Puheenvuoro



Siukonen Antti, edustaja

Otsikko:
Äänioikeusikäraja seurakuntavaaleissa (Kirkkohallituksen esitys 9/2007)

Täysistunto:
Tiistaina 6 päivänä marraskuuta 2007 klo 9.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat, hyvät takapenkissä istuvat nuoret. Kirkkona olemme symbolisessa mielessä suuren päätöksen edessä. Tämä kirkolliskokous päättää äänestysikärajan laskemisesta seurakuntavaaleissa 16 vuoteen. Mahdollisesti myös kirkkoherranvaalissa. Kun vuosi sitten lähetimme hallintovaliokunnan mietinnön kirkkohallitukselle, annoimme tehtäväksi valmistella säännösesityksen äänestysikärajan laskemiseksi 16 ikävuoteen seurakuntavaaleissa ja kirkkoherranvaalissa. Kirkkohallitus teki työtä käskettyä, ja saimme ehkä jopa ennätysajassa tällaisen suuren asian valmisteltuna eteemme. Kuitenkin nyt kirkkoherranvaali on jätetty lakiesityksestä pois. Kun viime vuosina on käyty keskustelua siitä, kuka kirkon ääntä käyttää, olen ollut siinä käsityksessä, että se on kirkolliskokous. Nyt kuitenkin herää kysymys, onko kirkkohallituksella ollut tästä asiasta toinen näkemys. Pyydän lakivaliokuntaa hieman puntaroimaan mietinnössään niitä argumentteja, joihin vedoten kirkkoherranvaali on jätetty esityksestä pois. Ymmärrän kyllä suoran ja epäsuoran ratkaisuvallan eron, mutta en ole valmis nielaisemaan pureskelematta tällaisena kahden lauseen kuittauksena asiaa ja täydellistä perustelemattomuutta, ikään kuin olisi joku mystinen lakipykälä, jonka perusteella emme voisi antaa nuorille ratkaisuvaltaa kirkkoherranvaalin suhteen. Me kirkkona tarkastelemme asiaa omasta näkökulmastamme ja omista tarpeistamme käsin. Tämä tällaisena alkusaarnana.

Sitten täytyy todeta, että oli vaikea pidätellä tähän asti yhtä asiaa. Olen nimittäin hillittömän iloinen ja hillittömän onnellinen siitä, että tämä asia on meillä nyt päätöksenteossa tänään, tai lähetekeskustelussa tänään ja torstaina päätöksenteossa. Kirkko ei ole monen asian suhteen edelläkävijä. Se ei tietysti ole itsetarkoituskaan, enkä uskalla sanoa että edelläkävijyys olisi tässä ajassa aina hyvä asia. Nyt olen kuitenkin vakuuttunut, että se on hyvästä tässä äänioikeusikärajan laskemisessa. Kirkon tulee tehdä omat valintansa muusta yhteiskunnasta riippumatta, ja tässä asiassa kirkon tulee ottaa osallistujamääriltään suurin ikäryhmä huomioon ja sallia heidän ottaa osaa itseään koskevaan päätöksentekoon, välillisesti tai suoraan. Meille on annettu tilaisuus kantaa vastuumme ja olen iloinen, että juuri me saamme sen tehdä, tämä kirkolliskokous. En malta olla vielä tähän loppuun kehumatta sitä ripeyttä, millä tämä asia on edennyt kirkon päätöksentekorattaissa. Joku on sanonut, että kirkon kvartaali on 25 vuotta, kun se yritysmaailmassa on neljännesvuosi.

Olemme nyt korjaamassa merkittävää päätöksentekojärjestelmämme rakenteellista epäkohtaa ja saattamassa sitä kuntoon jo seuraaviin seurakuntavaaleihin vuodeksi 2010. Joissain seurakunnissa päästään äänestämään heti kun tämä säännös tulee voimaan, seurakuntaliitoksista johtuen. 16- ja 17-vuotiaat ovat nyt saamassa äänioikeuden, joka heille seurakunnan aktiivisimpina ikäluokkina ehdottomasti kuuluu. On ilo, että kirkkona saamme olla edelläkulkijoita nuorten vaikuttamismahdollisuuksien lisäämiseksi. Kiitos.


Paluu