Puheenvuoro



Cantell Risto, kirkkoneuvos

Otsikko:
Kirkkohallituksen ja hiippakuntien toimintakertomukset vuodelta 2007 sekä Kirkon keskusrahaston tilinpäätös ja vastuuvapauden myöntäminen (Toimintakertomus 1/2008)

Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä toukokuuta 2008 klo 9.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Kirkkohallituksen ulkoasiainosaston "tehtävänä on hoitaa kirkon ekumeenisia suhteita ja niihin liittyviä teologisia asioita, vastata ulkomailla asuvien suomalaisten ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten parissa tehtävästä kirkollisesta työstä, edistää kirkon ulkomaista ja kirkkojen välistä avustustyötä sekä kirkon lähetystyötä ja kirkon lähetysjärjestöjen yhteistyötä". Tämän ohjesäännön määritelmä kuvaa meidän perustehtäväämme. Kirkkohallituksen toimintakertomuksessa meidän osastomme toiminta-ajatus ilmaistaan näin: "Kirkkojen välisen yhteyden, yhteistyön ja kansainvälisen vastuun edistäminen luterilaisen identiteetin ja ekumeenisen avoimuuden pohjalta." Ulkoasiain osasto ei ole ulkomaan asioiden osasto, vaan ulkoasioiden. Myös ekumeeniset yhteydet Suomessa kuuluvat meidän tehtäväkenttäämme. Meillä on hyvin läheiset, tiiviit suhteet Suomessa toimiviin kirkkoihin ja kristillisiin yhteisöihin. Tuskin missään muualla maailmassa kirkkojen väliset suhteet ovat niin ongelmattomat ja hyvät kuin mitä ne ovat Suomessa. Tästä syystä Suomea on usein kutsuttu ekumenian mallimaaksi. Näiden ekumeenisten yhteyksien hoitaminen sekä Suomessa että ulkomailla on eräs perustehtävistämme. Tässä työssä osastomme pyrkii toimimaan vahvan luterilaisen identiteetin pohjalta ja olemalla ekumeenisesti avoin. Se tarkoittaa sitä, että meidän lähtökohtamme on olla sitä mitä me olemme, edustaa luterilaista kirkkoa sellaisena kuin se on. Tämä pyrkimys tulee ilmi esimerkiksi silloin, kun kirkon ulkoasiain neuvosto, joka johtaa meidän työtämme, valitsee edustajia suuriin kansainvälisiin, kirkkojen välisiin kokouksiin. Tarkoituksena on mahdollisimman monipuolisesti ja hyvin edustaa kirkkoamme ja olla sama kirkko kaikkiin suuntiin niin, että keskustellessamme helluntai-herätyksen tai roomalaiskatolisen kirkon kanssa, meillä on sama peruslinja ja sama identiteetti emmekä toimi ikään kuin kameleonttina muuttamalla aina keskustelukumppanin kanssa mielipiteitämme, vaan pyrimme edustamaan kirkkoamme niin hyvin kuin mahdollista.

Meidän osastossamme on osaston johtajan toimiston lisäksi kolme yksikköä: teologisten asioiden yksikkö, kirkon ulkosuomalaistyön yksikkö ja kirkon lähetystyön keskus. Myöskin meillä on strategiatyöskentely käynnissä: kirkon lähetystyön keskuksessa ja kirkon lähetystyön toimikunnassa laaditaan parhaillaan kirkon lähetysstrategiaa, kirkon ulkosuomalaistyön toimikunnassa ja ulkosuomalaistyön yksikössä on meneillään ulkosuomalaistyön strategian uudistaminen, ja kirkon ulkoasiain neuvoston asettamassa työryhmässä valmistellaan kirkon ekumeenista strategiaa.

Kun te arvoisat edustajat tutustutte ulkoasiain osaston toimintakertomukseen, niin toivon, että sen lisäksi ottaisitte esiin myöskin kirkon ulkoasiain neuvoston toimintakertomuksen. Ulkoasiain neuvosto on nyt toista kertaa raportoinut toiminnastaan kirkolliskokoukselle, ja tässä sinikantisessa vihkosessa hieman laajemmin kuvataan yleisemminkin meidän kirkkomme ekumeenisia suhteita ja yhteyksiä, jotka ovat varsin monipuoliset ja vilkkaat. Meidän kirkkommehan on Kirkkojen maailmanneuvoston, Luterilaisen maailmanliiton ja Euroopan kirkkojen konferenssin aktiivinen jäsenkirkko, samoin kuin Suomen ekumeenisen neuvoston aktiivinen jäsenkirkko täällä Suomessa.

Viime vuosina kirkkomme yhteydet muihin kirkkoihin ja kirkkojen välisiin järjestöihin ovat jatkuvasti laajentuneet ja voimistuneet. Meillä on suomalaisina usein sellainen mielikuva, että me olemme pieni, vähäinen kirkko jossakin kaukana Pohjolassa, mutta se ei oikeastaan pidä enää paikkansa. Me olemme yksi maailman suurimmista luterilaisista kirkoista, yksi rikkaimmista kirkoista, jolla on monipuolinen koulutettu henkilöstö ja aktiivinen ekumeeninen linja, ja meidän kirkkomme on haluttu yhteistyökumppani sekä Suomessa että maailmalla.


Paluu