Puheenvuoro



Väistö Eevi, edustaja

Otsikko:
Kirkkoherranvaalia koskevien kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen säännösten muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2010 kirkkohallituksen esityksestä 1/2009

Täysistunto:
Torstaina 6 päivänä toukokuuta 2010 klo 15.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Edessä olevassa lakivaliokunnan mietinnössä on paneuduttu kirkkoherran vaaliin ja sen eri toteutusvaihtoehtoihin hyvin. Käytän tämän puheenvuoron kannattaakseni siellä toteutusvaihtoehtojen tarkastamissivulla olevan ensimmäisen mustan pallukan kohtaa. Siinähän sanotaan: "Laissa säädetään yksiselitteisesti kriteerit sille, kumpaa vaalitapaa käytetään." Kannatan sitä, että meiltä kirkolliskokouksesta lähtee selkeä laki. Kirkon lainsäädäntöä ja siten hallintoa tulee mielestäni tässäkin asiassa selkeyttää. Haluan siis tuoda esille kannatukseni kirkkohallituksen esityksen 1/2009 24 §:lle, siis välilliselle kirkkoherran vaalille. Jo aiemmin on saatu käsittelyymme ne asiat, mitä hyviä ja huonoja puolia välilliseen vaaliin siirtymisestä olisi, enkä käy niitä kertaamaan. Sanon kuitenkin, että seurakuntiin tarvitaan ammattitaitoista johtajuutta, ja siksi valitsijoiden on syytä paneutua hakijoiden pätevyyteen enemmän kuin se nyt on mahdollista. Mielestäni on hyvin harmillista, että nykyisin seurakuntalaiset haluaisivat jonkun hakijoista kirkkoherraksi suurella äänimäärällä, mutta valinta ei ole mahdollista, jos hakijan sija on tuomiokapitulin asettama 4. sija. Niin kuin täällä jo kuultiin, viimeksi Keravalla näin kävi, ja meillä Pohjois-Karjalassa Kontiolahden äänestys oli aivan samansuuntainen Kontiolahden kirkkoherran vaalissa.

Kirkkoherran virkaan haku tulee tehdä siten, että virkaa haetaan, tuomiokapituli tarkistaa pätevyyden ja sen jälkeen edetään päätöksen tekoon. Tärkeää on saada seurakuntiin halukkuutta hakeutua kirkkoherraksi. Toimintamme tulee olla avointa, ja sitä meidän luottamushenkilöiden pitää korostaa. Tähän päivään ei kuulu entisen aikakauden "junttaamiset", anteeksi tämä sana, kun tämänsuuntaistakin keskustelua täällä on jo käyty. Mutta pidän tällaista toimintaa todella pahana, jos kirkkoherran vaalitavan muutos halutaan nähdä tästä näkökulmasta. Selkeä päätöksentekotapa, suora ja reilu toiminta, johtaa kaikkien kannalta hyvään lopputulokseen. Haluan olla rakentamassa rakasta kirkkoamme avoimen, kevyemmän hallinnon suuntaan. Ja lopuksi sanon, että kannatan Rajalan esitystä siitä, että kirkkohallituksen esitys tulisi voimaan. Kiitos.


Paluu