Puheenvuoro
Eskola Seikko
,
edustaja
Otsikko:
Kirkolliskokouksen työjärjestyksen tarkistaminen (Kirkkohallituksen esitys 8/2005)
Täysistunto:
Tiistaina 8 päivänä marraskuuta 2005 klo 9.00
Teksti:
Herra arkkipiispa, hyvät edustajat. Työryhmä on sinänsä tehnyt hyvää työtä, mutta siinä on pari kohtaa, joihin haluan kiinnittää huomiota, koska ne eivät riittävästi ota huomioon kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Ensinnäkin kannatan kirkkohallituksen esitystä, että kirkkohallitus tekisi esityksen kirkkoneuvoksen vaalissa. Kirkkohallituksessa tunnetaan paljon paremmin kuin kirkolliskokouksessa se, mitä kunkin kirkkoneuvoksen tehtäviin kuuluu ja mitä sen haltijalta edellytetään. Kirkkoneuvoksen tehtäviin kuuluu hyvin olennaisesti mm. suhteiden hoitaminen valtiokoneistoon ja muuhun yhteiskuntaan, minkä asian riittävä tuntemus ei täällä helposti toteudu. Korostan, että se, että kirkkohallitus tekisi esityksen kirkkoneuvoksen vaalissa, ei rajoittaisi luottamushenkilöiden valtaa, koska juuri luottamushenkilöthän kirkkohallituksen täysistunnon jäseniä ovat, ja he tekevät ehdotuksen. Ja mehän olemme valinneet nämä luottamushenkilöt kirkkohallitukseen. Siten tätä kirkkohallituksen esitystä eivät tekisi virkamiehet, vaan sinne valitut luottamushenkilöt.
Toiseksi ehdotan, että 28 §:n lisätään, että kirkkohallituksen kaikki jäsenet voivat osallistua kirkolliskokouksessa asiain käsittelyyn, silloin kun käsitellään kirkkohallituksen esityksiä. Siis en esitä sitä, että heillä olisi puhe- ja läsnäolo-oikeus koko viikon ja kaikissa asioissa, vaan että se nimenomaan rajautuisi kirkkohallituksen esitysten käsittelyyn. Se voidaan, jos halutaan supistaa vielä nimenomaan lähetekeskusteluun. Juuri lähetekeskustelussahan on asian periaatekäsittelyn ja sen taustanäkökohtien esiin tuomisen paikka, näin ollen tähän 28 §:n loppuun tulisi lisätä: Kirkkohallituksen esitysten käsittelyyn voivat osallistua myös kirkkohallituksen jäsenet. Huomautan myös, että tästä ei seuraa, että Kirkkohallituksen jäsenet joutuisivat olemaan täällä koko viikon. Kirkkohallituksen esityksethän käsitellään nimenomaan maanantaina ja korkeintaan sitten tiistaina. Ja näin ollen tämä oikeuden laajentaminen siihen mitä toimikunta jo esittää, ei lisäisi kirkkohallituksen kirkolliskokoukseen kuulumattomien jäsenten oleskelua täällä. Tässä on kaksikin seikkaa, joiden vuoksi tätä on syytä korostaa. Ensinnäkin havaintojeni mukaan, toimiessani kirkkohallituksessa, valitettavasti kirkkohallituksen ja kirkolliskokouksen keskinäinen yhteistyö, kommunikaatio ei toimi hyvin. Kirkkohallituksen esitysten puolustaminen ja perusteleminen jäävät täällä liian paljon vain tämän kirjallisen esityksen varaan. Se, että kirkkoneuvokset niitä täällä perustelevat, on tietysti oikein ja mielestäni heidän pitäisi esiintyä vielä aktiivisemmin, kuin ovat tehneet. Mutta on muistettava, että kirkkoneuvokset ovat kuitenkin virkamiehiä, eivätkä varsinaisia päätöksentekijöitä, joita ovat kirkkohallituksen täysistunnon jäsenet. Ja sen vuoksi ja tämän informaation kulun kannalta, olisi tärkeää, että täällä olisivat kaikki Kirkkohallituksen jäsenet esitysten, nimenomaan lähetekeskustelussa.
Toiseksi olisi välttämätöntä, että kaikki kirkkohallituksen jäsenet ja nimenomaan he, jotka eivät ole kirkolliskokouksen jäseniä, saisivat olla täysistunnossa mukana, koska se antaisi heille konkreettisen ja selkeämmän kuvan siitä, mitä kirkolliskokouksessa tapahtuu. Ja kirkkohallituksen tehtävänähän on juuri tehdä esityksiä kirkolliskokoukselle. Nykyisessäkin kirkkohallituksessa lienee suurin piirtein puolet sellaisia jäseniä, jotka eivät ole kirkolliskokouksen jäseniä ja varsinkin sinne valitaan aika paljon sellaisia jäseniä, jotka eivät ole edes koskaan olleetkaan täällä. Siitä käytännössä seuraa, että he ovat aika lailla ulkopuolisia ja seurakuntatasolta kirkkohallitukseen tulleina, ei heillä ole sormituntumaa kirkon keskushallintoon. Ja tästä seuraa selvästi ongelmia, vierautta, jonka aika hyvin havaitsee, kun asiaa lähempää joutuu seuraamaan. Totean vielä, että 43 - 45 §:ssä tehdyt esitykset keskusteluinstituutioksi ja ilmoitusmenettelyksi ovat erittäin hyviä uudistuksia. Mutta ne eivät riitä, sillä todellinen keskustelu tapahtuu normaalisti juuri näitten konkreettisten esitysten yhteydessä, jotka tänne annetaan. Suhtaudun vähän epäillen siihen, että täällä olisi mahdollista kehittää sen tyyppistä keskusteluinstituutiota kuin eduskunnassa, koska me olemme koolla niin lyhyen aikaa. Se on eri asia silloin, kun ollaan koko ajan koossa ja sitten kahvilakeskusteluissa ja muissa syntyy sitten sopimuksia siitä, mitä kyselytunneille otetaan. Näin ollen siis kannatan kirkkohallituksen esitystä ja esitän, että kirkkohallituksen kaikille jäsenille annetaan oikeus osallistua asioiden käsittelyyn silloin, kun kirkkohallituksen esityksiä käsitellään.
Paluu