Puheenvuoro



Häkkinen Seppo, piispa

Otsikko:
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa - Suomen evankelis-luterilaisen kirkon
tulevaisuusselonteko, tulevaisuusvaliokunnan mietintö 1/2015 kirkkohallituksen esityksestä 7/2014


Täysistunto:
Torstaina 7 päivänä toukokuuta 2015 klo 9.00

Teksti:
Herra puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kirkolliskokous pyysi marraskuussa 2011 ”kirkkohallitusta laatimaan kirkolliskokoukselle seuraavan tulevaisuusselonteon vuonna 2014”. Tämän tehtäväksiannon johdosta kirkkohallitus hyväksyi täysistunnossaan syyskuussa 2014 kirkon tulevaisuusselonteon, jonka nimi on Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuusselonteko. Kirkkohallitus esitti, että ”kirkolliskokous käsittelee tulevaisuusselonteon ja arvioi selonteon pohjalta kirkon tulevaisuuden haasteita”. Kirkolliskokous päätti viime marraskuussa lähettää tulevaisuusselonteon tulevaisuusvaliokuntaan.

Olemme valiokunnassa tehneet työtä käskettyä. Valiokunnan mietintö jakautuu kahteen osaan. Ensinnä arvioimme tulevaisuusselonteon valmisteluprosessia. Tulevaisuusselonteko noudattaa varsin hyvin kirkolliskokouksen antamia suuntaviivoja. Esitetyn toivomuksen mukaisesti nyt käsiteltävä tulevaisuusselonteko sisältää selkeän teologisen tarkastelukulman. Sen sijaan toteutumatta jäi sen selvittäminen, miten edellistä tulevaisuusselontekoa on hyödynnetty. Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että nelivuotiskertomuksen, tulevaisuusselonteon ja strategian keskinäinen koordinointi ei toimi tarkoituksenmukaisella tavalla. Kaikki kolme dokumenttia sisältävät tulevaisuusarvioinnin kannalta olennaisia elementtejä. Mutta mikä on niiden keskinäinen suhde, jää avoimeksi. Tulevaisuusvaliokunnan mielestä nelivuotiskertomuksen valmistelu sekä strategia- ja tulevaisuusselontekohankkeet tulisi jatkossa harkitulla tavalla kytkeä toisiinsa. Tähän liittyvä esitys mietinnössä valiokunnalla onkin.

Toiseksi valiokunta käsitteli tulevaisuusselonteon sisältöä ja siten liittyi kirkkohallituksen toivomukseen arvioida selonteon pohjalta kirkon tulevaisuuden haasteita. Mietinnössään valiokunta nostaa esille neljä teemaa. Nämä ovat moninaisuuden ja ykseyden suhde, kirkon pysyvän yhteisen ytimen määrittäminen, kansankirkko-käsitteen käyttökelpoisuus sekä positiivisen uskonnonvapauden edistäminen neutraliteetti-illuusion sijasta.

Hyvät edustajat. Tulevaisuusvaliokunta kiittää kirkkohallitusta ja tulevaisuusselonteon laatinutta työryhmää hyvästä työstä. Valiokunta katsoo, että tulevaisuusselonteko korostaa oikealla tavalla kirkon yhteistä ydintä. Valiokunnan mielestä kansankirkon käsitettä voidaan edelleen käyttää. Mutta tällöin kansankirkko tulee ymmärtää siinä perinteisessä merkityksessä, jossa kansa nähdään monikulttuurisena ja –kielisenä. Toteuttaessaan tehtäväänsä kansankirkossa tulee suhtautua avoimesti ja myönteisesti koko siihen väestöön, joka elää sen jäseninä tai muuten sen toimintaympäristössä. Samanaikaisesti kirkon on muistettava identiteettinsä ja tehtävänsä Kristuksen universaalina kirkkona. Tulevaisuusvaliokunta kiinnittää huomiota positiivista uskonnonvapautta rapauttaviin ilmiöihin. Kirkkohallituksen tulee entistä vahvemmin vaikuttaa siihen, että positiivinen uskonnonvapaus pääsee täysipainoisesti vaikuttamaan yhteiskunnassa ja sen säädöspohjassa.

Tulevaisuusvaliokunta esittää, että kirkolliskokous päättää merkitä tiedokseen dokumentin Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa – Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulevaisuusselonteko; lähettää valiokunnan mietinnön kirkkohallitukselle otettavaksi huomioon, kun se valmistelee esityksiä ja laatii suunnitelmia kirkon uudistamiseksi; pyytää kirkkohallitusta arvioimaan nelivuotiskertomuksen, strategia-asiakirjan ja tulevaisuusselonteon tarkoituksenmukaisuutta ja keskinäistä suhdetta; sekä lähettää valiokunnan mietinnön hiippakunnille tiedoksi ja keskusteltavaksi.


Paluu