Puheenvuoro
Fröman Kim
,
ombudet
Otsikko:
Lakivaliokunnan mietintö 7/2005 kirkkohallituksen esityksestä 8/2005, joka koskee kirkolliskokouksen työjärjestyksen tarkistamista
Täysistunto:
Torstaina 10 päivänä marraskuuta 2005 klo 13.15
Teksti:
Herra arkkipiispa, hyvät edustajakollegat, bästa ombutskolleger. Kirkolliskokous asetti syksyllä 2004 toimikunnan miettimään sitä, onko tarpeellista muuttaa kirkolliskokouksen työjärjestystä ja tämä toimikunta on tänä vuonna kesällä saanut mietintönsä valmiiksi. Kirkolliskokous on tehnyt asiassa esityksen toimikunnan työn perusteella ja esityksessä kirkkohallitus esittää pääasiallisesti kuten toimikunta on ehdottanut, joitakin muutoksia tässä kuitenkin on. Kaiken kaikkiaan esitys sisältää sen, että kirkolliskokousedustajien puheoikeutta ehdotetaan rajoitettavaksi työjärjestyksen 43-45 §:ien sekä vastauspuheenvuorojen osalta, talousarvion käsittelyyn ehdotetaan muutoksia ja talousarviosta käytäisiin lähetekeskustelu täysistunnossa niin kuin tänä vuonna tässä jo on tapahtunut ja tähän voisivat myös kirkkohallituksen jäsenet osallistua. Kirkon työmarkkinalaitoksen valtuuskunnan jäsenten vaalin valmistelu ehdotetaan siirrettäväksi talousvaliokunnalta valitsijamiehille, eräitä vanhentuneita työjärjestyksen määräyksiä ja työjärjestykseen otettuja kirkkolain ja kirkkojärjestyksen kohtia ehdotetaan uudistettavaksi ja lisäksi esityksessä on kiinnitetty huomiota valiokuntien työskentelyn kehittämiseen.
Kirkkohallitus ehdottaa toimikunnan mietinnöstä poiketen, että työjärjestyksen 38 §:ään otettaisiin määräys siitä, että kirkkohallitus tekisi kirkolliskokoukselle esityksen viraston johtavien viranhaltijoiden eli kirkkoneuvosten valitsemisesta. Kirkkohallitus katsoo, että kirkolliskokouksen työjärjestyksellä ei voida rajoittaa kirkkolain 20 luvun 9 §:n 1 momentin mukaista kirkkohallitukselle kuuluvaa esitysoikeutta, etenkin kun kysymys on kirkkohallituksen omasta viranhaltijasta. Lisäksi kirkkohallitus ehdottaa työjärjestyksen 27 §:n 1 momenttia tarkennettavaksi siten, että edustaja-aloite kirkolliskokouksen ensimmäisenä istuntokautena on annettava viimeistään 3. päivänä ennen kello 12.00.
Lakivaliokunta toteaa, että kirkolliskokouksen asettaman toimikunnan valmistelemat ja kirkkohallituksen esittämät kirkolliskokouksen työjärjestyksen muutokset ovat perusteltuja ja tarkoituksenmukaisia. Suurin osa ehdotetuista työjärjestyksen muutoksista johtuvat ennen kaikkea muuttuneesta lainsäädännöstä, jopa muuttuvasta sellaisesta, tai siitä, että jo käytännössä toimintatapoja on muutettu. Lakivaliokunta on omalta osaltaan kiinnittänyt huomiota muutamaan seikkaan ja niistä jäljempänä vielä vähän tarkemmin.
Toimikunta on pohtinut mietinnössään kysymystä siitä, missä valiokunnassa kirkon tulevaisuutta koskevat asiat pitäisi valmistella. Vaikka esityksen mukaan työjärjestyksen 4 luvun 12 §:n 1 momentissa ainoastaan yleisvaliokunnan tehtävistä nimenomaisesti mainitaan sen tehtäviin kuuluvan kirkon yhteisen toiminnan kehittämistä koskevat asia, on lakivaliokunnan mielestä tulevaisuuden pohtiminen omalta osaltaan jokaisen valiokunnan tehtävä. Lakivaliokunnan mielestä tulevaisuuden miettimistä ei tulisi antaa yhdelle yksittäiselle valiokunnalle, vaan jokainen valiokunta kantaa siitä vastuuta ja tällä tavalla lakivaliokunta yhtyy toimikunnan kantaan.
Työjärjestyksen lähetekeskustelussa nostettiin esille kysymys siitä, tulisiko 5 luvun 28 §:ssä säätää kirkkohallituksen jäsenten osallistumisoikeudesta kirkkohallituksen esityksistä käytäviin lähetekeskusteluihin. Tältä osin lakivaliokunta toteaa, että kirkolliskokouksen ja kirkkohallituksen välisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisääminen on tärkeää. Valiokunnan mielestä esille nostettu seikka tulisi kuitenkin käsitellä kirkon keskushallinnon yhteydessä, jolloin voitaisiin tehdä kokonaisarviointi kirkolliskokouksen ja kirkkohallituksen välisestä vuorovaikutuksesta ja sen eri muodoista. Kirkkoneuvoksen valintaa koskevan työjärjestyksen 5 luvun 38 §:n osalta lakivaliokunta toteaa, että sen mielestä viimeisimmissä kirkkoneuvosten valintatilanteissa on löytynyt hyvä, käytännössä toimiva yhteistyö kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen valitsijamiesten välillä. Lakivaliokunta katsoo, ettei kirkolliskokouksen työjärjestyksellä voida määrätä kirkkohallituksen tehtäviin kuuluvista seikoista, kuten esimerkiksi kirkkoneuvosten valinnan valmistelutehtävistä. Lakivaliokunta toteaa, että myös tätä on mahdollista tarvittaessa pohtia kirkon keskushallinnon kokonaisarvioinnin yhteydessä.
Mitä sitten tulee puheoikeuden rajoittamiseen, niin sitä koskevien säännösten osalta lakivaliokunta toteaa, että niiden tavoitteena on turvata jokaiselle oikeus ilmaista mielipiteensä käsiteltävänä olevassa asiassa. Työjärjestyksen 5 luvun 43-45 §:ssä säädettyjen rajoitusten osalta puheenjohtajan tehtävänä on kulloinkin tapauskohtaisesti päättää määrättyjen rajoitusten käyttöön otosta. Sen sijaan vastauspuheenvuoron osalta ei puheenjohtajalle ole annettu harkintavaltaa, mikä lakivaliokunnan mielestä on luonnollista jo puheenvuoron luonteen vuoksi ja kuten kaikki tiedämme, niin käytännössähän täällä on jo sovellettu pitkään sitä, että vastauspuheenvuoro on vain kahden minuutin pituinen.
Muilta osin lakivaliokunta yhtyy toimikunnan mietinnössään esittämiin kannanottoihin ja myös kirkon laintarkastustoimikunnan lausuntoon. Voimaanastumisajankohdaksi lakivaliokunta esittää 1.1.2006 eli samanaikaisesti, kun laki kirkon työmarkkinalaitoksesta astuu voimaan. Tämä sen vuoksi, että tuo äsken mainitun lain voimaanastumisen myötä tulee mukaan kuvaan uusia käsitteitä, joita on otettu huomioon jo tässä työjärjestyksessä.
Paluu