Puheenvuoro
Häkkinen Seppo
,
piispa
Otsikko:
Uusi avioliittolaki (Edustaja-aloite 2/2015)
Täysistunto:
Perjantaina 8 päivänä toukokuuta 2015 klo 10.00
Teksti:
Herra arkkipiispa. Edustaja-aloitteessa todetaan, että avioliittolain muuttaminen on paitsi käytännöllinen myös teologinen kysymys. Edelleen aloitteessa mainitaan, että avioliittolain muuttamisen vaikutusten arvioiminen ei ole mahdollista ilman tutkimusta avioliiton ja perheen historiasta ja teologiasta. Tähän liittyen tahdon evästää valiokuntaa muistuttamalla, että kirkkomme on viime vuosikymmenen aikana selvittänyt hyvin perusteellisesti kyseistä asiakokonaisuutta. Selvitystyö sekä päätökset niin piispainkokouksessa kuin kirkolliskokouksessakin on tehty tietoisina siitä, että eduskunnassa oli samaan aikaan vireillä esitys avioliittolain muuttamiseksi sukupuolesta riippumattomaksi.
Vaikka avioliittolain muutos ei siis ollut tuolloin vielä toteutunut, päätökset on kirkossa tehty varautumalla jo siihen tilanteeseen, jossa nyt olemme. Piispainkokous on kirkolliskokoukselle antamassaan selvityksessä Parisuhdelain seuraukset kirkossa vuonna 2010 todennut seuraavaa: "Ihmisyyttä ja seksuaalisuutta koskevan kirkon opetuksen klassinen perusta on siinä vakaumuksessa, että Jumala on luonut ihmisen mieheksi ja naiseksi ja asettanut avioliiton. Sitoutumiseen ja kunnioitukseen perustuva avioliitto luo turvallisimman kasvuympäristön puolisoiden väliselle seksuaalielämälle ja lasten kehitykselle. Kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina ovat nainen ja mies. Avioliiton laajentaminen sukupuolen tai lukumäärän puolesta neutraaliksi poikkeaa siitä ihmiskäsityksestä, jonka pohjalta avioliitto on perinteisesti ymmärretty kirkon hengellisessä elämässä ja yhteiskunnallisessa lainsäädännössä." Samoin kirkolliskokouksen perustevaliokunta on mietinnössään 4/2010 todennut, että viimeaikaisessa keskustelussa on esitetty ehdotus niin sanotusta sukupuolineutraalista avioliittolaista. Perustevaliokunta katsoo, ettei kirkko voi tältä osin muuttaa omaa avioliittokäsitystään, joka kuuluu sen uskonkäsitykseen ja ihmiskuvaan.
Mielestäni kirkkomme kanta avioliittoon on selkeä. En näe tarvetta uuden prosessin käynnistämiseen varsinkin, kun laajan ja avoimen keskustelun ja selvitysten jälkeen sekä kirkolliskokous, piispainkokous että kirkkohallitus ovat vasta joitakin vuosia sitten päätyneet asiassa yhteiselle kannalle. Eduskunnan päätettyä muuttaa avioliittolakia maassamme vallitsee kaksi erilaista käsitystä avioliitosta. Selvää on, että kirkko joutuu ratkaisemaan joitakin tästä johtuvia ongelmia ja kysymyksiä, joita edustaja Salo nosti puheenvuorossaan esille. Nämä asian kuuluvat luonnostaan kirkkohallituksen ja piispainkokouksen tehtäväkenttään, vähän asiasta riippuen kumman toimielimen vastuulle ne kuuluvat. Ne siis tulevat siellä joka tapauksessa vireille ilman, että kirkolliskokouksen tulee siitä niille antaa toimeksianto.
Paluu