Puheenvuoro



Kääriäinen Kimmo, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä marraskuuta 2012 klo 15.30

Teksti:
Edustaja Kirsi Hiilamon toinen kysymys kuuluu seuraavasti:
Millä tavalla kokonaiskirkolla on mahdollista vaikuttaa omaan "ulostuloonsa", kotimaassa mutta erityisesti kansainvälisesti? Mietin nyt nimenomaan eri lähetysjärjestöjen tosiasiassa täysin itsenäistä asemaa. Lähetysjärjestöjen vastaus on, että he sitoutuvat kirkon opetukseen ja kirkon lähetysstrategiaan, mutta esim. tuo strategia on tosiasiassa hyväksytty vain "teologiselta" osaltaan ja sen ohjaavuus on kyseenalaista. Vastaavalla tavalla voidaan kysyä muiden kuin virallisten lähetysjärjestöjen sekä muiden kirkollisten kansainvälisen diakonian alan toimijoiden työn suuntaamisesta. Millä tavalla kokonaiskirkolla on mahdollisuutta vaikuttaa siihen miten kirkko toimii kansainvälisesti?

Kirkon ulkoasiain osasto käynnisti tänä vuonna selvityksen kirkon ulkomaisen työn toimijoista. Siinä ovat mukana paitsi lähetysjärjestöt ja Kirkon ulkomaanapu, myös muut toimijat, esimerkiksi Helsingin diakonissalaitos. Sen avulla on mahdollista nähdä missä maissa, millä toiminnan volyymeilla ja millä toiminnan profiileilla eri järjestöt toimivat kansainvälisesti. Kokonaiskuva – jota aiemmin ei ole ollut – antaa mahdollisuuden toiminnan parempaan koordinaatioon. Tavoitteena on saada tämän selvityksen tulokset myös maailmankartalle, jossa näkyy koko kirkon kansainvälinen työ. Sitä voidaan tarkastella myös järjestökohtaisesti tai työn profiilin näkökulmasta. Lähetysjärjestöjen toiminnan tilastointi uudistetaan ja jatkossa tiedot syötetään suoraan myös tähän tietokantaan, jolloin kartan tiedot päivittyvät ja painopisteiden muutokset näkyvät. Kokonaiskuva on välttämätön koordinaation kannalta ja edellytys ohjaukselle jos siihen on tarvetta.

Lähetysstrategian teologinen osa on hyväksytty ja lähetystyön organisoinnin rakennevaihtoehdoista jatkovalmistelun pohjaksi kirkkohallitus on hyväksynyt niin sanotun sopimusmallin. Kirkko ja lähetysjärjestöt tulevat solmimaan niin sanotun perussopimuksen, joka määrittelee kirkon lähetysjärjestön statuksen saaneiden oikeudet ja velvollisuudet. Sopimusta arvioidaan määräajoin. Tämä järjestelmä tulee lisäämään kirkon mahdollisuutta lähetystyön ja kansainvälisen diakonian ohjaukseen. Vaikka sopimusmalli ei vielä ole käytössä, sen mukaisia toimenpiteitä on jo käynnistetty. Tänä syksynä aloitettiin ohjauskeskustelut lähetysjärjestöjen ja kirkon ulkomaanavun kanssa. Niissä käsitellään mennyttä, nykyistä ja tulevaa toimintaa. Kun ohjauskeskustelut käydään kaikkien järjestöjen kanssa, jo tämä tarjoaa mahdollisuuden toiminnan koordinaation kehittämiseen ja tarvittaessa myös ohjaukseen. Lisäksi ohjauskeskusteluissa käsitellään muita ajankohtaisia aiheita, joita kirkon tai järjestön puolelta halutaan nostaa keskusteluun.


Paluu