Puheenvuoro



Savela Antti, edustaja

Otsikko:
Lapsivaikutusten arviointia sekä lasten kuulemista koskevien säännösten lisääminen kirkkolain 25 lukuun, lakivaliokunnan mietintö 1/2013 kirkkohallituksen esityksestä 12/2012

Täysistunto:
Torstaina 16 päivänä toukokuuta 2013 klo 14.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Lakivaliokunnan mietintö pohjautuu kirkkohallituksen esitykseen, jonka mukaan kirkkolakiin lisättäisiin uusi lapsivaikutusten arviointia sekä lasten kuulemista koskeva säännös. Ehdotuksen mukaan kirkollisissa viranomaisissa olisi tehtävä lapsivaikutusten arviointi, kun päätöksellä on välittömiä tai välillisiä vaikutuksia lapsiin. Arvioinnin olisi oltava käytettävissä päätöstä tehtäessä. Lisäksi seurakunnassa tai seurakuntayhtymässä tulisi kuulla lapsia heitä koskevissa asioissa. Kirkkohallituksen esityksen perustelujen mukaan lakimuutoksella pyritään vahvistamaan lasten osallisuutta, seuraamaan lapsen edun toteuttamista, parantamaan lasten osallistumismahdollisuuksia ja aktivoimaan lapsia kirkolliseen toimintaan. Lakivaliokunta on pitänyt näitä esityksen yleisiä tavoitteita hyvinä ja kannatettavina. Erityisen huomion kiinnittäminen lasten asemaan ja heidän etunsa toteutumiseen kirkollisessa toiminnassa on perusteltua.

Lakivaliokunta on kuullut useita asiantuntijoita erityisesti siitä tarvitaanko asiasta nimenomaan säädöstasoista sääntelyä, vai olisiko asia järjestettävissä kevyemmällä ohjauksella? Lakivaliokunta on arviossaan päätynyt siihen, että esityksen tavoitteiden saavuttamiseksi asiasta säätäminen on perusteltua. Kirkkohallituksen esityksessä on kuitenkin lakivaliokunnan mietinnössä mainittuja puutteita, joiden vuoksi asia ei ole vielä valmis lopullisesti päätettäväksi. Esityksen puutteet ovat niin merkittäviä, että niitä ei ole voitu korjata lakivaliokunnan toimesta, vaan asia edellyttää uutta valmistelutyötä. Siksi lakivaliokunta esittää, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Uutta valmistelua ja pohdintaa edellyttää esimerkiksi ehdotettujen arviointi- ja kuulemisvelvoitteiden laiminlyömisen merkitys muutoksenhaun näkökulmasta. Muodostaako tämä valitusperusteen ja mitä tästä seuraa? Kuinka täsmällisesti säännös on kirjoitettava, jos sen laiminlyöminen muodostaa valitusperusteen?

Jatkovalmistelussa on lakivaliokunnan mielestä myös selvitettävä sitä voitaisiinko lasten kuulemisen sijasta - tämä kuuleminen sanana antaa kuvan varsin muodollis-juridisesta toiminnasta - puhua lasten mielipiteiden selvittämisestä. Tällöin ei lasten kuulemisesta säädettäisi erikseen, vaan lasten mielipiteiden selvittäminen voisi toteutua osana lapsivaikutusten arviointia eikä siitä irrallisena toimintana. Jatkovalmistelussa on lisäksi syytä vielä pohtia muutamia enemmän lakiteknisiä kysymyksiä, kuten esimerkiksi: "Mihin säädökseen ja mihin kohtaan säännös luontevimmin kuuluisi?" Jatkovalmistelun yhteydessä on lakivaliokunnan mielestä selvitettävä myös mahdollisuutta, että asiasta voitaisiin päättää lopullisesti samassa yhteydessä, kun päätetään valmistelussa olevasta nuorten osallisuuden vahvistamisesta kirkossa.


Paluu