Puheenvuoro



Kaskinen Anna-Mari, edustaja

Otsikko:
Talousvaliokunnan mietintö 4/2009 kirkkohallituksen esityksestä 7/2009, joka sisältää ehdotuksen Kirkon keskusrahaston talousarvioksi vuodelle 2010 ja toiminta- ja taloussuunnitelmaksi vuosille 2010-2012 sekä esityksen johdosta tehdyistä talousarvioaloitteista 1-2/2009

Täysistunto:
Torstaina 5 päivänä marraskuuta 2009 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Kuten arvata saattaa, puheeni liittyy talousvaliokunnan mietinnön sivulta 16 alkavaan kannanottoon, joka koskee 19 754 euron määrärahan varaamista Helsingin Agricolan kirkossa vietettävien Tuomas-messujen radiointiin vuonna 2010. Ensinnäkin tahdon lämpimästä kiittää talousvaliokuntaa ja sen puheenjohtajaa paneutumisesta asiaan. Kiitän myös yleisvaliokuntaa, joka käsittelee aloitettani Kirkon keskusrahaston vuoden 2010 talousarvioehdotusta koskevassa lausunnossaan. Kuten huomaatte, yleisvaliokunnan ja talousvaliokunnan kannanotot poikkeavat toisistaan, valiokunnat ovat päätyneet erilaisiin ratkaisuihin. Yleisvaliokunta puoltaa aloitetta, talousvaliokunta puolestaan ei sitä puolla syistä, jotka voimme lukea valiokunnan mietinnön sivuilta 16-17. Jumalanpalvelusten radioiminen sisältyy Yleisradion julkisen palvelun tehtävään, joka toteutetaan yhdessä Kirkon tiedotuskeskuksen kanssa, sanotaan mietinnössä.

Hyvät edustajatoverit Olen tietoinen Kirkon tiedotuskeskuksen ja Yleisradion välisestä tärkeästä yhteistyöstä. Siksi ennen aloitteen eteenpäin toimittamista halusin varmistaa Tuomasyhteisön toiminnanjohtajalta, onko radiointiasiassa oltu yhteydessä Kirkon tiedotuskeskukseen ja kysytty yhteistyön mahdollisuuksia heiltä. Sain vastauksen, että yhteistyötä oli kysytty ja Kirkon tiedotuskeskus näkee Tuomasmessun arvon ja merkityksen, kuitenkin päätös ryhtyä radiointiyhteistyöhön oli tuolloin kielteinen. Olen myös varmistanut asian Kirkon tiedotuskeskuksen edustajalta, ja sain vastauksen, ettei Kirkon tiedotuskeskuksella ole tällä hetkellä ainakaan vuodeksi 2010 valmiutta lähteä radiointiyhteistyöhön Tuomas-messun kanssa vuonna 2010. Sen sijaan olen hyvin iloinen, että talousvaliokunnan kannanotto sisältää hyvin positiivisen viestin: Tuomas-messun välittäminen internetissä voisi tulevaisuudessa olla osa Hengellinen elämä verkossa -hanketta. Uskon, että tämä yhteistyömahdollisuus otetaan kiitollisuudella vastaan tulevaisuudessa. Kuitenkin tässä tilanteessa katson luontevaksi esittää, että vielä vuonna 2010 yhteistyötä Radio Dein kanssa jatketaan, sillä onhan heillä nyt asiassa kymmenen vuoden kokemus ja tälläkin hetkellä Agricolan kirkossa on valmiina radioinnin tekniseen toteutukseen tarvittava kalusto. Myös hinta on varsin edullinen. Tulevaisuudessa myös radiointiyhteistyö Kirkon tiedotuskeskuksen ja Yleisradion kanssa olisi varsin toivottavaa ja uskon, että koko Tuomasmessun ja Suomen kansan kannalta hieno vaihtoehto. Kuitenkin on niin, että Tuomasmessun saattaminen verkkoon talousvaliokunnan mainitsemalla tavalla ei vielä ratkaise kysymystä, joka on aloitteeni varsinainen sisältö. Aloite koski nimenomaan Tuomasmessun radiointia. Verkko ja radio ovat kaksi erillistä asiaa. Ehkä tulee päivä, jolloin verkko korvaa radion, mutta se päivä ei ole vielä. Jos Tuomasmessun lähetykset siirtyvät pelkästään internettiin, on todennäköistä, että vain pieni osa messun viikoittaisista 35 000:sta kuulijasta pysyisivät mukana. Korostan myös, etten aloitteessani esitä sitä, että Kirkon keskusrahasto ryhtyisi jatkuvasti antamaan tukea Tuomasmessun radiointia varten. Aloitteessa esitetään tukea vain vuodelle 2010. Jos tällainen kertaluontoinen tuki nyt myönnetään, Tuomasmessulla on vuosi aikaa etsiä uusia yhteistyökumppaneita ja mahdollisuuksia radioinnin järjestämiseen.

Arvostan suuresti talousvaliokunnan asiantuntemusta. Siksi minusta on ehkä hieman kiusallistakin kertoa, että aion mietinnön yksityiskohtaisessa käsittelyssä esittää ponnen 4 loppuun lisäyksen, joka kuuluu seuraavasti: ja että Agricolan kirkossa vietettävien Tuomasmessujen radiointiin esitetään vuodeksi 2010 kertaluontoinen määräraha, joka on suuruudeltaan 19 754 euroa. Teen sen siksi, että olen huomannut, että aloite on saanut tässä salissa myös kannatusta, viimeksi yleisvaliokunnan lausunnon muodossa. Jos muutosehdotukseni saa kannatusta, meillä kaikilla on mahdollisuus äänestää yhdessä tästä asiasta sillä koen, että Tuomasmessu on meidän kirkkomme yhteinen asia. Ennen kaikkea teen sen niiden, keskimäärin 35 000:n ihmisen vuoksi, joiden jumalanpalvelukseen osallistumista 34:nä sunnuntai-iltana vuodessa tämä aloite koskee. Vuodessa kysymyksessä on 1 190 000 jumalanpalveluskokemusta. Pahoittelen, että lähetekeskustelussa desimaalipilkku oli päässyt livahtamaan väärään paikkaan ja puhuin vain 119 000 jumalanpalveluskokemuksesta, oikea luku on siis 1 190 000 vuodessa. Tämän hankkeen kustannusarvio on niin edullinen, että moni palvelunantaja tuskin pystyy samaan. 1-2 tuntia kestävän Tuomasmessun kulut ovat näitä lähes 1,2 milj. kuulijaa kohden 1,5 senttiä. Hyvät edustajat, aloitimme syksyn kirkolliskokouksen Maarian kirkon messussa perinteiseen tapaan ja tänä vuonna pohdimme, mitä kirkollemme merkitsee olla suolana maailmassa ja tässä maassa. Voisiko Tuomasmessun radioinnin turvaaminen olla yksi suolan murunen, joka tukee kirkkomme hengellisen elämän toteutumista vuonna 2010?


Paluu