Puheenvuoro
Santavuori Ritva
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkolain, kirkkojärjestyksen sekä kirkon vaalijärjestyksen virkamiesoikeudellisten säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 2/2006)
Täysistunto:
Maanantaina 7 päivänä toukokuuta 2007 klo 13.00
Teksti:
Arvoisa arkkipiispa ja hyvät edustajat. Edustaja Pyhäjärvi jo sanoikin osan siitä mitä minunkin sydämelläni on, mutta ihan lyhyesti, ja edustaja Nyström, aivan ilman tunteita.
Tässä syrjintäkysymyksessä on mielestäni perimmältään kysymys myös perustuslain tulkinnasta ja perustuslaki suojaa esimerkiksi sananvapautta, mutta se suojaa myös kansalaisten yksityiselämää, eli antaa niin sanottua intimiteettisuojaa. Nämä kaksi perusoikeutta ovat käytännössä usein ristiriidassa ja merkkinä tästä ovat lukuisat kunnianloukkausta koskevat rikosoikeudenkäynnit. Niissä voittaa välillä yksityinen kunnia ja välillä sananvapaus. Niin ikään perustuslaki suojaa sukupuolten yhdenvertaisuutta, mutta toisaalta se suojaa myös mielipiteen vapautta ja omantunnon vapautta ja niin sanottua vakaumusta. Nämä perusoikeudet voivat olla kuten olemme havainneet myös keskenään ristiriidassa. Tämä ristiriita meidän nyt jollakin tavalla pitäisi ratkaista.
Olen sitä mieltä, että maallinen oikeus ei sitä meidän puolestamme voi tehdä. Maallinen oikeus voi yksittäistapauksessa ratkaista syyllisyyskysymyksen, eli sen onko joku syyllistynyt syrjintään, mutta maallinen oikeus ei voi antaa yleisluontoisia ennakkopäätöksiä kirkon asioissa ja tässä olen eri mieltä arkkipiispan kanssa.
Tulin hyvin surulliseksi, kun kuulin, että jossain poliisi jo suorittaa rikostutkintaa naispappeuskysymyksen vuoksi. Pelkään, että olemme sysänneet liikkeelle prosessin, josta ei voi seurata kirkon kannalta mitään hyvää. Vammalassakin saattaa loppujen lopuksi käydä niin, että työsyrjinnästä tuomitaan kirkkoherra, vaikka hän ei ole edes osapuoli riidassa. Työsyrjintään voivat näet lain mukaan syyllistyä pääsääntöisesti vain työnantajat.
Eräs kysymys on sitten se, mistä täällä on keskusteltu, että onko virkamiesoikeudellisilla muutoksilla ylipäätään kiire. Syrjintäpykälän kohdalta on ainakin huomautettava siitä, että oikeusministeriön lausunnon mukaan koko syrjintälainsäädäntö on tarkoitus uudistaa ja sen uudistaminen on aloitettu tämän vuoden alusta. Kysyn nyt, että pitäisikö loppujen lopuksi odottaa ennen kuin kirkkolain 19 § kirjoitetaan sellaiseen muotoon, että siinä matkitaan pelkästään vaan kuntalakia.
Lopuksi esitän saman toivomuksen, jonka edustaja Pyhäjärvi esitti, että tässä asiassa koetettaisiin tehdä sovinto ja muistutan siitä, että sovintoon tarvitaan aina kaksi osapuolta, molempien on annettava periksi.
Paluu