Puheenvuoro



Häkkinen Seppo, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kirkkohallituksen kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 9 päivänä marraskuuta 2005 klo 13.00

Teksti:
Puheenjohtaja. Minulle on osoitettu kolme kysymystä. Ensinnä edustaja Kujala kysyy seuraavaa: "Kirkon keskusrahaston vuoden 2006 talousarvioehdotukseen on varattu 100 000 euron määräraha kolmivuotiseen projektiin, joka on nimetty "Jäsenyydenvahvistamisprojektiksi". Tiedustelen kunnioittavasti mitä kyseisellä rahalla aiotaan tehdä sekä miten ja missä projekti tulee toimimaan."

Sen jälkeen kun kirkkohallitus on budjettiesityksensä kirkolliskokoukselle tehnyt, on tämä hanke jo mennyt eteenpäin ja hiukan täsmentynyt. Nimeltään se tällä hetkellä meidän hankesuunnitelmassamme on "Nuori aikuinen kirkon jäsenenä". Tämän hankkeen avulla vahvistetaan nuorten aikuisten kristillistä identiteettiä ja uskonnollisuutta. Hankkeen tavoitteena on, että nuori aikuinen kokee itselleen merkitykselliseksi asettua vuorovaikutussuhteeseen kirkon kanssa. Seurakunnat saavat hankkeen kautta toimintaansa uusia välineitä, erityisesti nuorten aikuisten jäsenyyden tukemiseksi. Tässä on selvästi haluttu tarkentaa tätä hyvin laajaa jäsenyyskysymystä viime aikoina paljon esillä olleeseen nuorten aikuisten ikäryhmään. Tosin nuori aikuinenkin on aika laaja käsite, mutta joka tapauksessa hiukan tarkentaa, eikä noin yleisesti vain puhua jäsenyyteen liittyvistä kysymyksistä.

Ajatuksena on, että tämä hanke toteutettaisiin kirkkohallituksen ja Kirkkopalvelujen yhteisenä hankkeena sillä tavoin, että kirkkohallitus palkkaa hankkeeseen yhden työntekijän ja Kirkkopalvelut puolestaan myös yhden työntekijän. Nämä työntekijät toimisivat työparina ja sillä tavalla olisivat myös koulutukseltaan ja työkokemukseltaan ja muutenkin toisiaan hyvällä tavalla täydentäviä. Lisäksi tähän projektiin on tarkoituksena liittää myös muita yhteistyötahoja, luonnollisesti tietysti kirkkohallituksen sisältä jo tutkimuskeskus ja koulutuskeskus ovat olennaisia, mutta myös järjestökentästä esimerkiksi Nuorten keskuksen kanssa on keskusteltu yhteistyökuvioista. Lisäksi varsinkin muuttajia vastaanottavat seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat tässä tärkeinä yhteistyötahoina.

Hankkeelle on tarkoitus perustaa ohjausryhmä ja tämä ohjausryhmä on samalla vastaus kirkolliskokouksesta tulleeseen toimeksiantoon perustaa kirkkohallitukseen asiantuntijaryhmä kirkon jäsenyyden vahvistamiseksi.

Tässä hankkeessa on tällä hetkellä, kun tämä nyt on vielä hyvin alustava projektisuunnitelma ja tarkentuu sen jälkeen, jos kirkolliskokous siihen rahat myöntää, mutta tässä vaiheessa on todettu, että tällä hankkeella olisi kahdeksanlaista tavoitetta, mitä se konkreettisesti haluaisi saada aikaan. Ensinnäkin koota tutkimus- ja kokemustietoa, sekä selvittää käynnissä olevat hankkeet seurakunnissa. Toiseksi tutustua sisarkirkkojen tilanteisiin ja ratkaisuihin jäsenyyden kysymyksissä muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Kolmanneksi luoda teologista ja koulutuksellista pohjaa nuorten aikuisten kulttuurin kohtaamiselle. Neljänneksi selvittää työryhmissä muun muassa kasvatuksen ja jumalanpalveluksen ja musiikin erityiskysymyksiä, nuorten aikuisten osallistumista sekä päätöksentekoon että toimintaan. Viidenneksi kehittää uusia toimintatapoja nuorten aikuisten jäsenyyden kriisipisteisiin erityisesti muuttotilanteissa. Kuudenneksi kehittää toimintatapoja dialogiin, viestintään ja seurakuntatoimintaan erityisesti nuorten aikuisten ikäryhmälle. Seitsemänneksi luoda verkosto hiippakuntiin ja seurakuntiin ja kehittää yhteydenpitoa tässä verkostossa. Kahdeksanneksi varmistaa uusien toimintatapojen käyttöönotto seurakunnissa muun muassa koulutuksen menetelmin. Tällaisesta siis tässä vaiheessa on alustavasti keskusteltu ja tämä on tarkoitus sitten tarkentua, kun resurssit ovat selvät.


Paluu