Puheenvuoro



Pesonen Tuomo, viestintäjohtaja

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä marraskuuta 2012 klo 15.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, jaan vastausvastuun Kirkon tutkimuskeskuksen johtajan Hanna Salomäen kanssa näihin edustaja Mika Nurmen kysymyksiin.

Arvoisat kirkolliskokousedustajat, edustaja Nurmi toteaa ja kysyy: Hengellinen elämä verkossa -hanke on loppumassa. Hankkeen aikana on mm. koulutettu suuri joukko seurakuntien työntekijöitä. Kolmivuotiseen projektiin varattiin rahaa noin 3,4 miljoonaa euroa.

1. Miten projektia on arvioitu: Mitkä tavoitteet on saavutettu ja mitkä ovat jääneet saavuttamatta tai toteutuneet osittain?

Nelivuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on ollut 5,5 miljoonaa euroa. Tavoitteenasettelussa ja siten arvioinnissa on ongelmana ollut aikaisempien vertailukohtien puute, eli saavutuksia ei ole voitu verrata mihinkään jo tehtyyn. Toisaalta jatkuva toiminnan arviointi on ollut hankkeen rutiinia. Arviointia on tehty hankkeen sisällä, seurakuntien työntekijöiden ja kirkon ulkopuolisten yhteistyökumppanien kanssa. Esimerkiksi Kirkko kuulolla -palvelua on arvioitu kahdella käyttäjätutkimuksella, Kirkko Suomessa palveluun sijoitetusta chat-toiminnosta on tehty käyttäjäkysely ja usean sosiaalisen median asiantuntijan kanssa on käyty arvioivia konsultaatioita. Jatkuva arviointi on johtanut myös tiettyjen toimintojen, kuten esimerkiksi City.fi-verkkopalvelussa olleen Rakkauden ammattilaiset -yhteisöpalvelun lakkauttamiseen. Hankkeen loppuarviointi tehdään tulevan kevään aikana eli hankkeen päätyttyä. Hanketta on arvioitu myös sen olemassaolon aikana kirkkohallituksen toimintakertomuksissa. Hakkeeseen liittyvä laaja koulutuskokonaisuus on toteutunut jonkin verran alle tavoitteiden, toisaalta koulutus on saanut ja saa uusia muotoja, joten voidaan katsoa että kokonaisuudessaan koulutuksenkin tavoitteet on lähes saavutettu. Tavoite oli 3000:n seurakuntatyöntekijän kouluttaminen, tähän mennessä koulutuksella on tavoitettu 2 500 seurakuntien työntekijää. Seurakunnissa toteutuneesta verkkotyöstä tehtiin yhdessä Kirkon tutkimuskeskuksen kanssa tutkimus tänä vuonna. Sen tuloksista voidaan nähdä tavoiteltu asennemuutos työntekijöiden suhtautumisessa verkkotyöhön, mutta samalla näkyy verkkotyön alimitoitettu sijoittuminen työaikaan, johtamiseen ja työyhteisön arkeen.

2. Mitä konkreettisia toimenpiteitä on tehty verkkotyön vakiinnuttamiseksi?

Vakiinnuttamiseen on pyritty muun muassa koulutuksella sekä seurakunta- ja hiippakuntatapaamisilla ja sosiaalisen median suuntaviivat -ohjeistuksella. Keskeisin tavoite on ollut saada verkkotyö osaksi seurakuntien perustyötä. Seurakunnat tekevätkin jo nyt suurimman osan operatiivisesta työstä. Vakiinnuttaminen jatkuu edelleen siirtymäkaudella. Viime lokakuun 9. päivänä järjestettiin Helsingissä 120 verkkoammattilaista koonnut seminaari, jonka päämääränä oli juuri tämän kysymyksen esittäminen ja vastausvaihtoehtojen kuuleminen.

3. Miten Suomen evankelis-luterilaisen kirkon verkkotyö organisoidaan tulevaisuudessa?

Verkkotyöhön liittyvät yhteiset koordinointi- ja kehitystehtävät olisi tarkoituksenmukaisinta hoitaa kirkkohallituksessa. Varsinainen verkkotyö on kaikkien seurakuntien vastuulla. Tämä kattaa paikallisen ja yhteisen verkkotyön. Seurakuntien tahtotila kartoitetaan. Sen jälkeen voidaan tehdä toiminnalliset ja rakenteelliset ratkaisut.


Paluu