Puheenvuoro
Pihlava Tauno
,
edustaja
Otsikko:
Uusi avioliittolaki (Edustaja-aloite 2/2015)
Täysistunto:
Perjantaina 8 päivänä toukokuuta 2015 klo 10.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit. Esillä oleva aloite liittyy eduskunnan valmistelemaan avioliittomuutokseen, joka on herättänyt runsaasti keskustelua niin yhteiskunnassa kuin kirkon piirissäkin jo tähän päivään mennessä. Aloitteessa todetaan, että lain muutosprosessi on osa yhteiskunnan lainsäädännön kehittämistä. Siinä todetaan edelleen, että lain muuttaminen on paitsi käytännöllinen myös teologinen kysymys. Kirkkomme avioliittoteologia on selkeä ja perustuu kirkkomme peruskirjaan Raamattuun. Eduskunnan käsittelyssä lain muutos on poliittinen kysymys. Mielestäni meidän ei tulisi kirkkopolitikoinnilla muuttaa Jumalan luomisessa asettamia perussäädöksiä, joita Raamatun opetus edelleen tukee.
Tämän päivän Suomessa yhteiskunnan ja kirkon roolit ovat erilaisia kuin sata tai kaksisataa vuotta sitten. Tuolloin kansa oli käytännössä sata prosenttisesti kirkon jäsenkuntaa. Maamme lainsäädännön juuret olivat vahvasti kristillisessä perustassa niin autonomisessa kuin nuoressa itsenäisessäkin Suomessa. Tänään asiat ovat toisin. Sama trendi kuin muissakin länsimaissa on kuljettanut meitä yhä etäämmälle kristillisestä arvoperustasta. Vaikka maamme väestöstä yhä 75 % kuuluu luterilaiseen kirkkoomme niin jäsenistä selkeästi alle puolet kertoo uskovansa Jumalaan kristinuskon opettamalla tavalla. Maamme kokonaisväestöstä siis yhteiskunnallisesta äänestäjäkunnasta kristinuskon Jumalaan uskoo alle 30 % "Haastettu kirkko" -tutkimuksen mukaan. Tässä suhteessa olemme hyvin lähellä Eestin tilannetta, josta kuulimme tiistaiaamuna. Eduskuntamme äänestystulos ei ollut eikä tule olemaan mikään kristillinen kannanotto vaan se kuvaa maailmassa vallitsevia yleisiä aatevirtauksia. Päätöksen perusteena on eri ihmisryhmien yhdenvertaisuuden vahvistaminen. Tausta-ajatuksena on se, että jos ihmiset eivät toimillaan tai ilmaisuillaan vahingoita toisiaan eikä muita ihmisiä niin he saavat menetellä haluamallaan tavalla. Eduskunnan rooli on päättää ja valvoa yhteiskunnassamme kaikkien suomalaisten turvallisuudesta, hyvinvoinnista ja muista eduista tasavertaisesti riippumatta kansalaisten rodusta, uskonnosta, syntyperästä tai ideologiasta. Parisuhteitten ja perhearvojen kirjo yhteiskunnassamme kasvaa koko ajan. Sikäli kuin niiden edustajien onnistuu vakuuttaa päättäjiemme ideologiansa ja toimintansa yhteiskuntakelpoisuudesta, ne saavat myöskin eduskunnan hyväksynnän.
