Puheenvuoro
Pihlaja Pirjo
,
kirkkoneuvos
Otsikko:
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräiden yhteiskunnallisten tehtävien korvaamisesta evankelis-luterilaiselle kirkolle (Kirkkohallituksen esitys 4/2014)
Täysistunto:
Maanantaina 5 päivänä toukokuuta 2014 klo 13.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Tämä on jatkokertomusta edelliseen esitykseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt kirkolta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi eräiden yhteiskunnallisten tehtävien korvaamisesta evankelis-luterilaiselle kirkolle. Taustalla on valtiovarainministeriön työryhmämuistiossa otettu kannanotto siitä, kuinka yhteisövero-osuudesta voitaisiin luopua ja miten se korvattaisiin sitten kirkolle. Lakiluonnos on luonnos ainoastaan korvauspuolesta, verolakien valmistelu kuuluu valtiovarainministeriölle ja tullee tapahtumaan ensi syksyn aikana. Tällä hetkellä lausuntopyynnöllä on muutosesitys vain siltä osin kuin asian valmistelu kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön toimialaan. Lain tavoitteena on, että valtio todellakin nyt sitoutuu lailla maksamaan korvausta laissa säädetyistä tehtävistä. Ne ovat lakiesityksen ensimmäisessä pykälässä lueteltu, ja ne ovat hautaustoimi, väestökirjanpito ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon liittyvät tehtävät. Tuon lakiehdotuksen mukaan valtion maksama korvaus yhteiskunnallisista tehtävistä tapahtuisi Kirkon keskusrahastolle maksettavan valtionavustuksen muodossa, ja Kirkon keskusrahasto huolehtisi sen edelleen jakamisesta seurakunnille. Avustuksen taso olisi vuodesta 2016 lähtien 114 milj. €, ja vuosittain siihen tehtäisiin korotus kuluttajahintaindeksin perusteella. Valtionapuviranomaisena toimisi lain mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö. Muutoin tähän korvaukseen sovellettaisiin valtionavustuslain säännöksiä muun muassa avustuksen myöntämisestä, sen maksamisesta, avustuksen käytöstä, valvonnasta, mahdollisesta palauttamisesta ja takaisinperinnästä sekä säännöksiä päätöksen tiedoksiannosta ja päätökseen kohdistuvasta muutoksenhausta.
Kirkkohallituksen esitykseen liittyy lausuntoluonnos, jossa on otettu kantaa muutamiin seikkoihin. Ensinnäkin lain tavoitteita ja tarkoitusta pidetään hyväksyttävänä ja tarkoituksenmukaisena, mutta lausunnossa kiinnitetään huomiota muutamiin perustelujen epätäsmällisyyksiin. Kun avustus maksettaisiin Kirkon keskusrahastolle, on kiinnitetty huomiota siihen, että perusteluissa olisi hyvä, jos todettaisiin, että Kirkon keskusrahasto voisi käyttää osan avustuksista niihin tehtäviin, jotka sillä on liittyen seurakunnan yhteiskunnallisiin tehtäviin. Eräs tällainen ovat kirkon yhteisen jäsentietojärjestelmän ylläpitoon liittyvät menot. Korvausmenettelyn sitomista valtionavustuslakiin voidaan sinänsä pitää perusteltuna, mutta lausunnossa todetaan, että lakisääteistä korvausta ei tulisi vuosittain olla tarve hakea. Toivotaan siis sitä, että jo tämä erillislaki säätäisi, että se maksetaan vuosittain ilman eri hakemusta. Samaten lausunnossa otetaan kantaa siihen, että koska valtionapuviranomaisella on mahdollisuus valvoa varojen käyttöä, niin valvonta kohdistuisi avustuksen saajaan eli Kirkon keskusrahastoon, ja seurakuntien valvonta olisi mahdollista toteuttaa kirkon omalla sääntelyllä. Lisäksi lausuntoluonnoksessa kiinnitetään huomiota kirkon kuulemiseen ja lain toteutuksen seurantaan. Eli että jatkossa seurattaisiin avustuksen tasoa, vieläkö se vastaa tuota alkuperäisessä laissa asetettua tavoitetta. Lausuntoluonnoksessa on muutama hajahuomio vielä, joko perusteluista tai itse pykälien sisällöstä.
Paluu