Puheenvuoro



Rajala Pertti, edustaja

Otsikko:
Kirkon organisaatiojärjestelmän uudistaminen sekä kirkon keskushallinnon supistaminen, tulevaisuusvaliokunnan mietintö 1/2014 edustaja-aloitteesta 5/2014

Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2014 klo 18.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Muistaakseni käytin tästä kriittisen puheenvuoron lähetekeskustelussa ja nostan vielä pari huomiota lisää. Olen sitä mieltä, että tällainen kirkon kokonaishallinnollinen tarkastelu on tarpeen, mutta muutamia kysymyksiä minulla on vielä.
Ensimmäinen kysymys on se, että onko tämän aika aivan juuri nyt? Meillä on seurakuntarakenneuudistus tulossa kevään kirkolliskokoukseen, toivottavasti. Ja niin kuin kaikki ymmärrämme, se on se perusta, jolle alkaa tämä muu hallinto rakentumaan. Nyt kun tulevaisuusvaliokunta on vielä aika yleisellä tasolla hahmottanut näitä tehtäviä, niin olisin toivonut, että tämän komitean tehtäväksianto olisi jäänyt vielä avoimeksi tai että tulevaisuusvaliokunta tarkentaisi sitä siinä vaiheessa, kun komitea asetetaan, koska uskon vahvasti, että tuleva seurakuntarakenteen muutos tuo haasteita myöskin tämän komitean työskentelyyn. Joskus ajatellaan, että kirkko hidastelee liikaa, mutta nyt minulla on tunne, että tässä saatetaan pitää vähän liikaakin kiirettä.
Toinen, mikä minua vähän hirvittää, on tuo vuosiluku. Tottakai pitää edetä ripeästi mutta kysymys on aika laajasta, isosta visioinnista. Niin kuin tulevaisuusvaliokunta tässä mietinnössään sanoo, se haluaa tästä prosessin, jossa käydään keskusteluja. Toivottavasti myöskin seurakuntatasolla ja laajemmin. Ehditäänkö tuossa ajassa tätä kaikkea tekemään asian laajuuden edellyttämällä tavalla?
En huomannut silloin lähetekeskustelussa esittää, että tämä olisi mennyt lausunnolle hallintovaliokuntaan. Näen sen selkeänä puutteena, koska on näin isosta kirkon hallinnosta kysymys. Mutta se juna on jo mennyt. Olen vähän eri mieltä kuin Sami Ojala asiantuntijoista. Kun kuuntelin valiokunnan puheenjohtajan puheenvuoroa niin tässä nyt haisee hiukan sellainen, että tähän haetaan bisnesosaajia ja organisaatioteknokraatteja ja muita. Tässä tehdään kirkon organisaatio. Kyllä minä näkisin, että vahva edustus pitää olla kirkon ihmisillä. Myöskin sellainen näkökulma, kun jos nyt käyttää termiä tavallinen seurakuntalainen, joka sinällään ei ole kiinnostunut hallinnosta mutta tuntuu hiukan siltä, että käynnistetään prosessi, joka tehdään ylhäältä alaspäin eikä alhaalta ylöspäin.
Toivon tälle kuitenkin menestystä, koska ilmeisesti ei tätä tulevaisuusvaliokunta enää kolmatta kertaa ota muutettavaksi. Mutta olisin kyllä toivonut, että tämä tehtäväksianto olisi hiukan tarkempi ja myöskin nämä määrittelyt koko tästä porukasta, joka tätä tulee tekemään, olisi ollut tarkempia kuin mitä ne tässä on. Toivoisin, että puheenvuoroni otettaisiin sillä tavalla vakavasti, että silloin kun tulevaisuusvaliokunta tämän tuo meille henkilöiden osalta päätettäväksi niin siinä on myös tarkemmin hahmoteltu, sitä että mitä tämä komitea sitten tekee ja mikä sen toimeksianto on. Siinä myöskin peilataan sitä vahvasti siihen näkymään, mitä seurakuntarakenteen muutos tullessaan.


Paluu