Puheenvuoro
Illman Hilkka
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2007 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2007-2009 (Kirkkohallituksen esitys 1/2006)
Täysistunto:
Maanantaina 6 päivänä marraskuuta 2006 klo 13.00
Teksti:
Herra puheenjohtaja, arvoisat kirkolliskokousedustajat. Olen iloisesti yllättynyt, kun minulle soitti Uuraisten eläkerovasti Tukiainen. Hänen asiansa koski Uuraisten vanhaa pappilaa, sen peruskorjausta. Tästä poiki tämä aloite, jonka olemme Mirja Knuuttilan kanssa jättäneet tälle kirkolliskokoukselle. Minulle tuo pappila tuli tutuksi, kun järjestimme asukasyhdistyksen kanssa siellä lapsille kesäleirejä muutamana kesänä, siihen aikaan, kun tuon pappilan omisti Jyväskylän kaupunki. Mutta Uuraisten seurakunta halusi lunastaa takaisin heille rakkaan pappilan, ja niin sitten Jyväskylän kaupunki tuon möi heille takaisin. Me allekirjoittaneet esitämme, että kirkolliskokous varaa vuoden 2007 talousarvioon 120 000 euron suuruisen avustusmäärärahan Uuraisten seurakunnan Marjoniemen pappilan rakennusten ennallistamiseen pihapiireineen 1900-luvun alun asuun. Jyväskylän kaupungin virkistyskäytössä vuosikymmeniä olleen yli satavuotiaan pappilan seurakunta osti edullisesti 550 000 markalla takaisin vuonna 1999. Päärakennus, luhtiaitta, väentupa ja pihasauna muodostavat perinteisen neliönmuotoisen pihapiirin korkeine kuusineen. Tila sijaitsee luonnonkauniilla 11 hehtaarin niemellä, jossa on rantaviivaa 1,5 kilometriä. Tässä vaiheessa pyytäisin, että heitettäisiin taululle se sähköisenä tullut kuva tästä kyseisestä pappilasta.
Hankkeen saama 380 000 euron EU-tuki on yksi suurimmista seurakunnille myönnetyistä avustuksista. Kunnan avustuksen ja seurakunnan oman rahoituksen lisäksi Pro Marjoniemi -kannatusyhdistys ry tukee hanketta keräämällä lahjoitusvaroja ja talkoita järjestämällä. Talkootavoite on reilut 3000 tuntia, joista on jo tehty tällä hetkellä noin 1600 tuntia, ja kun se rahaksi muutetaan, tietää se palkkoina 100 000 euroa. Mistä löytyy tällaista arvokasta talkoohenkeä tämän päivän yhteiskunnasta? Korjauksen jälkeen seurakunta vuokraa tilat mm. hirsikappelin 111 hengen ruokailutilat, majoitushuoneet, 12 hengen kryptan ja väentuvan, yrittäjälle, joka kristillisiä perinteitä ja arvoja kunnioittaen järjestää niissä - osin ulkopuolisia palveluja omiin liittäen - mm. retriitti-, kokous-, juhlapyhä- ja luontovaellus-, virkistys-, kirkkotie- ja tiekirkkomatkailutoimintaa. Perusteluosassa esitämme, kerromme, että perinteinen maalaispappilakulttuuri rakennuksineen ja miljöineen pelastetaan käyttöön tällä työllä. Huomattava EU-tuki ja talkootyö hyödynnetään, ja tilan rakennusten arvo nousee. Kirkkohallitus on todennut hankkeen erinomaiseksi ja kannatettavaksi sekä EU-tuen määrän merkittäväksi, vaikka ei ole puoltanutkaan seurakunnan tekemää 220 000 euron avustusanomusta. Riemuvuosi 2000 -julkaisussa Kirkko kulttuurin kantajana Kirkkohallitus ja Museovirasto kiinnittävät seurakuntien huomiota kulttuuriarvojen vaalimisen tärkeyteen. Retriittitoiminnan ja hiljaisuuteen vetäytymisen lisääntynyt tarve ja kiinnostus on yksi tämän päivän tärkeä osa luterilaisen kirkon toimintaa, ja tällaista meillä ei keskisessä Suomessa, tähän meillä ei ole mahdollisuuksia. Tämä pappila antaisi tähänkin toimintaan oivan mahdollisuuden.
