Puheenvuoro
Rantanen Leena
,
kirkkoneuvos
Otsikko:
Talousarvioehdotukset Kirkon keskusrahaston vuoden 2012 talousarvioon (Kirkkohallitus) (Ilmoitus 1/2011)
Täysistunto:
Keskiviikkona 4 päivänä toukokuuta 2011 klo 15.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Esittelen teille perinteiseen tapaan lyhyen katsauksen keskusrahaston tämän vuoden taloudelliseen tilanteeseen. (Diasarja on pöytäkirjan liitteenä 4.) Sen jälkeen kirkkohallituksen hyväksymät talousarviokehykset ja päivämäärän, jota uskon teidän jännittyneenä odottavan, eli mihin mennessä voitte lähettää Kirkkohallitukselle mahdolliset talousarvioesitykset. Viimeisenä aiheena toivomuksenne mukaisesti HeTan kuulumiset keväältä 2011.
Keskusrahaston taloudellinen tilanne on edelleen vakaa. Seurakuntamaksutulot ovat kuitenkin miljoona euroa pienemmät kuin mitä budjetoitiin, eli teillä on käsittelyssä talousarvion muutosesitys, jossa sekä menoja että tuloja alennetaan miljoona euroa. Huhtikuussa kirkkohallitus hyväksyi talousarviokehykset. Ne ovat kaksiosaiset: perustoiminta ja strategiset hankkeet ovat erikseen.
Kirkollisveron ja kunnallisveron veropohja on sama, mistä seuraa, että kirkollisveron ja kunnallisveron muutosprosenttien pitäisi vuositasolla olla suurin piirtein samat. Kunnallisveron muutosprosentti tosin on historiallisesti katsottuna ollut jonkin verran suurempi johtuen siitä, että kunnat ovat nostaneet veroprosenttejaan enemmän kuin seurakunnat. Vuonna 2008 muutosprosentti oli vielä lähes samansuuruinen. Vuonna 2009 ero oli jo melkoisen suuri. Vuonna 2010 tilanne oli se, että kunnallisverokertymä kasvoi 2,2 % ja kirkollisverokertymä pieneni 2 %. Vuosien 2009–2010 luvuista näkee jo varsin selvästi jäsenmäärän vähenemisen vaikutukset kirkollisverotuloihin, joita täytyy verrata nimenomaan saman veropohjan tulolajiin eli kunnallisveroon. Toinen hälyttävä signaali on se, miten paljon vähemmän kasvaa laskennallinen kirkollisverotulo kuin mitä kirkollisverokertymä. Se on merkki siitä, että 1 %:n seurakuntayhtymät ovat menettäneet huomattavasti enemmän jäseniään kuin mitä seurakunnat keskimäärin. Tämä näkyy selvästi laskennallisesta kirkollisverosta joka lasketaan siten, että kirkollisvero jaetaan veroprosentilla. Eli tässä kaksi varsin hälyttävää signaalia.
Mutta sitten näihin täysistunnon kehyksiin perustoiminnan osalta. Eli perustoimintahan on kirkon yhteinen toiminta pois lukien strategiset hankkeet ja hiippakunnallinen toiminta. Perustoiminnan muutosprosentti vuodelle 2012 on -3 % ja arvio vuosille 2013 ja 2014 +0,5 %. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä muutosprosentti tuolloin vuonna 2013 ja 2014 todella on. Strategiset hankkeet pyritään rahoittamaan voimassa olevan toiminta- ja taloussuunnitelman mukaisesti, eli ne rahoitetaan käyttämällä aikaisemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää. Tällöin hyöty kohdistuu tasaisesti kaikkiin seurakuntiin, koska kaikki seurakunnat ovat tätä ylijäämää osaltaan kerryttäneet. Tässä on edelleen alijäämävaroitus, eli vuodet 2012–2014 tulevat talousarviossa olemaan alijäämäisiä korkeintaan näihin hankkeisiin varattujen määrärahojen verran.
Toiminnan rahoittamisesta muutama sana. Vuonna 2012 esitetään työnantajan eläkemaksun nostamista yhdellä prosenttiyksiköllä. Kirkon yhteinen toiminta rahoitetaan perusmaksulla, tavoitteena on säilyttää nykyinen 8,2 % taso koko suunnitelmakauden ajan. Ensi vuonna käynnistyvä HeTa-palvelukeskus rahoitetaan palvelumaksuilla.
Talousarvioehdotusten määräpäivä on perjantai 3.6. Jos teette siihen mennessä ehdotukset, ne tulevat osaksi talousarvion valmisteluprosessia. Teillä on tietenkin edelleen oikeus syksyllä tehdä talousarvioaloitteita, mutta tämä talousarvioehdotus on siinä mielessä parempi vaihtoehto, että ehdotuksia pystytään paremmin valmistelemaan kirkkohallituksessa.
