Puheenvuoro



Ketonen Matti, edustaja

Otsikko:
Kirkon nelivuotiskertomus vuosilta 2004-2007
Monikasvoinen kirkko. Suomen evankelis-luterilainen kirkko vuosina 2004-2007 (Kirkkohallituksen esitys 6/2008)


Täysistunto:
Tiistaina 4 päivänä marraskuuta 2008 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Kirjan Monikasvoinen kirkko viimeisessä luvussa Johtopäätöksiä ja tulevaisuuden haasteita on kirjoitettu mm. näin: "Useimmille jäsenille keskeisenä kirkkoon kuulumisen syynä ovat elämän taitekohtia rytmittävät kirkolliset toimitukset. Moni haluaa myös olla kirkon jäsenenä siksi, että kirkko auttaa heikkoja ja vähäosaisia niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, sekä tukee ihmisiä erilaisten kriisien keskellä. Osa puolestaan pitää erityisen tärkeänä sitä, että kirkko ylläpitää kristillistä kulttuuriperintöä ja opettaa tärkeitä elämänarvoja. Moni taas arvostaa kirkon työtä lasten ja nuorten hyväksi. Osa jäsenistä korostaa kirkon hengellisiä tehtäviä ja osallistuu aktiivisesti seurakunnan toimintaan."

Kysyn olisiko kertovan ja toteavan kyselyihin perustuvan tekstin ohella kirkon raportissa vuosilta 2004-2007 pitänyt vaihtoehtoisesti olla myös kyselevämpi kirjoittamisen lähestymistapa, erityisesti sen viimeisessä luvussa. Olisiko voitu kysyä, miten kirkko itse määrittää olemassaolonsa. Yksi merkittävä näköala on tämän istunnon aikana esille nostettu ja sitä valotettu: kirkko on sitä varten, että täällä kuollaan. Kysyn, tulisiko kirkon käsitellä kertomuksessaan tätä näkökulmaa laajemminkin. Pitäisikö sen raporttinsa päätösluvussa kysyä itseltään: Mikä ihminen on? Mitä varten hän on? Miksi hän on?

Kirjan viimeisessä luvussa on kirjoitettu myös näin: "Monelle kirkon jäsenelle riittää, että kirkko on olemassa, että se toimii ja on lähellä kun sitä tarvitsee." Jään kysymään, mitä varten kirkko Jumalan näkökulmasta on. Riittääkö Jumalalle se, oliko Jumalan aivoitus se, että kirkko on olemassa, että se toimii ja on lähellä kun ihminen sitä tarvitsee. Eikö Jumalan tehtäväksianto ollut suurempi? Eikö Jumalan ihmisille antama haaste ollut järisyttävämpi? Miten välittää jumalyhteyden kattavampi näköala valtaamaan kansalaisten sisikunta? Tulisiko seuraavaan kertomukseen liittää kohtikäyvämpi ja itsetutkisteluun kutsuva päätösluku: Mitä varten kirkko on? Mitä varten se on ollut ja mitä varten sen tulisi edelleen olla?


Paluu