Puheenvuoro
Hella-Aro Hanna
,
edustaja
Otsikko:
Uusi avioliittolaki (Edustaja-aloite 2/2015)
Täysistunto:
Perjantaina 8 päivänä toukokuuta 2015 klo 10.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja. Olen tämän aloitteen yksi allekirjoittaja. Kun sain aloitteen tutkittavakseni, ilahduin sen monipuolisesta sisällöstä ja mielestäni erilaisia näkemyksiä arvostavasta lähtökohdasta. Tämähän on hyvä aloite sille tielle, mille meidän on lähdettävä, halusimmepa sitä tai emme. Näin ajattelin ensi silmäyksellä ja näin ajattelen tässä tänään. Kaikki tiedämme sanomattakin ja nyt se on jo täällä sanottu, kuinka herkkä asia tämä on ja kuinka erilaisia näkemyksiä jo tästä salista löytyy uudesta avioliittolaista ja sen mahdollisista muutoksista kirkon rooliin. Nyt jos koskaan on aika lähteä liikkeelle erityisen rakentavasti ja erilaisia näkemyksiä kunnioittaen. Edustaja Kujala totesi, että asia on turhan aikainen, olen sitä mieltä, että nyt jos koskaan.
Toivon myös jokaiselle rohkeutta kunkin sanoa oma mielipide asiasta niin, ettei vastuu julkisuudessa jää vain harvojen harteille. Oli se mielipide vielä keskeneräinen tai etsivä, niin kuin monille meistä varmaan on. Esityksessä on kolme toimenpide-ehdotusta. Aloittaa keskusteleva, tutkiva ja valmistautuva työ. Siis keskusteleva, tutkiva ja valmistautuva työ. Olen täysin samaa mieltä kuin edustaja Hiilamo siitä, että emme voi pistää päätä pensaaseen ja siellä hiljaa odotella, että meiltä tullaan kysymään, mitä tästä asiasta sitten ollaan mieltä, kun lakiesitys todennäköisesti on hyväksytty. Valmistautuminen on syytä aloittaa nyt. Kysymyksiä tule jo nyt, ainakin minä työssäni, työkentälläni vastaan, sairaalatyössä varsinkin, henkilökunnan kanssa käydyissä keskusteluissa kerron missä mennään. Toivon sydämestäni, ettei keskustelu ole repivää ja raastavaa vaan rakentavaa ja ennen kaikkea ihmisten erilaisuutta ja tasavertaisuutta kunnioittavaa.
Aloitteen tavoitteet ytimenä ovat selkeät; 1. Arvioida uuden avioliittolainsäädännön seurauksia. 2. Tukea avointa ja kunnioittavaa keskustelua. 3. Hyvin kiteytettynä osoittaa kokonaisvaltaista arvostusta ihmisiä kohtaan. 4. Edistää tutkimusta. Pystymmekö me tähän? Vastaus on jokaisesta meistä itsestämme kiinni ja jokaiselta kysytään varmasti vastausta. Yleisvaliokunnalle toivon paneutumiskykyä ja luottamusta tutkia aloitetta, miettiä vaihtoehtoja ja sitä, miten asia viedään eteenpäin tässä vanhan ja uuden aloittavan kirkolliskokouksen taitevaiheessa.
Paluu