Kirkkomme on yksi Suomen uskonnollisista yhteisöistä. Sen jäsenillä on oikeus harjoittaa kirkkolaissa ja -järjestyksessä säädettyä Raamattuun perustuvaa kolmessa tunnustuksessa ja luterilaisessa tunnustuskirjassa ilmaistua uskoa. Tältä perustalta nouseva käsitys avioliitosta on se, että avioliitto on yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto. Näin kristikunta on tulkinnut lähes kahden tuhannen vuoden ajan. Raamatun opetus avioliiton suhteen on hyvin kattava ja yksiselitteinen. Luomistyössään Jumala halusi antaa luomalleen miehelle sopivan kumppanin. Adam oli tuntenut yksinäisyyttä hoitaessaan eläinkuntaa ja seuratessaan siinä näkemäänsä kumppanuutta. Halusin ottaa tällaisen lauseen tähän muistiinpanoihini sen tähden, että parissa dokumentissa, jotka on mainittu tuossa aloitteessa, todetaan, että sukupuolisuus syntyi vasta Eevan luomisen jälkeen. Mielestäni näin ei ole. Kun Adam hoiteli karjaansa ja nimitteli niitä, niin hän varmasti seurasi esimerkiksi simpansseja, joista meille kerrottiin pari päivää takaperin ja tarkasteli omaa alastonta ruumistaan. Luulen, että tästä oli lähtöisin se yksinäisyyden ja kaipauksen tunne, jota Raamatussa kuvataan. Naisen luomisen jälkeen, Jumalan ohje miehelle oli jättää isänsä ja äitinsä ja liittyä vaimoonsa ja he tulevat yhdeksi lihaksi. Näin ensimmäisen Mooseksen kirjan toisessa luvussa. Uuden Testamentin puolella Jeesus vahvisti tämän opetuksen esimerkiksi Matteuksen 19:ssä. Lopulta näin on myös Ilmestyskirjassa seurakunnan kohdatessa Vapahtajansa karitsan häissä. Se tapahtuu ihmiskäsitteistön vahvimpana rakkauden suhteena, ylkänä ja morsiamena, Ilmestyskirja 19. Näin kuva avioliitosta säilyy ehyenä Raamatun alusta Uuteen Testamenttiin ja aina Jeesuksen toiseen tulemiseen asti.
Yhteiskunnallinen tasa-arvo ylittää ideologiset ja opilliset rajat. Se koskee kaikkia kansalaisia ja kaikkia kansan ryhmiä mutta se ei pakota esimerkiksi luterilaista kirkkoa sitoutumaan tai noudattamaan jotakin, joka on vastoin sen opillista perustaa. Minulla on tästä käytännöllistä elämänkokemusta Suomen ulkopuoleltakin. Asuin viime vuosikymmenen loppupuolen Etiopiassa. Maassa oli kristittyjä yli 60 % ja muslimeita noin kolmannes. Muslimien perhekäsitykseen kuului se, että perheen muodosti mies, jolla oli yhdestä neljään vaimoon sekä lapset. Ei kaikissa perheissä ollut useampia vaimoja mutta varsinkin maaseudulla tällaiset suurperheet olivat yleisiä. Etiopian hallitus ja eduskunta huolehtivat kaikista kansalaisistaan tasapuolisesti. Ei tällaista suurperherakennetta kuitenkaan vaadittu kristillisen kirkon jäseniltä eikä myöskään kristillisten kirkkojen piiristä tehty aloitteita tällaiseen suurperhemalliin siirtymisestä.
Kristittyinä ohjenuoranamme on rakkauden kaksoiskäsky: "Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi". Me uskomme, että elämämme on Jumalan käsissä ja Jeesuksen tähden meillä on iankaikkisen elämän toivo. Tämän ajallisen elämän ohjeeksi meille on annettu esimerkiksi kymmenen käskyn laki, joka kuvaa suhdettamme Jumalaan ja lähimmäisiimme. Mutta neljännessä käskyssä myös erityisesti perheeseen. Pitäkäämme kiinni näistä uskon perusteista, älkäämme antako ajan hämmentää ja eksyttää itseämme.
Arvoisa puheenjohtaja, mielestäni aloitteen esittelemät neljä dokumenttia ovat hyviä, niitä pieniä puutteita lukuun ottamatta, joita mainitsin tässä Adamiin ja Ilmestyskirjaan liittyen ja ne tukevat varmasti tämän lain valmistelun ympärillä käytävää keskustelua. Niiden päivittäminen on varmasti viisasta aloitteen tavoitteita yksi, kaksi ja neljä ajatellen. Tavoite kolme nostaa esiin arvostuksen ja lähimmäisen rakkauden kaikkia ihmisiä kohtaan, sen jota Jeesus esimerkillään osoitti. Rakkauden kaksoiskäskyn kakkososa kehottaa meitä rakastamaan lähimmäistämme niin kuin itseämme. Siinä meillä riittää harjoitusta myös harrastusmahdollisuutta joka päivä, maailman ja elämämme loppuun asti.
Paluu