Puheenvuoro
Hyttinen Marjatta
,
edustaja
Otsikko:
Talousvaliokunnan mietintö 4/2005 Kirkon sopimusvaltuuskunnan ja sen toimiston toiminnasta vuonna 2004
Täysistunto:
Torstaina 12 päivänä toukokuuta 2005 klo 13.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Talousvaliokunta on käsitellyt kertomusta Kirkon sopimusvaltuuskunnasta ja sen toiminnasta vuonna 2004. Tämä vihreä kirja kertoo kirkon henkilöstöstä, rekrytoinnista, palkkauksen kehittämisestä, suositussopimuksista ja henkilöstöhallinnosta. Henkilöstöstä voidaan todeta, että sitä ollaan viimeisten 30 vuoden aikana lisätty siten, että työvoiman määrä on nyt saavuttanut 1990-luvun lamaa edeltävän tason. Henkilöstöä on lisätty, se on naisistunut ja vanhentunut. Voimakkainta kasvu on diakoniatyöntekijöiden määrässä, mutta tasaista kasvua on myös muissa työntekijäryhmissä. Erikoisesti huomioitava on naisten osuuden kasvu nuoren papiston määrässä.
Talousvaliokunta on keskustellut vilkkaasti Kirkon sopimusvaltuuskunnan toimintakertomuksesta ja kuullut toiminnasta myös kirkkoneuvos Voipiota. Talousvaliokunta kiinnitti huomiota toimintakertomuksessa muutamiin kohtiin: Ensinnäkin suositussopimusten uusiminen ja uusien suositusten antaminen koettiin erittäin myönteiseksi. Toivoa vain sopii, että seurakunnat ottaisivat ne käyttöönsä mahdollisimman pikaisesti. Erikoisen hyvänä talousvaliokunta piti suositusta hyvän kohtelun edistämisestä työpaikalla ja käytännön menettelytavoista epäasiallisen kohtelun ehkäisemiseksi. Tähän liittyvät myös ne epäkohdat, joita ilmenee toimintakertomuksessa esitetyssä työalabarometrissä. Ristiriitoja ja kiusaamista koetaan kirkon työpaikoilla enemmän kuin muualla. Suositukseen on sisällytetty myös hengellisen syrjinnän käsite. Kirkon piirissä on tärkeää, että erilaisia hengellisiä katsomuksia edustavat työntekijät kohtelevat toisiaan työssä tasapuolisesti. Palkkausjärjestelmässä tuntipalkkajärjestelmää ja kirkkoherrojen palkkausjärjestelmää uudistettiin. R- ja H-taulukoiden osalta ei kuitenkaan päästy neuvottelutulokseen. Talousvaliokunta keskusteli myös pitkään palkkausjärjestelmästä ja ohessa myös mm. kirkkoherran valintatavasta. Talousvaliokunta korostaa sitä, että palkkausta, palvelussuhteen ehtoja ja työolosuhteita tulee kehittää siten, että seurakunta koetaan koko maassa hyvänä vaihtoehtona työmarkkinoilla. Eri puolilla maata, erikoisesti syrjäseuduilla on ollut ajoittain vaikeuksia saada henkilöitä kirkon palvelukseen. Työhön tulo ei ole yksinomaan riippuvainen palkasta, vaan siihen vaikuttavat esimerkiksi kunnan infrastruktuuri, edelleen siitä, onko puolisolla mahdollisuus saada samalta alueelta töitä. Erittäin tärkeää on työhön tulossa työympäristön ilmapiiri. Mielenkiintoinen hanke työvoiman rekrytoimiseksi on tässä kuussa netissä avattu koko kirkkoa kattava avoin työpaikkojen ilmoitusjärjestelmä, ns. työpaikkatori. Tulevaisuus näyttää, onko siitä ollut apua työvoiman saannissa.
Talousvaliokunnan mielestä on tärkeää, että kirkon palkkausjärjestelmässä on mahdollisuus henkilökohtaisen lisän maksamiseen. Se on kannustava järjestelmä oikein toteutettuna. Ennen kuin järjestelmä kuitenkaan toimii, tarvitaan koulutusta ja välineitä sen toteuttamiseen. Henkilökohtaisen palkanlisän ottaminen lisää työmotivaatiota, mutta vaatii esimiehiltä oikeudenmukaisuutta. Arvoisa puheenjohtaja, yhteenvetona totean, että kovin suuria ongelmia ei Kirkon sopimusvaltuuskunnan toimintaan ja toimintakertomukseen sisälly. Talousvaliokunta esittää kirkolliskokoukselle, että se hyväksyy kertomuksen Kirkon sopimusvaltuuskunnan ja sen toimiston toiminnasta vuodelta 2004.
Paluu