Kohteen erinomainen ja keskeinen, samalla rauhallinen sijainti: Jyväskylästä kyseiseen pappilaan on 38 kilometriä, lentokentältä 20 kilometriä ja 4-tieltä 18 kilometriä. Petäjävedelle tulee 30 kilometriä. Tämä pappila palvelisi kauniilla, arvokkaalla tavalla koko Keski-Suomen tarvetta. Kirkon varoin on tuettu samankaltaista toimintaa Lapin tunturikappeleissa, Aurinkorannikon turistikohteissa sekä lukuisten kirkollisten järjestöjen avustusten muodossa. Uuraisten seurakunnan poikkeuksellisesta oma-aloitteisuudesta ja monista talkookohteista esimerkkeinä ovat mm. Tampereen messukirkon rakentaminen Tansaniaan vuonna 1986, Inkerin kirkkojen kunnostaminen, oman leirikeskuksen kirkkoremontin talkootyö ja Atrinmajan majoitusmökin rakentaminen ja lahjoitus, jotka ovat myöskin talkootyönä tehtyjä; perinnejumalanpalvelukset vuodesta 1984, ekumeeninen via Uurais -pyhiinvaellusristisaatto vuodesta 2000 alkaen, joka on yhä edelleen. Asiaa on mietitty myöskin pitkälle sillä tavalla, että on ajateltu, mitkä olisivat ne asiakas- ja kohderyhmät, kun tämä arvokas hanke toteutuu. Seurakuntalaiset ja sukuseurat - siellä on mahdollisuus järjestää perhejuhlia, kastajaisia, häitä, hautajaisia, syntymäpäiviä ja sukujuhlia. Seurakunnat voisivat järjestää siellä eri-ikäisten seurakunta- ja retkiryhmiä, rippikouluryhmiä ja työntekijäkunnan virkistyspäiväryhmiä. Koulut ja oppilaitokset voisivat olla myöskin mukana sekä leirikouluryhmät, vuodenaikaretkiryhmät ja opiskelijaryhmät sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunnan virkistys- ja koulutuspäiväryhmät. Tämä antaa myöskin kunnille mahdollisuuksia työntekijäkunnan virkistyspäiväryhmien järjestämiseksi toimialojen ja asiantuntijaryhmille. Kulttuuri- ja museoasiantuntijat voivat pitää siellä seminaareja, kokouksia ja virkistyspäiviänsä. Myöskin yritykset voisivat järjestää henkilökunnan virkistyspäiviä ja asiakaskunnan markkinointiryhmiä. Kongressi-, seminaari- ja kokousväki ovat varmasti myöskin tervetulleita kyseiseen pappilaan Jyväskylässä ja muualla maakunnassa kokoustavan väen virkistyspäiväryhmät kokousten välipäivinä tai kokousten päätettyä. Kirkkomatkailijat, Keski-Suomen koti- ja ulkomaiset kirkkomatkailijat, hotellien ym. turisti- ja matkailuryhmät voisivat olla mukana ja käyttää pappilan palveluita jatkossa.
Välitön toimintamaisema, tila, rakennukset, vesistö, naapurit antavat upean kuvan itsestänsä, ja sitä ei voi olla ihastumatta, kun siellä käy. Uuraisten keskustasta on neljän kilometrin matka kyseiseen pappilamiljööseen, joka yhdessä naapurina oleva Uuraista seurakunnan leirikeskuksen kanssa Akonniemessä muodostavat toimintamaiseman. Sääksjärveen rajoittuva pappilatila on 11 hehtaaria ja siihen kuuluu tuo 1,5 kilometrin rantaviiva, ja siellä on myöskin 6,5 hehtaaria metsää sekä 4,5 hehtaaria peltopinta-alaa. Tilalla olevien nykyisten rakennusten rakennusalat ovat seuraavat: Päärakennuksessa on neliöitä 300, väentuvassa 110 neliötä, aitta, jossa osittain kaksi kerrosta, on 140 neliötä, pihasauna 24 neliötä, kuistillinen rantasauna 48 neliötä ja kolme kappaletta majoitusmökkejä, á 18 neliötä, rannassa. Marjoniemen pappilaan liittyy erilaisia valinnaisia, 7 - 20 kilometrin vesistöreittejä sekä rajanaapurina, vajaan kilometrin päässä oleva, Uuraisten seurakunnan leirikeskus, jossa vuodesijoja on 45. Aluetta Akonniemen leirikeskuksessa on 8 hehtaaria ja rantaviivaa siellä 2 kilometriä.
Jos katsotaan Keski-Suomen maakunnallista toiminta-aluetta ja näitä yhteistyökumppaneita, niin siltä alueelta löytyy lukuisa määrä yhteistyökumppaneita. En tässä nyt niitä ala luetella, mutta joka tapauksessa tiedossa on, että näistä yhteistyökumppaneista ei ole puutetta. Ja kyllä minä haluan korostaa sitä, että seurakunnalliset ja kirkolliset tilaisuudet retriitteineen tulevat olemaan tämän pappilan tulevaa toimintaa. Kun se projekti saadaan valmiiksi, niin katsomme sellaisen yrittäjän, joka suostuu tekemään, vastaamaan ravintolapuolesta ja tekemään tätä työtä sydämellä, näille kristillisille arvoille pohjaten.
Paluu