Puheenvuoro



Kääriäinen Kimmo, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 15 päivänä toukokuuta 2013 klo 15.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja. Edustaja Johanna Korhonen on esittänyt kaksiosaisen kysymyksen, joka liittyy Kirkkohallituksen valmistelemaan sopimukseen lähetysjärjestöjen kanssa. Kysymyksen ensimmäinen osa kuuluu: Miksi sopimuksen allekirjoittajiksi kutsuttujen järjestöjen kelpoisuutta ei ole prosessissa mitenkään tutkittu? Nyt mukana on myös kyseenalaisia järjestöjä, jotka eivät hyväksy kirkkomme papinvirkaa ja kehottavat kirkkoa syrjintärikoksiin eräitä ihmisryhmiä kohtaan.

Edustaja Korhonen viittaa kirkkohallituksen huhtikuussa hyväksymään perussopimukseen lähetystyön järjestämisestä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja lähetysjärjestöjen välillä. Sopimuksen tarkoituksena on määritellä periaatteet, joita sopijajärjestö noudattaa lähetystehtävän toteuttamisessa kirkossamme.

Lähetysstrategian valmistelussa käsittelyssä on ollut erilaisia vaihtoehtoja lähetystyön järjestämisestä kirkossamme. Keskusteluissa on ollut yhden toimijan malli, nykyinen useiden järjestöjen malli ja erilaisia yhdistelmiä näiden väliltä. Lähetysstrategiassa päädyttiin nykyiseen usean järjestön malliin, mutta samalla linjattiin että niiden kanssa solmitaan sopimus, jossa määritellään järjestöjen oikeudet ja velvollisuudet. Perussopimuksen solmiminen on osa lähetysstrategian käytännöllisen osan toteuttamista.

Kirkolliskokouksen päätösten mukaisesti kirkolla on seitsemän lähetysjärjestöä. Sopimuksen valmistelussa lähdettiin liikkeelle siitä, että sopimus solmitaan nykyisten kirkon lähetysjärjestöjen kanssa. Kun sopimus solmitaan, tekstin mukaan ”sopijajärjestön velvollisuutena on noudattaa omassa toiminnassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttaa kirkon hyväksymää lähetysstrategiaa ja sen toimintaperiaatteita”. Allekirjoituksella järjestö siis sitoutuu tähän. Sopimuksen noudattamiseen on seurantajärjestelmä ja sopimuksessa on myös mainittu perusteet, joilla se voidaan irtisanoa. Viimeisenä perälautana on se, että kirkkohallitus esittää kirkolliskokoukselle järjestön aseman lakkauttamista kirkon lähetysjärjestönä. Sopimus on määräaikainen, joten järjestöjen aseman arviointi tulee joka tapauksessa vastaan. Haluaisin kuitenkin kiinnittää perussopimuksessa erityistä huomiota siihen että se edistää koordinaatiota kirkon lähetystehtävän toteuttamisessa sekä luottamusta ja yhteistyötä lähetysjärjestöjen välillä. Kirkon omistajuus lähetystehtävän toteuttamisessa lisääntyy.


Paluu