Puheenvuoro
Kemppainen Raili
,
edustaja
Otsikko:
Yleisvaliokunnan mietintö 2/2008 kirkkohallituksen ja hiippakuntien toimintakertomuksista ja kirkkohallituksen henkilöstötilinpäätöksestä vuodelta 2007
Täysistunto:
Perjantaina 9 päivänä toukokuuta 2008 klo 10.55
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Sinne pöydillenne verrattain myöhään eilen illalla on jaettu yleisvaliokunnan mietintö. Toivon mukaan olette ehtineet siihen tutustua kuitenkin. Tämä mietinnön substanssi on siis koottu toimintakertomuksesta, ja ihan aluksi haluan kiittää edustajia ansiokkaista näkökulmista, joita lähetekeskustelussa tuli esille. Niiden yksi anti oli myöskin se, että saatoimme valiokunnassa oletusarvoksi laskea sen, että edustajat tällä kaudella ovat erinomaisesti paneutuneet toimintakertomuksen sisältöön jo ennalta. Muutamia asioita kuitenkin. En aio lukea mietintöä kokonaan, mutta joihinkin asioihin haluaisin teidän kiinnittävän huomiota. Ensimmäinen niistä kohdista on sivulla 3 siinä mietinnössä, ensimmäinen kappale henkilöstön osalta, jossa puhutaan henkilöstön eläkkeelle siirtymisestä seuraavien 10 vuoden aikana. Täällähän mainittiin ja kannettiin huolta siitä, että millä tavalla rekrytointi on pantu alulle ja millä tavalla siinä edetään. Mutta se ei nyt ollut niinkään valiokunnan huoli, vaan haluamme kiinnittää huomiota siihen, että Kirkkohallituksen vakituinen henkilöstö on viidessä vuodessa kasvanut yli 20 %. Kysymys: Hyväkö se on, vai paha? Nimittäin henkilöstön kasvulla on aina jälkensä siinä, että tehtäväkenttä kasvaa, tehtävien määrä kasvaa. Käsittääkseni esimerkiksi määräaikaiset ja projektiluontoiset työt ovat niitä, jotka ovat sekä mahdollisuus että taakka, mutta tämä on yksi sellainen asia, jota varmaan kannattaa pohtia myöhemmin. Oletusarvolla, että tehdään oikeita töitä, tällainen kasvu joka tapauksessa osoittaa sen, että nyt on syytä kiinnittää huomiota muuhunkin kuin henkilöstön jaksamiseen. Myöskin henkilöstön määrään. Joissakin toimintakertomuksen osastoissa on mainittukin, että koetaan, että työmäärään nähden työntekijäjoukko on liian vähäinen, ja sitä ehkä sitten Kirkkohallitus omassa keskuudessaankin pohtii vielä enemmälti.
Valiokunnan kannassa valiokunta ehdottaa, että tulevissa toimintakertomuksissa tavoitteena pidettäisiin työn ja tavoitteitten toteutumisen laajamittaista ja syvää arviointia enemmälti kuin tässä nykyisessä. Arviointi palvelee aina toiminnan kehittämistä ja suuntaamista, ja esitämme, että arviossa on hyvä todeta tavoitteen toteutumisen taso, pohtia mahdollisen toteutumattomuuden syitä ja esittää lyhyesti myös tulevaisuuden johtopäätöksiä. Toinen tärkeä asia on valiokunnan mielestä se, että kiinnitetään erityistä huomiota vuorovaikutukseen Kirkkohallituksen, hiippakuntien ja seurakuntien välillä. Valiokunnan näkemyksen mukaan on mahdollista korvata nykymuotoinen laaja toimintakertomus Kirkkohallituksen toiminnan suppealla esittelyllä hallintoa varten. Yksityiskohtainen toimikuntien hyväksymien toimintakertomusten julkistaminen puolestaan on mahdollista netissä. Näin itse asiassa säästyttäisiin kolmelta toimintakertomukselta. Omaan käyttöönsä, niin ymmärsimme kirkkoneuvos Häkkistä kuultuamme, omaan käyttöönsä Kirkkohallitus on jo tehnyt aikoja tällaisen laajamittaisen selostuksen, ja mielestämme se antaa kaikille halukkaille mahdollisuuden perehtyä ja paneutua kirkkohallituksen työskentelyyn edellisen vuoden aikana paljon paremmastikin, kuin mitä nopealukuisesti täällä nyt tämä toimintakertomus antaa mahdollisuuksia. Toimintakertomuksen käsittelyaikataulu ei tue kirkolliskokouksen palautteenantoa. Tässä mietinnössä esitetyt havainnot voidaan ottaa huomioon vasta vuoden 2010 toimintasuunnitelmassa, koska esimerkiksi tulevan vuoden toimintasuunnitelman valmistelu on jo pitkällä. Näin ollen vuoden 2007 kertomuksen sekä palautteen huomioon ottamisen väliin jää pahimmillaan lähes kolmen vuoden aika. Se ei liene kirkonkaan hitaassa historiassa ihan nykyaikaa.
