Puheenvuoro
Häkkinen Seppo
,
kirkkoneuvos
Otsikko:
Kirkkohallituksen kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 10 päivänä toukokuuta 2006 klo 15.30
Teksti:
Edustajat Sirkka-Liisa Raunio ja Pauliina Kainulainen ovat esittäneet seuraavan kysymyksen, tämä on hiukan pidempi niin luen tämän kokonaan. "Kuten jo maanantain lähetekeskustelussa todettiin, on kirkolliskokouksen edustaja-aloite 9/2004, joka koski kirkon virkaan opiskelevien hengellistä kasvua ja sitoutumista, edennyt yleisvaliokunnan ja täysistunnon kautta kirkkohallitukseen tutkittavaksi ja toimenpiteitä varten. Kirkkohallituksen aloitteesta Kirkon koulutuskeskuksen toimesta valmistui tämän vuoden helmikuussa Eeva Salon monipuolinen selvitys, joka käsittelee kaikkea sitä työtä mitä tähän mennessä kirkon virkaan opiskelevien parissa on tehty ja tehdään. Kuten aloitteen perusteissa ja lähetekeskusteluissa todettiin kirkon virkaan opiskelevat tarvitsevat hengellistä tukea ja ohjausta. Opiskeluvaihe on tärkeä vaihe myös kirkon virkaan opiskelevan elämässä, jolloin hän muovaa maailmankuvaansa, etsii tehtäväänsä ja paikkaansa maailmassa ja kirkon työssä. Kirkon lisäksi myös muut tahot ovat kiinnostuneita näiden opiskelijoiden tulevasta työpanoksesta. Suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle kirkko on työnantajana siis uudella tavalla kilpailemassa työntekijöistä. Muun muassa tästä syystä kirkon virkaan opiskelevalle on tärkeää antaa viesti, että kirkko on kiinnostunut hänestä ja hänen hengellisestä tukemisestaan. Eeva Salon selvitys löytää kirkon virkaan opiskelevien opiskelijoiden hyväksi tehdyn työn lisäksi kuitenkin myös vajausta ja puutteita, jotka vaativat toimenpiteitä. Selvityksen sivulta 26 löytyy yhdentoista kohdan lista tarpeellisista toimenpiteistä. Osa toimenpide-ehdotuksista on suunnattu seurakunnille, osa hiippakunnille ja osa kouluttaville oppilaitoksille. Tähän työhön tarvitaan myös varoja. Selvitys nostaa esiin hankkeita, joihin tarvitaan kirkon rahoitusta. Haluan nostaa esiin kolme toimenpidehanketta: 1. Niiden kirkon työhön opiskelevien osoiterekisterin luominen, jotka haluavat pitää yhteyttä kirkkoon opiskeluaikana. 2. Helsingin Yliopistoon palkatun määräaikaisen rekrytointisuunnittelijan viran tai tehtävien hoidon jatkaminen vuoden 2007 jälkeen ja 3. lisäresurssien suuntaaminen hiippakunnille opiskelijoiden työelämäyhteyksien koordinointiin, toteutukseen ja kehittämiseen erityisesti oman alueensa kirkon työhön kouluttavissa oppilaitoksissa. Kirkolliskokous lähetti tämän aloitteen kirkkohallitukselle tutkimista ja toimenpiteitä varten. Kirkkohallitus on lähettänyt Eeva Salon selvityksen tiedoksi hiippakunnille, kirkollisille ammattiliitoille ja kristillisille opiskelijajärjestöille. Kysymykseni kirkkohallitukselle kuuluu: Mitkä ovat kirkkohallituksen muut käytännölliset suunnitelmat ja toimet näihin tärkeisiin haasteisiin vastaamiseksi? Pyydetäänkö niiltä tahoilta, joille selvitys on lähetetty, lausuntoja selvityksen esiin nostamista ehdotuksista? Onko jo suunnitelmia varojen kohdistamiseen tarvittaviin toimenpiteisiin?"
Tässä siis on kolme kysymystä ja siinä järjestyksessä, kun ne on esitetty, niihin vastaan. Ensinnä tuo, mitkä ovat kirkkohallituksen muut käytännölliset suunnitelmat ja toimet näihin tärkeisiin haasteisiin vastaamiseksi. 11 toimenpidekohdan tai listan osalta niistä muutamat ovat tällaisia, jotka koskevat myös kirkkohallitusta, ensimmäinen liittyy kirkon työhön opiskelevien osoiterekisterin luomiseen. Ajatuksena on, että ne opiskelijat, jotka haluavat opiskeluaikanaan pitää yhteyttä kirkkoon, voisivat tällä tavalla tänne rekisteriin antaa tietonsa ja heihin voitaisiin pitää yhteyttä. Tämän ns. liperi-listan työstäminen ja sen eteenpäin vieminen on kesken Kirkkohallituksessa. Siitä on käyty alustavia keskusteluja tietohallintoyksikön kanssa, mutta ei ole mitenkään yksinkertaista esim. uusien tietojärjestelmien luominen ja kytkeminen kirkon omaan tietohallintojärjestelmään, että tässä mielessä tämä asia ei ole edennyt niin nopeasti kuin ehkä on toivottu ja myöskin taloudellisia vaikeuksia siinä on, sekin maksaa ja myös sen ylläpitäminen maksaa. Tämä on asia, jota siis parhaillaan valmistellaan.
