Puheenvuoro
Murtoperä Martti
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2010 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2010 - 2012 (Kirkkohallituksen esitys 7/2009)
Täysistunto:
Maanantaina 2 päivänä marraskuuta 2009 klo 12.45
Teksti:
"Kirkkonsa nostaa jälleen voimahan, kellonsa saaneet on jo soimahan, Hän antaa sanansa taas kuulua ja aitovierille myös kaikua. Temppeliin sinne kutsuu ain, siellä kerran kasteen sain. Ah' pääsisinpä Herran temppeliin".
Kunnioitettu puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokouksen edustajat. Näin lauloi Kalajoen rovastikunnan seurakunnista koottu suurkuoro Petroskoin kirkon vihkiäisjuhlassa Jaakko Kumpulaisen sanoittamaa laulua. Juhla pidettiin vielä keskeneräisessä kirkossa, istuimme väliaikaisilla "seurapenkeillä", keskeneräisyydestä huolimatta saimme kokea suurta juhlaa.
Petroskoissa virtaava Lohijoki on saanut rannalleen uuden luterilaisen pyhätön. Kirkon rakennustyöt alkoivat syksyllä 2004 pitkällisen suunnittelu- ja valmisteluvaiheen jälkeen. Peruskivi muurattiin syyskuussa 2005 ja harjannostajaisjuhlaa vietettiin syyskuussa 2006. Juhlalliseen kirkon vihkimisjuhlaan osallistuneita oli noin 1500, vihkimisen suoritti Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi ja Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi avustajineen. Mainittakoon, että piispamme Salmi on ollut myös rakennusprojektin suojelijana alusta saakka. Juhlassa oli edustettuna Karjalan tasavallan ja ortodoksikirkon ylin johto. Juhla oli ikään kuin suvantopaikka joskus koskisessa ihmisten virrassa. Kirkossa on noin 400 istumapaikkaa ja seurakuntasalin tiloissa 102. Lisäksi kirkossa on tiloja kerhotoiminnalle, kanslia ja vierashuone sekä pastorin virkahuone. Koko kirkkohanke on Inkerin kirkon suurimpia projekteja Venäjällä. Rakennustyöt ovat edenneet lähes aikataulun mukaisesti. Työt on ajoitettu vaiheittain johtuen kerätyistä varoista. Varoja tähän hankkeeseen on saatu hyvin monilta eri tahoilta. Merkittävä rahoituslähde on ollut ystävyysseurakuntien tuki. Hankkeessa ovat mukana Kalajoen rovastikunnan kaikki 11 seurakuntaa, lisäksi ainakin Tikkurilan, Lempäälän ja Varkauden seurakunnat ja lisäksi monet seurakunnat ja eri tahot ovat antaneet tukeansa tähän hankkeeseen. Kirkon Ulkomaanavun avustukset sekä kirkkokolehdit vuodelta 2006, 2007 ja 2008. Edellä mainittujen lisäksi rakennustoimikunnalla on ollut lukuisia eri tapahtumia koko Suomen valtakunnan alueella, konsertteja, myyjäisiä, kirpputoreja ynnä muita tilaisuuksia, joissa eri tapahtumien avulla on voitu kertoa Petroskoin kirkkohankkeesta ja kerätä varoja. Monet yksityishenkilöt ovat myyneet omaisuuttaan ja kiinteistöjä, joiden tuotosta osa on mennyt rakennushankkeen hyväksi. Viimeisimpiä suuria lahjoituksia on erään kouluyhteisön lahjoitus noin 130 000 euroa, erään taiteilijan kirkkomaalaus ja kirkkoon tuleva kirkonkello. Mainitsemisen arvoinen on myös se Kalajoen rovastikunnan suurkuoro, joka on konsertoinut eri seurakunnissa, joiden tuotto on käytetty lyhentämättömänä rakennushankkeen hyväksi. Myös ulkomailta on saatu varoja. Tiedotusvälineiden osuutta hankkeen tiedottamisessa on kiitettävä. Kaikella tällä on ollut merkittävä osa varojen keräyksessä.
Voidaan kysyä, että onko rakennustoimikunta taitavan rakentajan tavoin istunut alas ja laatinut kustannusarvion, joka näyttää nousseen rakennusprojektin aikana. Miten se on noussut lähes puolella? Kustannusarvio on tehty vuonna 2000. Lähes kymmenen vuoden aikana rakennuskustannukset ovat nousseet huomattavasti. Energian nousu Venäjällä on muun muassa esimerkiksi 25 % ja näin rakennuskustannuksiin vaikutus on ollut viime kahden vuoden aikana, jolloin rakentaminen pääasiassa on tapahtunut, noin 15 %. Voidaan kysyä, kuka on valvonut rahaliikennettä? Petroskoin kirkkohanke on, kuten olemme kaikki tietoisia, Kirkon Ulkomaanavun kohde, joka näin omalta osaltaan valvoo rakennusmaksuliikennettä. Joensuulainen suunnittelija-arkkitehti Keijo Tolppa, hän suunnittelee, sopii ja allekirjoittaa urakat, ja tarkastaa työn. Hänen hyväksymisensä jälkeen vasta hoidetaan maksuliikenne. Rakennusaikaista kirjanpitoa hoitaa Oulaisten seurakunnan talouspäällikkö, joka kaikki on löydettävissä ja nähtävissä siellä. Tiedämme, että Petroskoin kirkolla on vanha kiinteistö. Petroskoissa olevan kiinteistön pinta-ala on 1500 neliötä ja siinä on pieni kirkko, kokoontumistila, joka on kovin vaatimaton ja se myydään kun ostaja löytyy, ja se on venäläisen kiinteistövirman arviossa noin 100 000 - 120 000 euron arvoinen. Käyttökustannukset ja toiminnan rahoittaminen sitoo meitä moneksi, moneksi vuodeksi eteenpäin.
Hyvät kirkolliskokousedustajat, tällaista hanketta me emme voi jättää kesken. Kun alussa kustannusarvio oli 950 000, niin tähän mennessä rahaa on kerätty 1 200 000 euroa. On kunnia asia meille Suomen kirkolle, että tämä projekti saatetaan loppuun. Siellä voidaan toimia vasta kunnes se on saatu loppuun ja se on voitu tarkastaa. Oli kovin sydäntä lämmittävää nähdä se lasten ja nuorten osuus, joka tuossa juhlassa oli läsnä. Nuorten ryhmä lauloi, he toivovat, he odottavat ja heidän täyttymyksensä toteutuu, kun saamme rakennusprojektin loppuun. Siksi haluan yhdessä rakennustoimikunnan, Kirkon Ulkomaanavun ja piispa Kuukaupin tavoin vedota kirkolliskokoukseen, että katsoisimme armollisesti tämän loppurahoitusta niin, että kirkolliskokous hyväksyisi ensi vuoden talousarvioon 100 000 euron avustuksen ja näin päästäisiin tämä hanke viemään loppuun. Vielä jää 200 000 euroa, jotka rakennustoimikunta jostakin kiven alta kaivaa. Kiitos.
Paluu