Seurakuntarakenteen muuttuminen ja kirkon yhteisen strategian toteuttaminen tuo paljon työtä, se on täällä monina vuosina todettu. Seurakuntarakenteen muutos jatkuu vuosia. Kuitenkin nähtiin valiokunnassa, että tämä muutosvaihe, jossa monen sorttista tukemista on tarpeen, voidaan nivoa juuri hyväksyttyyn ja täällä keskustelussa moneen otteeseen esille tulleeseen kirkon strategiaan. Puolestaan tämä kirkon strategian toteutuminen riippuu siitä, kuinka hiippakunnat ja seurakunnat pystyvät ja lähtevät soveltamaan sitä omassa toiminnassaan. Siksi, siitä huolimatta, että kirkkomme on alhaalta kasvava kirkko, on tässä kirkkohallituksen ja varsinkin hiippakuntien syytä aktiivisesti kannustaa ja kouluttaa, antaa välineitä ja tukea seurakuntien omaa suunnittelutyötä niin että sitä ei seurakunnissa koeta "taas tämä on tehtävä" -tyyliseksi. Kirkon verkkopalveluista täällä tänä aamuna on jo keskusteltu, ohitan sen. Mainitsen vielä hiippakuntien tavoitteista ja toiminnasta. Panimme merkille, että toimintakertomuksen tasolla on merkittäviä yhtäläisyyksiä, jopa päällekkäisyyksiä, kirkkohallituksen toiminnallisen osaston kanssa. Näissä ehkä toteutunutta työnjakoa on hyödyllistä arvioida kirkkohallituksen ja hiippakuntien keskenään, ja olen ymmärtänyt, että tämä arviointi ja keskustelu onkin juuri menossa. Hiippakuntien toimintakertomuksiin kaipasimme nykyistä suurempaa rakenteellista yhdenmukaisuutta, ja olisiko se jollakin tavalla myös lohdullista, jos olisi jonkinasteinen suositussabluuna hiippakuntiin? Silloin niiden vertailu keskenäänkin on jonkin verran avoimempaa. Siinä yksi esimerkki nyt mietinnössä onkin, se ei ole velvoite sen enempää kuin siinä mielessä, että jonkin näköinen tällainen vertailukelpoinen suositus asetetaan.
Toimintakertomuksen perusteella valiokunnalle on syntynyt käsitys laajasta, monipuolisesta ja välistä voimavarojen rajoilla olevasta toiminnasta hiippakunnissa ja Kirkkohallituksessa. Valiokunta kiittää hiippakuntien ja Kirkkohallituksen henkilöstöä ahkerasta työstä seurakuntien hyväksi ja kirkon työn tukemiseksi. En käy selittelemään, miksi pyydän, arvoisa puheenjohtaja, sitä, että voisin ensimmäiseen ponteen tehdä tarkennukset. Valiokunnassa oli hieman epäselvyyttä siitä, mikä ponnen oikean muodon pitäisi olla, ja siitä huolimatta, että olen tämän asian keskustellut aiemmassa käsittelyssä jo herra puheenjohtajan kanssa, joka tapauksessa nyt joitakin lapsuksen omaisia asioita on, ja pyydän, että voisitte hyväksyä ensimmäiseen ponteen seuraavat muutokset.
Ensinnäkin tarkennuksen sanamuotoon "käsittelee", joka on poimittu suoraan laista. Eli ensimmäinen ponsi kuuluisi "hyväksyy kirkkohallituksen toimintakertomuksen ja hiippakuntien toimintakertomukset sekä kirkkohallituksen henkilöstötilinpäätöksen vuodelta 2007". Tämän tarkennuksen lisäksi on sekä talousvaliokunnassa - joka toteutti sen kiitettävästi sieltä mallia ottaen ja huomautuksen saaneena - syytä siirtää sivumaininnat tähän ponteen. Eli hyväksyy kirkkohallituksen toimintakertomuksen ja sulkeisiin ne sivut jotka tässä on annettu toimeksi. Hiippakuntien toimintakertomukset ja kirkkohallituksen henkilöstötilinpäätös ovat tietenkin kumpikin kokonaisuus. Ja sitten toiseksi, ihan normaalisti "lähettää tämän mietinnön, päätöksen ja keskustelun asianomaisille tahoille tiedoksi". Pyydän anteeksi pientä töppäystä. Puheenjohtaja, olen puhunut.
Paluu