Puheenvuoro
Westerlund Åsa
,
ombudet
Otsikko:
Oikeus tehdä aloitteita hiippakuntavaltuustolle (KL 17 b:1) (Hiippakuntavaltuuston esitys 1/2009)
Täysistunto:
Tiistaina 5 päivänä toukokuuta 2009 klo 10.35
Teksti:
Bästa ordförande och ombud. Haluaisin hieman valottaa, että mistä tässä asiassa on kysymys. Hiippakuntavaltuustoon ei tällä hetkellä voi tehdä aloitteita tietenkään nykyisen järjestelmän ulkopuolelta. Porvoon hiippakunnassa on jo parinkymmenen vuoden aikana toiminut sellainen nuorisotapahtuma kuin Ungdomens kyrkodagar. Kyseessä ei ole kirkkopäivä -tyyppinen tapahtuma, jossa pelkästään osallistutaan ohjelmiin ja pidetään hauskaa. Kyseessä on hyvin järjestelmällinen kokoustamiskäytäntö. Minulla on nyt mukanani vuoden 2007 ja vuoden 2009 pöytäkirjat täältä Ungdomens kyrkodagar -tapahtumasta. Olen itsekin Ungdomens kyrkodagarin kasvatti, osallistuin 80-luvulla hyvinkin paljon näihin kokouksiin ja esimerkiksi kaikki kokouskäytäntöihin liittyvät asiat olen siellä oppinut. Missään ei pidetä niin hyvin kiinni työjärjestyksestä kuin Ungdomens kyrkodagarilla. Vuosien varrella Undomens kyrkodagar on tehnyt erittäin paljon kiinnostavia aloitteita ja keskustelu on aina vilkasta. Aloitteiden määrä on valtava ja ne neljä päivää tammikuun lopussa, kun seurakuntien delegaatit kokoontuvat, ovat täynnä keskustelua ja tietenkin myös nuorten hauskanpitoa. Ungdomens kyrkodagar -tapahtuma järjestetään kirkkohallituksen ruotsinkielisen työn keskuksen toimesta yhteistyössä yleensä Lärkullan kanssa. Siellä pidetään päivittäin täysistunto ja tehdään valiokuntatyötä. Haluaisin hiukan kertoa, että mitä viime tammikuussa päätettiin. Siellä päätettiin muun muassa tehdä joitakin muutoksia työjärjestykseen, siellä keskusteltiin vilkkaasti mahdollisuudesta saada laulukirja nettiversiona niin, että kaikki seurakunnat voisivat sieltä ladata tarvitsemansa nuorten laulut ja käyttää silloin sieltä näitä laulukirjoina. Samalla tietenkin pitäisi huolehtia siitä, että tekijänoikeusasiat ovat kunnossa, koska nuoria harmitti valitettava laiton kopiointikäytäntö. He olivat myös huolissaan tupakoinnista nuorten yhteyksissä ja halusivat, että seurakunnat ryhtyisivät toimenpiteisiin myös tupakoinnin vähentämiseen nuorten ja seurakuntien työntekijöiden keskuudessa.
Kanttoreiden koulutuksesta heillä on tällainen lausunto: UK 2009 beslöt att skicka ett brev till Borgå stifts sekreterare för gudstjänstliv och musik, Jan Hellberg, samt en insändare till Kyrkpressen där UK:s åsikt om kantorsutbildningen framgår. I brevet tas upp att UK och uppskattar kantorernas arbete i församlingarna, vill att kantorsutbildningen utvecklas så att den som önskar kan inrikta sig på en annan musikstil utöver den klassiska, så att musiken i kyrkan skulle tilltala människor i alla åldrar, vill att kantorsutbildningen utvecklas så att den som önskar inte behöver irikta sig på orgel som huvudinstrument, men alla bör behärska grunderna i orgelspel, vill bevara orgelspel och psalmerna i kyrkan men kunna variera instrument, arrangemang på sånger och genre av musik.
Sitten he tietenkin UK:n logotyypistä ja erittäin vilkasta keskustelua oli myös ikärajan alentamisesta kuuteentoista vuoteen ja siitä, millä tavalla seurakunnat voisivat informoida nuoria seurakuntavaaleista seuraavan kerran. Vilkasta keskustelua oli myös siitä, onko soveliasta äänestää kouluissa vai ei. Seuraava UK -tapahtuma on Karjaalla Lärkullassa tammi-helmikuun vaihteessa. Toivon, että yleisvaliokunta tutustuisi myös UK-käytäntöön käsitellessään tätä aloitetta ja toivon myös, että tätä aloitetta voitaisiin käsitellä yhdessä edustaja-aloitteen 6/2009 yhteydessä.
Paluu