Puheenvuoro



Kujala Erkki, edustaja

Otsikko:
Talousvaliokunnan mietintö 6/2005 kirkkohallituksen esityksestä 7/2005, joka sisältää ehdotuksen Kirkon keskusrahaston talousarvioksi vuodelle 2006 ja toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2006 - 2008 sekä esityksen johdosta tehdystä talousarvioaloitteesta 1/2005

Täysistunto:
Torstaina 10 päivänä marraskuuta 2005 klo 9.00

Teksti:
Herra puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokouksen edustajat. Yhdyn tuohon, mitä Aulis Mölsä edellä sanoi, että se on kannatettava ajatus. Pyysin tämän puheenvuoron kannattaakseni Veli Ainalin tekemää ehdotusta talousvaliokunnan mietinnön muutoksesta. Ja kannattaisin nimenomaan tätä 150 000 euron avustuksen myöntämistä Inkerin kirkolle Petroskoin kirkon rakentamiseen. Ja teen heti samalla ehdotuksen siitä, mistä tämä raha otetaan, jotta talousarvio pysyy tasapainossa eli tuo 150 000 euroa vähennettäisiin kirkollisvaaleihin varatusta projektirahasta. Muihin ei tarvitsisi koskea. Miten se sitten budjettiteknisesti on hoidettavissa, niin se on talousvaliokunnan ja kirkkohallituksen asia.

Perustelen tätä esitystä paljolti samalla mitä Simo Juntunen jo täällä sanoi, mutta ottaisin siihen vähän vielä toisen näkökulman omakohtaisena kokemuksena. Hannu Kippo sanoi täällä lähetekeskustelussa, että kirkon rakentaminen ja Inkerin kirkon avustaminen hengellisessä työssä on toimintaa, joka tuo rauhaa rajoille. Olen saanut itse käydä muutaman kerran Karjalassa nimenomaan Aunuksessa lähetysmatkoilla ja olen käynyt myöskin retkellä Petroskoissa, kuten jo lähetekeskustelussa kerroin ja haluan kertoa yhdestä kokemuksesta tuolla Tuuloksessa, joka on Aunuksen lähellä oleva pieni kylä. Pidimme siellä seuroja eräänä keväisenä aurinkoisena sunnuntaina sellaisen talon pihalla, jonka isäntä oli ollut 16-vuotiaana poikana sotimassa meidän isiämme vastaan. Oli mahtava tunne, kun saimme olla viemässä Jumalan sanaa, rakkauden sanomaa Raamattu kädessä näille ihmisille. Ja oikein tuntui semmoinen lämmin Pyhän hengen tuntu siinä pihalla silloin, kun yhdessä saatiin olla Jumalan sanan kuulossa ja siinä rakkauden hengessä. Sotahan on vihan ja synnin seuraus ja saatiin siinä kiittää Jumalaa siitä, että ei ole sotaa vaan on rauhan tila. Tämä, että me avustamme kirkon rakentamista Petroskoihin, on sitä samaa työtä mitä nyt myöskin kirkko Kirkon keskusrahaston kautta voisi tehdä ja tukea näin vähäiseltä osin sitä, mitä järjestöt ja paikallisseurakunnat ja yksityiset ihmiset ovat jo vuosia tehneet.

Meillä on tehty merkittävää Raamatun levitystyötä Venäjällä jo vuosikymmeniä, josta ilmeisesti kirkossa ei ole tiedetty juuri mitään. Se on rahoitettu yksityisin varoin ja samoin on tapahtunut nyt tässä myöhemmin alkaneessa epävirallisessa lähetystyössä. Minusta meillä on ongelma siinä, että kaikki, mitä siihen käytetään varoja, ei näy missään tilastoissa. Koska meillä tilastoidaan vain nämä virallisten lähetysjärjestöjen kautta tehtävät avustukset ja tämä Venäjän työ, joka on verrattain laajamittaista, jää kaikkien tilastojen ulkopuolelle. Eli sitä olisi nyt syytä miettiä. Eihän sillä mitään merkitystä toisaalta ole, sillä älköön vasen käsi tietäkö mitä oikea tekee. Mutta kun me ollaan nyt niin kovasti tässä rahassa kiinni, niin tämä voisi olla jollain tavalla kannustava. Viitaten tuohon mitä Simo Juntunen täällä jo sanoi, niin kyllä minä olen sitä mieltä, että jos me nyt kieltäydymme tästä avunpyynnöstä, niin me olemme kuin isä, joka antaa kiven, kun lapsi pyytää leipää. Eli tämä on todella pieni summa meidän vauraan kirkon varoista, jos me se 150 000 euroa annetaan. Se, että tätä summaa on pienennetty nyt tuosta 300 000 eurosta, niin sen tekee mahdolliseksi luvattu kolehti, joka tuottanee vajaat 100 000 euroa. Kun alkuvuodesta annetaan tämä raha eli heti kun budjetti on tullut voimaan, niin sillä pystytään jatkamaan sitä rakennustyötä, mihin Simo Juntunen viittasi. Se jää kesken, jos rahaa ei luvata.

Minä vetoan, hyvät kirkolliskokousedustajat, jokaiseen meistä, että luopuisimme nyt lakihenkisyydestä. Kun täällä viitataan siihen vanhaan keskusrahastosta annettuun lakiin, että tämmöinen ei ole mahdollista, niin annetaan evankeliumin käydä lain edelle. Sitten vielä sanoisin tuosta seurakuntamaksun alentamisesta. Kannatan tätä talousvaliokunnan ehdotusta, koska se 9,1 % olisi monelle seurakunnalle enemmän kuin mitä tämä yhteisöverotuksen uudelleen jako tuottaa. Sehän nostaa useimmille seurakunnille jonkin verran tätä avustusta, mutta on paljon seurakuntia, joissa avustus ei vielä kata edes hautaustoiminnasta ja muusta yhteiskunnallisesta toiminnasta aiheutuvia kuluja. Olen keskustellut tästä seurakuntien talouspäälliköiden kanssa, jotka ovat olleet huolissaan siitä, että nyt vain entistä enemmän menee keskusrahastolle ja se mitä saadaan, ei täytä kuluja. Tältä osin kannatan tätä talousvaliokunnan mietintöä.


Paluu