Puheenvuoro
Vesti Aino
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkoherranvaalia koskevien kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen säännösten muuttaminen (Kirkkohallituksen esitys 1/2009)
Täysistunto:
Maanantaina 4 päivänä toukokuuta 2009 klo 13.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Täällä on erityisesti kysytty sitä, että miten saisimme kirkkoherran johtamistaidot näkyviin tässä vaaliprosessissa ja tässä kirkkohallituksen esityksessä esitetään välillistä vaalia ratkaisuksi. Ajattelisin, että asiaan voisi olla toisenkinlaisia ratkaisuja. Mikäli vaalipaneelit ja keskustelut ovat hyvin suunniteltuja ja johdettuja, saa niissä ainakin paljon enemmän ihmisestä irti kuin pelkässä vaalisaarnassa. Toiseksi, kuten edustaja Peltonen kertoi, kirkon koulutuskeskus ja hiippakunnat ovat koulutuksen keinoin tarttuneet tähän ongelmaan jo kauan sitten. Pastoraalitutkinto, josta täytyy saada 15/20 pistettä ennen kuin voi osallistua seurakuntatyön johtamisen tutkintoon ja siinä on tämä soveltuvuustutkinto, mikä ei ole karsiva, mutta mikä kuitenkin antaa ihmiselle itselleen tietoa. Sen lisäksi vasta valmistuneet kirkkoherrat kutsutaan kirkon johtamiskoulutukseen Kirjo II:een. Se on ainakin itselleni antanut paljon tietoa siitä, että mistä kaikesta on vastuussa ja myöskin mielestäni ohjannut ihmissuhdetaitojen ja johtamistaitojen kehittymiseen ja aktiiviseen kehittämiseen. Uskoisin, että koulutuksen tulokset voivat olla jo kentällä nähtävissä.
Vielä kysyn sitä, että mikä painoarvo on itse vaaliprosessilla. Se on seurakunnalle piristysruiske, kuten edustaja Malinen täällä totesi, mutta sen lisäksi itse valitulle kirkkoherralle. Siinä tapahtuu paljon vuorovaikutusta ja siinä annetaan luottamusta, 10-20 %:a seurakuntalaisista, heillä muodostuu jonkinlainen suhde kirkkoherraan. Se kantaa yllättävän pitkälle, seurakunnasta riippuen satoja tai tuhansia ihmisiä, joihin on jonkinlainen suhde olemassa. Ehkä tässä voisi verrata rakkausavioliittoon tai järjestettyyn avioliittoon. Se on eräänlainen arvovalinta: mikä on se tunteiden osuus?
Olen ollut kuulevinani, että tässä esityksessä ei ole arvosteltu vaan pikemminkin kannatettu kapitulin lausunnon antamista hakijoista. Itse kannatan kansanvaalia, suoraa vaalia, mutta kannatan myös sitä, että hakuprosessi lyhenisi ja näistä ehdokassijoista luovuttaisiin. Olisi kohtuullista, että kaikki pätevät hakijat olisivat samalla viivalla.
Paluu