Puheenvuoro



Junttila Risto, kansliapäällikkö

Otsikko:
Kirkkohallituksen kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2008 klo 15.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Ensimmäinen kysymys edustaja Aulis Mölsältä: Kuinka paljon Petroskoihin rakennettavan Inkerin suomenkielisen kirkon rakentamisen rahoittamiseen kerätyt kolehdit ovat tuottaneet vuosina 2006, 2007 ja 2008 yhteensä. Taustatiedoksi niille edustajille, jotka eivät tähän problematiikkaan - ja siihen käytyyn keskusteluun - ole osallistuneet. Vuoden 2006 talousarvion keskustelun yhteydessä oli talousarvioaloite, jossa keskusrahaston talousarvioon pyydettiin sisällyttämään Petroskoin kirkon rakentamiseen määräraha. Silloin kirkolliskokous päätyi siihen, että keskusrahaston varoja ulkomailla rakennettuihin kirkkoihin ei voida antaa. Päädyttiin myös siihen, että valtakunnallisissa kolehdeissa tämä asia otetaan huomioon. Kun Kirkkohallitus päätti nämä kolehdit, päätettiin silloin myös siitä, että Kirkon Ulkomaanapu on tässä asiassa toimija ja myöskin sen rakentamisen valvoja niin, että kerätyt varat menevät oikein ja tarkoitettuun kohteeseen. Kirkon Ulkomaanavulta saamani tiedon mukaan vuonna 2006 näitä kolehtituloja oli 77.578 euroa ja vuonna 2007 103.378 euroa. Vuoden 2008 tietoa ei ole vielä saatavissa, koska kolehti on kerätty 26.10.2008.

Sitten toinen kysymys. Edustaja Jaana Marjanen kysyy: Vapaaehtoistyö on Meidän kirkko 2015 -strategian painopiste, jonka jalkautuminen on otettu keskeiseksi myös talousarviossa. Tiedämme hyvin miten tärkeä vapaaehtoistyö on kirkkomme piirissä toimiville herätysliikkeille ja järjestöille. Paavo Ruotsalaisen perintöä vaaliva ja vahvaa nuorisotoimintaa järjestävä Aholansaarisäätiö on saanut päätöksen, jonka mukaan saaressa tehty talkootyö on pantu verolle. Millaisiin toimiin kirkkohallitus aikoo ryhtyä edistäessään kirkon toimintaa ja valvoessaan sen etua, että kirkon ja sen piirissä toimivien järjestöjen vapaaehtoistoiminnan edellytyksiä ei yhteiskunnassamme kavenneta?

Tämän kysymyksen pääpaino on verotuksessa, joka on kohdistunut nyt nimenomaan Aholansaarisäätiöön. Verohallinnon sivuilla on luku Talkootyön verotus, ja tämän talkootyön verotuksen ensimmäinen ohje on annettu 4.6.1992. Sitä on tarkennettu 12.10.2005. Siellä on määritelty talkootyön käsite, jossa mm. sanotaan, että tyypillisiä talkootöitä ovat perinteisesti olleet sadonkorjuutyöt ja yksinkertaiset rakennustyöt. Ominaista näille töille on tietyn työvaiheen suorittaminen. Talkootyön käsite on usein liitetty myös yhdistyksen jäsenten tekemään vapaaehtoistyöhön. Erilaisten yhdistysten varainhankinta tapahtuu merkittäviltä osin jäsenten vapaaehtoistyönä. Seuraavassa kohdassa käsitellään talkootyön määrittelyä verotuksessa. Siinä on kolme kohtaa: Talkootyö, josta ei koidu veroseuraamuksia, talkootyö, josta saatu palkkio on palkkion saaneen yleishyödyllisen yhteisön veronalaista elinkeinotuloa sekä työ, josta saatu palkkio on työntekijän veronalaista tuloa. Seuraavassa selityksessä erotetaan rekisteröity yleishyödyllinen yhdistys ja sen hyväksi tehty työ. Mutta toisaalta kiinnitetään huomiota myöskin siihen, mikä koskettaa yleishyödyllisiä säätiöitä. Sanotaan, että myös muu tuloverolain kolmannessa pykälässä määritelty yhteisö, joka on yleishyödyllinen - kuten esimerkiksi yleishyödyllinen säätiö - voi olla verovapaan korvauksen saajana samaan tapaan kuin rekisteröity yleishyödyllinen yhdistyskin. Mutta se on harvinaista, koska ne eivät yleensä hanki varoja talkoilla. Tässä ohjeessa puhutaan kuitenkin yleishyödyllisen yhdistyksen talkootyöstä, koska käytännössä vain yleishyödylliset yhdistykset tekevät talkootyötä. Oma näkemykseni on, että verottaja käsittelee tällä hetkellä Aholasaarisäätiötä säätiönä eikä yleishyödyllisenä yhteisönä. On aivan luonnollista, että kirkkohallituksessa seurataan kaikkia verokysymyksiä senkin takia, että kirkko ja seurakunnat ovat veronsaajia. Mutta että samalla tämän veronsaamisen yhteydessä myöskin seurataan, mitä verohallinnossa yleensäkin tapahtuu. Ja tämän takia vastaus on, että me seuraamme näitä verotuskysymyksiä.


Paluu