Toiseksi on kysymys Helsingin yliopistoon palkatun määräaikaisen rekrytointisuunnittelijan viran jatkuvuudesta. Tähän saakka siitä saatu kokemus on erittäin myönteinen, virka on nähty tärkeäksi ja kun talousarviota valmistellaan niin tämä on kyllä nähty tärkeänä pitää mukana, mutta luonnollisesti joudutaan sitten suhteuttamaan yksittäisessä tilanteessa kaikkiin muihin hankkeisiin, mutta olemme tämän ainakin tähän asti priorisoineet varsin korkealle. Sitten on kysymys muiden kuin teologien hengellisen elämän kasvun tukemisesta ja kirkollisen identiteetin vahvistamisesta ja ehkä siellä ovat suurimmat tämän hetken paineet, kanttorien sekä diakonian ja kasvatustyön tehtäviin opiskelevien kohdalla. Tässä on parhaillaan käynnissä hanke "Kasvu kirkon työntekijäksi", joka on ennen kaikkea ammattikorkeakoulujen kanssa yhdessä sovittu hanke. Siinä on mukana Diakonia-ammattikorkeakoulu, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu sekä Sydväst yrkehögsskola. Tämän hankkeen myötä, johon kirkkohallitus on myös osoittanut rahoitusta, on pyritty juuri näiden työntekijäryhmien kirkollisen identiteetin ja hengellisen kasvun vahvistamiseen. Erikseen on myös olemassa muutaman vuoden koulutus- ja kehittämishanke Lapuan hiippakunnan kanssa, ja myös sinne on suunnattu rahoitusta. Sitten on kysymys kouluttavien laitosten ja kirkon yhteistyössä kehittämästä kirkollisten alojen harjoittelun ja työssä oppimisen kokonaisuudesta ja kun seurakuntaharjoittelutyöryhmä, joka parhaillaan työstää omaa mietintöänsä, saa sen valmiiksi, niin tähän on tarkoitus eri koulutusalojen seurantaryhmissä sekä ammatillisen koulutuksen ryhmässä tämän jälkeen paneutua. Tällaista käytännöllistä ja konkreettista on siis käynnissä.
Sitten oli kysymys, pyydetäänkö niiltä tahoilta, joille selvitys on lähetetty, lausuntoja selvityksen esiin nostamista ehdotuksista. Lausuntoja ei ole tarkoitus pyytää tästä mietinnöstä, kirkkohallituksen täysistunto käsitteli sitä ja totesi, että omalta osaltaan sen toimenpiteet pyritään ottamaan talousarvion ja toimintasuunnittelun yhteydessä huomioon. Muille se lähetettiin tiedoksi. Mutta sen sijaan tarkoitus on pitää tätä asiaa eri tavoilla esillä niissä neuvotteluissa, joita kirkkohallituksella on säännöllisesti oppilaitosten, hiippakuntien ja myös kirkollisten ammattijärjestöjen kanssa. Esim. tämä mietintö on ollut viimeksi esillä Kirkkohallituksen ja hiippakuntadekaanien yhteisessä neuvottelussa. Sitten oli vielä kysymys siitä, että onko jo nyt suunnitelmia varojen kohdistamiseen tarvittaviin toimenpiteisiin. Tässä ensinnä täytyy todeta se, että osa näistä, oikeastaan valtaosa, näistä toimenpide-ehdotuksista on sellaisia, jotka eivät kuulu kirkkohallituksen toimivaltaan ja siten kirkkohallitus ei voi esim. hiippakunnille sanoa, että teidän on tällainen ja tällainen virka perustettava tai tänne ja tänne teidän tulee näitä varoja kohdentaa. Se on kunkin toimijan oma asia. Sen sijaan yhdessä yhteistyöneuvotteluissa me pohdimme, että mikä olisi tarkoituksenmukaista. Kirkkohallituksen omassa toiminnassa me joudumme talousarvion yhteydessä käymään tätä keskustelua, että mitkä ovat niitä prioriteetteja, joihin varoja kohdennetaan, mutta niin kuin tässä edellä on jo tänäänkin käynyt esille, paineita eri suuntiin sekä täällä koulutuksen kentällä että myös eri työalojen kohdalla on hyvin paljon ja tätä keskustelua me joudumme käymään. Muutama konkreettinen rahoitus on olemassa jo tämän vuoden talousarviossa ja sitä tullaan mitä todennäköisimmin jatkamaan, se liittyy näiden kirkon alaan kouluttavien oppilaitosten ja kirkkohallituksen yhteistyöhön, ns. kiko-rahoitukseen. Siihen äsken jo viittasinkin, mm. diakonia-ammattikorkeakoulujen kanssa ja yliopistojen kanssa. Lisäksi parhaillaan on työryhmä uudistamassa kirkon rekrytointiesitettä ja ylipäänsä pohtimassa näihin rekrytointeihin liittyviä kysymyksiä.
Paluu