Puheenvuoro
Komulainen Timo
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen virkamiesoikeudellisten säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 2/2006)
Täysistunto:
Tiistaina 7 päivänä marraskuuta 2006 klo 9.00
Teksti:
Herra puheenjohtaja, hyvät edustajat. Meillä on käsiteltävänä hyvin laaja ja monitahoinen asia, jonka valmistelu on vaatinut varmasti paljon työtä ja paljon ammattitaitoa. Tätä esitystä perustellaan ennen muuta muuttuneella lainsäädännöllä, uudella perustuslailla ja virkamieslainsäädännön ja työoikeuden kehittymisellä. Tämä on tietysti aivan oikea peruste lähteä tällaiseen uudistukseen. Mutta silloin kun on puhe kirkon virasta ja viranhaltijoista, niin tähän vaikuttavat myöskin muut tekijät, sopimusjohtaja tähän viittasikin, kirkon järjestysmuoto ja erilaiset virkaan liittyvät teologiset näkemykset. Nyt näitä näkökohtia, ainakin perusteluissa, hyvin vähän käsitellään ja mielestäni tämä on tämän esityksen puute. On myöskin valmisteilla asioita, jotka koskettavat tätä lainsäädäntöä ja olisi ollut mielenkiintoista hiukan laajemmin kuulla, että onko näitä asioita pohdittu yhtään tämän muutostyön yhteydessä. Niiden vaikutuksia tähän lainsäädäntöön tai tämän lainsäädännön vaikutuksia niitten uudistusten eteen päin viemiseen ei ole selvitelty.
On yksi asia, johon täällä mietinnössä viitataan. Se on sivulla 18, piispainkokouksen antama tehtävä kirkkohallitukselle johtamisen selkeyttämiseksi kirkossa siten, että erityisesti säännökset kirkkoherran asemasta johtajana selkiytettäisiin suhteessa esimerkiksi talouspäällikköön ja suhteessa seurakunnan luottamuselimiin. Tästä todetaan, että sen mukaan ottaminen tähän uudistukseen ei ole ollut mahdollista. Mutta sitten on myöskin toinen uudistus, joka tällä hetkellä on kirkkohallituksen valmistelussa ja se on virkarakenneuudistus, jota on hyvin pitkään valmisteltu, ja joka vahvasti myöskin liittyy tähän puheena olevaan lainsäädäntöön. Siinähän on kysymys papin virkojen, kanttorin virkojen, lehtorin virkojen uudelleen hahmottamisesta ja niitä nimen omaan käsitellään tässä lainsäädännössä.
Olisi ollut mielenkiintoista tietää, onko tämä kysymys ollut millään tavalla keskusteluissa tässä vaiheessa mukana. Millä tavalla se mahdollisesti tulevaisuudessa tulee tähän mukaan? Edistääkö tämä esitys näitten kysymysten käsittelyä juridiselta kannalta vai vaikeuttaako se sitä jatkossa? Olisi tietysti hyvä pystyä koordinoimaan käsittelyssä olevia isoja hankkeita niin paljon kuin mahdollista. Siinä mielessä tekee ihan mieli kysyä, että onko tätä kysymystä valmistelun yhteydessä mahdollisesti pohdittu?
Paluu