Lopuksi lyhyesti HeTan kuulumisia keväältä 2011. Tietojärjestelmien hankintakilpailu on parhaillaan käynnissä. Hankinta aloitettiin jo viime vuoden marraskuussa ja malliksi valittiin neuvottelumenettely. Se on aika pitkä ja työläs malli, mutta sitä pidetään ilmeisesti varsin hyvänä tietojärjestelmähankkeissa. Hankinnan kohteena on viisi osa-aluetta ja jokaiseen viiteen osa-alueeseen valittiin kolme toimittajaa. Neuvotteluja käytiin maalis-huhtikuussa ja tapaamisia toimittajien kanssa oli yhteensä 40. Nyt tämä varsinainen tarjouspyyntö on HILMA-järjestelmässä ja tarjousaika päättyy 13.5. Reippaalla aikataululla pyritään saamaan päätös aikaiseksi nopeasti. Tavoitteena on, että valintapäätökset tehtäisiin kuluvan kuun lopussa.
Tämän vuoden tammikuussa kysyttiin taloushallinnon työtä tekeviltä henkilöiltä halukkuutta tulla palvelukeskukseen töihin. Kysely ajoittui tammikuuhun, koska näiden kyselyiden perusteella tehtiin esitys neljän sijaintipaikkakunnan valitsemiseksi. Tässä vaiheessa esillä oli vielä seitsemän paikkakuntaa. Työntekijöiltä kysyttiin ensinnäkin, ovatko he ylipäätään halukkaita hakeutumaan palvelukeskukseen, mitkä ovat ne paikkakunnat, joihin he haluaisivat hakeutua, mikä olisi ensisijainen vaihtoehto ja onko halukkuutta etätyöhön. Vastauksia saimme yhteensä 597, mikä oli varsin paljon, yli 60 %. Mahdollisia hakijoita ilmoittautui 346 henkilöä ja niitä, jotka eivät olleet kiinnostuneita, oli 251 henkilöä. Etätyöhön halusi 381 vastaajaa. Jos mahdollisia hakijoita on 346, meillä ei tule olemaan vaikeuksia työvoiman saannin kanssa, koska laskelmiemme mukaan HeTa-palvelukeskukseen tulee noin 190 työntekijää. Paikkakuntavaihtoehtoja oli tässä vaiheessa Tampere, Oulu, Kuopio, Lahti, Jyväskylä, Turku ja Vantaa. Halukkaita oli yhteensä eniten Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Lahdessa. Tämän jälkeen täysistunto päätti helmikuussa toimipisteiden sijainnit. Päätoimipaikkahan tulee Ouluun. Muut suomenkieliset toimipistepaikkakunnat ovat Lahti ja Kuopio ja ruotsinkielinen on Porvoo. Nyt on tietenkin hyvin vaikea sanoa, missä vaiheessa nämä toimipisteet perustetaan, paitsi Oulun päätoimipaikka mahdollisimman pian. Se, missä vaiheessa seurakunnat mistäkin päin Suomea siirtyvät asiakkaiksi, määrittää ajankohtaa aika lailla. Valistunut oletus tällä hetkellä on, että Lahti perustettaisiin 2014, Kuopio viimeistään 2016 ja Porvoo 2013.
Kolme avainhenkilöä on valittu. Täysistunto valitsi 19.4. johtajaksi Seija Mäenpään. Hän työskentelee tällä hetkellä Oulun konttorin talous- ja kehittämispäällikkönä. Oulun konttori on Oulun alueella hyvin vastaavanlainen talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus kuin HeTa. Hän on ollut mukana Oulun konttorissa perustamisvaiheesta lähtien. Tietohallintopäällikkö ja henkilöstöpäällikkö valittiin virastokollegiossa 28.4., eli aika rivakkaa vauhtia olemme edenneet. Näiden kahden päällikön pyynnöstä en ilmoita heidän nimiään, koska he eivät ole vielä irtisanoneet itseään nykyisistä tehtävistään. He ovat kyllä tulossa palvelukeskukseen, mutta he pelkäävät, että tieto nykyisille työnantajille kulkeutuu jotain muuta kautta kuin heiltä. Eli kunnioitamme tätä tahtoa.
Toukokuussa, eli aivan kohta, on perinteinen info-kiertue. Aiheena on tämän hetkisen valmistelun tilanne. Eräillä paikkakunnilla ovat mukana Oulun, Lahden, Kuopion ja Porvoon kaupunkien edustajat. Muuta ajankohtaista HeTasta: Etenemissuunnitelma esitellään täysistunnolle 25.5. Parhaillaan on menossa Oulun toimipisteen tilakartoitus ja minulla on sellainen käsitys, että Oulun seurakuntayhtymä tulee vuokraamaan HeTa-palvelukeskukselle edullisesti hyvät tilat. Palvelusopimuspohjia on valmisteltu. Nyt odotetaan seurakuntien siirtymäaikataulukyselyn vastauksia 16.5. mennessä. Sen jälkeen pystymme konkreettisemmin miettimään siirtymäaikataulua ja mitä se itse kunkin seurakuntatalouden kannalta tarkoittaa. HP-järjestelmä eli henkilö- ja palvelussuhderekisteri on hankittu ja otetaan käyttöön mahdollisimman pian. HeTa-valmistelun osalta meillä on siis ollut varsin vilkas kevätkausi. Kiitos.
Paluu