Puheenvuoro
Lindqvist Ingmar
,
viestintäjohtaja
Otsikko:
Kirkkohallituksen kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 10 päivänä toukokuuta 2006 klo 15.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja. Sopinee, että vastaan myös maanantaina esitettyyn kysymykseen, johon salilta ei tullut vastausta. Edustaja Pyhäjärvi silloin kysyi vuosikatsauksen jakelusta ja koska viestintäjohtajalla ei normaali-istunnossa ole puheoikeutta, en pystynyt silloin vastaamaan, mutta nyt pystyn. Jakelu on aika laaja. Voin esimerkinomaisesti mainita muutaman tahon: eduskunta, valtioneuvosto, ministeriöt, lääninhallitukset, puolueet, ammattijärjestöt, maakuntaliitot, kuntaliitto, Suomen yrittäjät, puolustusvoimat, hallinto-oikeudet, päätoimittajat, kilpailuvirasto, Suomen lähetystöt ulkomailla, eri kielillä sisarkirkoille, kirkkoliitoille. Vuosikatsaus tuotetaan nimittäin joka vuosi vähintään kolmella kielellä, suomi, ruotsi, englanti. Normaalisti myös neljännellä kielellä, tänä vuonna saksaksi. Nimenomaan näitä vastaanottajatahoja ajatellen vuosikatsausta sitten laaditaan. Lyhyesti sanoen sidosryhmille ja sen lisäksi vierailijoille ja kun itse käydään vierailemassa, annetaan se isännille käteen. Ei sen enempää tästä, ellei ole kysyttävää.
Ensimmäinen varsinainen kysymys. Miksi herätysliikkeiden kesäjuhlien suorat radioinnit lopetetaan Yleisradiossa? On aivan eri asia olla radion avulla mukana kuin kuulla dokumentti myöhemmin. Eikö Kirkon tiedotuskeskus olisi voinut neuvotella asian toisin, vai haluttiinko sielläkin lopettaa ne? Voitaisiinko ne Kirkon tiedotuskeskuksen toimesta lähettää jonkun muun lähes valtakunnallisen radion kautta. Kirsi Rostamo.
Puhumme taas kerran Ylen ohjelmista. Lähtökohtaisesti voidaan todeta, että Yleisradion suunnittelussa pyritään siihen, että kuuntelijamäärä maksimoidaan. Siinä kirkolla ja Ylellä taitaa olla aika saman suuntaiset tavoitteet. Mistä tässä nyt sitten oikein on kyse? Miksi herätysliikkeiden kesäjuhlien radioinnit siirretään sunnuntai-iltaan alkavaksi kello 18? On kyse laajemmasta hankkeesta. Ylen Radio 1 ja kirkko ovat yhdessä lähteneet kehittämään uutta hanketta, joka takaisi näitten yksittäisten ohjelmien parempaa löydettävyyttä ja myös sitä, että on helpompi kertoa kuulijoille milloin ne tulevat. Nämä herätysliikkeiden kesäjuhlien radioinnit toimivat tänä vuonna eräänlaisena pilottina. Vuoden 2007 alusta on tarkoitus päästä tilanteeseen, jolloin sunnuntaisin kello 18 tulee säännöllisesti hengellistä, uskonnollista ohjelmaa noin tunnin verran. Siis uusi ohjelmablokki kokonaan. Käytännössä se toimii niin, että joka toinen sunnuntai tulisi jumalanpalvelus tai jumalanpalveluksen tapainen ohjelma. Eli silloin tulisi sunnuntaisin kello 18 vapaiden suuntien jumalanpalvelukset, juhlakausiin liittyvät jumalanpalvelukset, erityisjumalanpalvelukset, kuten kesäjuhlien radioinnit, yhteispohjoismaiset radiojumalanpalvelukset. Tämän tapaisia lähetyksiä tulisi ja tulos on se, että sunnuntaisin kello 10 tulisi aina luterilainen jumalanpalvelus.
Tässä on, voisi sanoa, aikalailla yhteinen intressi niin, että voisimme puhua markkinointikielellä tämmöisestä "win, win-tilanteesta". Toisaalta tulee ihan uusi, tähän liittyvä, kirkkoon liittyvä ohjelmablokki, joka ei ollut olemassakaan aikaisemmin, säännöllisyys lisätään, ei tule yht'äkkiä kesäjuhlan radiointi vastaan, joka valitettavasti on herättänyt närää semmoisten kuulijoiden joukossa, jotka eivät ole halunneet tämmöiseen törmätä. Sitten taas ne, jotka olisivat halunneet seurata näitä, eivät aina ole saaneet tietoa, milloin nämä lähetetään. Voisi sanoa, että tässä ei ole kyse Ylen suunnalta mitään mielijohteista johtuvaa yksittäistä tapahtumaa, vaan tässä on kanavan kehittämisestä kyse, selkeyttämisestä ja kuulijoiden palvelemisesta. Kysymyksessä nostettiin esiin nimenomaan se yksi miinus, joka tähän liittyy eli se, että kokee, että on yhtä aikaa sillä hetkellä mukana. Se todella tulee tässä puuttumaan. Toisaalta voi sanoa, että monet paikalla olijoista olisivat myös halunneet kuunnella radiosta, nyt siihen tulee mahdollisuus.
Voin todeta, että ruotsinkielisellä puolella on luultavasti niin kauan kuin on voitu nauhoittaa radiolähetyksiä, melkein sataprosenttisesti aina ollut ns. siirretyistä lähetyksistä kyse. Eli kun klo 10 tai 12 nauhoitetaan se elävä jumalanpalvelus paikan päällä, lähetysaika on aina kello 13. Silti, ja tiedän sen, koska olen siitä vastannut 12 vuoden aikana, kuulija kokee, että hän on jumalanpalveluksessa läsnä. Muutos tuo siis selkeyttä kello 10 sarjaan niin, että siellä on aina luterilainen jumalanpalvelus.
Paluu