Vastauspuheenvuoro
Siukonen Antti
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2013 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2013 - 2015 (Kirkkohallituksen esitys 8/2012)
Täysistunto:
Maanantaina 5 päivänä marraskuuta 2012 klo 13.00
Teksti:
Kiitos arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit. On helppoa tulla keskustelemaan tänne pienistä rahoista, koska pienistä rahoista on aina kaikkein helpointa keskustella ja ne herättävät tietysti paljon tunteita; isot rahat menevät helpommin.
Kansliapäällikkö Keskitalo nosti avauspuheenvuorossaan esille Hengellinen elämä verkossa -hankkeen päättymisen ja kirkon yhteisen verkkotyön hoitamisen. On selvää, että palvelujen toiminnallisen arjen pyörittäminen täytyy saada osaksi seurakuntien perustoimintaa ja että koordinointi tulee hoitaa kirkkohallituksesta käsin edelleen hankkeen päättymisen jälkeenkin vuonna 2015. Se, miten tämä kaikki toteutetaan, on edelleen avointa tai ainakin osin avointa. Kansliapäällikön aiemmin syksyllä asiaa käsittelevässä seminaarissa esittämä rahoitusmalli, jossa suuret seurakuntayhtymät keskinäisellä sopimuksella jakaisivat kustannustaakan, on mielestäni mahdollinen mutta samalla lisää merkittävästi byrokratiaa ja synnyttää valtavan määrän valmistelutyötä näihin kyseisiin seurakuntayhtymiin. On oletettavaa, että kirkon yhteisen verkkotyön hoitamisen edellyttämät summat ovat sen kokoisia, että niiden valmistelu täytyy käyttää yhteisissä kirkkovaltuustoissa. Strategiassamme näkyy vahva virtaus ja tarve hallinnon keventämiseen. Toivoisin, että talousvaliokunta etsisi kannanotossaan tähän HEV-hankkeeseen sellaisen toimintamallin, joka armahtaisi suuret seurakuntayhtymät tältä byrokratiakuormalta ja pitkittyviltä yhteisten kirkkovaltuustojen kokouksilta. Mielestäni paras tapa hoitaa asia olisi sisällyttää kirkon yhteisen verkkotyön hoitaminen keskusrahastomaksuihin, jolloin nettomaksajat olisivat ne samat suuret seurakuntayhtymät, mutta vähemmällä byrokratialla.
Sitten nostaisin esille toisen asian sivuilta 12 - 13 talousarviosta, jossa edelleen käsitellään kirkon yhteistä verkkotyötä. Siellä on mainittu, että kirkon eri työalojen verkkotyötä kehitetään niin, että vastuu kehittämisestä siirtyy hankkeen päättyessä kirkkohallituksen työalavastaaville ja asiantuntijoille. Osa HEV-hankkeen palveluista on seurakuntien alkuunpanemia, ja ne ovat HEV-hankkeen avustamina valtakunnallistuneet. Tässä on tehty paljon merkittävää, hyvää työtä. Näitä ovat esimerkiksi Suurella sydämellä -vapaaehtoispankki ja Lastenkirkko. Näiden palvelujen kehitysvastuu on myös pääasiallisesti niistä vastaavilla suurilla seurakuntayhtymillä. Näin ei kuitenkaan ole kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelun kohdalla, minkä vuoksi jätin keväällä talousarvioehdotuksen koskien määrärahan siirtoa HEV-hankkeen sisältä kirkkohallituksen kasvatus- ja perhetyölle. HEV-hankkeen sisällä on ajateltu, että kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelua hoidettaisiin jatkossa 80 000 euron sijaan 30 000 eurolla. Tämä edellyttää siirtymistä suurten palveluiden kylkeen, kuten Facebookiin, mikä on tietysti ymmärrettävää, koska nuoret ovat siellä, ja vaikka se aiheuttaakin mahdollisesti tietosuojaongelmia sen muodossa, ettei palvelujen käyttösääntöjä enää laadita kirkkohallituksessa vaan Palo Altossa, Facebookin pääkonttorilla, niin siinä on silti suuria mahdollisuuksia. Olen seurannut tätä siirtymäkauden valmistelua HEV-hankkeen johtoryhmästä käsin ja tiedän, että rippikoulun ja nuorisotyön verkkopalvelu Fleimin osalta siirtymän valmistelu on, miten sen nyt sanoisi, "vaiheessa". Siksi katson huolestuneena tuota ensi vuodelle esitettyä summaa, joka on 30 000 euroa, ja tiedän, että se ei sisällä lainkaan investointikuluja, mitä järjestelmästä toiseen siirtymisestä väistämättä aiheutuu. Tämän viikon aikana saamme todennäköisesti, jos me yleisvaliokunnassa saamme tehtyä riittävästi töitä, myös tämän isospankkimietinnön eteemme. Siinä mahdollisesti tuodaan kirkkohallituksen valmisteltavaksi uutta verkkohanketta. Tietämättä, mutta lähetekeskustelun perusteella sivistyneesti arvaten tämän salin suopeuden isospankkialoitteelle, on todennäköistä, että kirkkohallituksen kasvatus- ja perhetyön yksikölle tulee uusia paineita kirkon rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelujen kehittämiselle. Tästä näkökulmasta pyytäisin arvoisaa talousvaliokuntaa vielä tarttumaan tähän talousarvioehdotukseen ja harkitsemaan määrärahan siirtoa HEV-hankkeen sisältä kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioille, joka muutoin tulee näiden asioiden järjestämisessä olemaan melkoisen sotkuisessa verkossa. Kiitos.
Paluu