Puheenvuoro
Auvinen Ville
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon virkaan valmistuvilta edellytettävä missiologian tuntemus (Edustaja-aloite 2/2016)
Täysistunto:
Torstaina 12 päivänä toukokuuta 2016 klo 9:00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, tämän aloitteen ensimmäisenä allekirjoittajana lyhyesti esittelen aloitteen ja vähän sen taustaa. Ensinnäkin lähetys on maailman laajan Kristuksen kirkon perustehtävä. Oikeastaan se ainut tehtävä, jonka kirkon Herra on kirkolleen antanut, kun hän lähetti kirkkonsa viemään evankeliumin kaikille kansoille kaikkeen maailmaan. Jos kerran lähetys on maailmanlaajan Kristuksen kirkon perustehtävä, niin sen täytyy silloin myöskin olla Suomen ev.lut. kirkon perustehtävä. Meidän kirkkomme uudessa lähetysstrategiassa tästä sanotaan hyvin yksinkertaisen selkeästi: "Lähetys on kaikkien kirkkojen ja jokaisen seurakunnan perustehtävä, johon kaikki kristityt on kutsuttu". Tämä on siis meidän tämän hetkisen lähetysstrategiamme näkemys asiasta. Lähetystyötä tekee siis Suomen ev.lut. kirkko ja sen seurakunnat. Vaikka varsinainen, voisiko sanoa, operatiivinen vastuu onkin kirkon lähetysjärjestöille, jotka sitten palkkaavat lähetystyöntekijät, mutta missään nimessä tätä meidän järjestelmäämme ei saa ymmärtää niin, että kirkko olisi jotenkin ulkoistanut lähetyksen asian lähetysjärjestöille, vaan nimenomaan lähetystyö on koko kirkon ja sen kaikkien seurakuntien asia.
Edelleen on tärkeää mieltää se, että lähetys ei saa olla, eikä ole vain toimintamuoto muiden joukossa. Ei siis niin, että seurakunnassa voidaan ajatella, että siellä on lähetyssihteeri, siellä on lähetystyöstä vastaava teologi, heidän tehtävänsä on tämän lähetysasian esillä pitäminen ja muille se ei kuulu. Näin ei saa ajatella, vaan lähetys on jotain sellaista, jonka tulee läpäistä seurakunnan kaikki toiminta.
Kaikesta tästä edellä mainitusta johtuen kirkon työntekijöillä tulisi olla tuntemusta lähetystyön tematiikkaan. Nyt on kuitenkin tilanne tällä hetkellä se, että kirkon virkoihin voi valmistua ilman, että on minkäänlaista missiologiaan, siis lähetystietoon liittyvää koulutusta. Teologisessa tiedekunnassa toki on mahdollista opiskella missiologiaa, mutta aika rajoitetusti ja se on vapaaehtoista, sitä ei tarvitse opiskella. Sama on tällä hetkellä ymmärtääkseni Diakissa, josta valmistuu seurakuntiin nuorisotyönohjaajia. Tämän seurauksena seurakunnissa saattaa olla sellaisia työntekijöitä, jotka eivät lainkaan tunne lähetystyön kysymyksiä tai jopa niin, että joillekin koko lähetystyö on jotain sellaista negatiivista. Tähän ongelmaan tämän kuluneen kevään aikana on varsin selkeästi julkisuudessa ottanut kantaa muun muassa kirkon lähetystyön keskuksen lähetysteologi Jaakko Rusama.
Ajattelen, että tämä asian tila ei ole kovin hyvä. Lähetys on kirkon perustehtävä, mutta siitä ei anneta koulutusta kirkon työntekijöille. Sen tähden tämän esityksen mukaan tulisi ryhtyä sellaisiin toimenpiteisiin, että tulevaisuudessa kaikilla kirkon virkoihin toimivilla, ainakin hengellisissä viroissa toimivilla työntekijöillä tulisi olla perustiedot missiologiasta. Tällä hetkellä tilanne on se, että kun joku valmistuu teologian maisteriksi teologisesta tiedekunnasta, niin se ei vielä automaattisesti anna valmiuksia kirkon seurakuntavirkaan, vaan hänellä tulee olla suoritettuna seurakuntaharjoittelu. Ajattelen, että samalla tavalla voitaisiin edellyttää kirkon virkaan valmistuvalta määrätty määrä missiologian opintoja. Sama edellytys voitaisiin ulottaa myös kirkon nuorisotyönohjaajan virkaan valmistuviin. Erilaisia kouluttavia tahoja on useitakin, kirkko voisi itse vastata siitä omassa koulutuskeskuksessaan, voitaisiin tehdä yhteistyötä kouluttavien oppilaitosten kanssa. Eilen täällä kyselytunnilla keskusteltiin jo eräästä tähän liittyvästä aiheesta, siitä mitenkä kirkko oli antanut yliopistolle, teologiselle tiedekunnalle, määrärahan missiologian lehtorin palkkaamiseen, mutta nyt tuo määräraha on loppunut, niin ymmärsin eilisen keskustelun perusteella. Yhteistyötä voitaisiin tehdä vaikkapa kirkon lähetysjärjestöjen kanssa, jotka kaikki tällä hetkellä kouluttavat lähetystyöntekijöitä, antavat siis missiologian opetusta. Yhteistyötä voitaisiin tehdä kristillisten kansanopistojen kanssa tai miksei vaikkapa Suomen teologisen instituutin kanssa.
Tämän esityksen mukaan olisi ryhdyttävä sellaisiin toimenpiteisiin, että jatkossa kaikki kirkon virkoihin valmistuvat olisivat koulutuksessaan saaneet myöskin jonkinlaisen paketin missiologiaa. Kiitoksia.
Paluu