Puheenvuoro



Rossi Antero, edustaja

Otsikko:
Kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2015 kirkkohallituksen esityksestä 3/2014 - Ensimmäinen käsittely

Täysistunto:
Keskiviikkona 6 päivänä toukokuuta 2015 klo 9.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Eihän tämä esitys täydellinen ole. Mutta hyvä ja toteutuskelpoinen. Tämä esitys tähtää tulevaisuuteen pitkälle, 2020- ja -30-ja -40-luvuille ja niin edelleen. Oman elämäntyöni tein suurimmaksi osaksi erilaisia organisaatiomuutoksia miettiessä, ja myös harrastuksen kautta tuli sotkeuduttua sekä järjestöpuolella että kuntapuolella erilaisiin hallinnollisiin ja muihin uudistuksiin. Ja niitä läpikäydessä kolme asiakohtaa on kyllä mieleen jäänyt, ja ne ovat täällä keskustelussakin esille tulleet. 1: Osa meistä vain kerta kaikkiaan pelkää muutoksia turvallisuudentunteen katoamisen vuoksi. 2: Osalle joku yksityiskohta on niin korkea kynnys ylitettäväksi, että sen vuoksi ollaan koko kokonaisuus hylkäämässä. Ja 3: Osalle ajankohta on aina väärä uudistuksen tekoon. Tätä miettiessä haluaisin rohkaista meitä kaikkia kuitenkin katsomaan kokonaisuutta. Sanon sen uudelleen: katsomaan kokonaisuutta. Ja käyttämään sitä luottamusmies- ja virkamieskokemusta, mitä tässä salissa on, varmaan 2000 vuotta yhteen laskien, käyttämään sitä hyväksi ja suuntaamaan katse sinne pitkälle tulevaisuuteen, ja miettimään asiaa kokonaisuutena. Rohkaisen teitä myös uskomaan itseenne ja viemään tätä rohkeutta myös sinne paikalliseen päätöksentekoon. Tämä lainsäädäntöesitys on väljä puitelaki, joka mahdollistaa kyllä hyvinkin monenlaisia variaatioita paikallistasolla. Itsekin kuulun tähän joukkoon, joka sanaa pakko kavahtaa, mutta niin kuin täällä jo aiemmissa puheenvuoroissa on esille tullut, ei vain kukaan ole keksinyt parempaakaan ilmaisua siihen. Että jos se olisi nyt näissä työn jossakin vaiheessa esille tullut, niin varmasti se olisi mielihyvin mukaan otettu. Tätä itseensä uskomista haluan myös korostaa, kun mietitään näitä pakollisia virkoja. Uskon, että siellä paikallisella tasolla kyllä osataan ja ymmärretään ratkaista, millä tavalla esimerkiksi kanttorin tai diakonin tehtävät hoidetaan ilman että tähän lainsäädäntöön kirjoitetaan pitkiä rimpsuja, erilaisten pakollisten virkojen luetteloa. Uskon, että paikallisella tasolla osataan perustaa sellaisia tehtäviä ja virkoja, että työt tulee tehtyä.

Arvoisa puheenjohtaja, kun tämä esitys hyväksytään, tässähän lähdetään kentällä toteuttamaan, niin yksi näkökulma, jota täällä ei ole ehkä vielä esille tuotu, on muistettava. Tähän muutostyöhön on saatava mukaan koko henkilökunta, tehtävään vihityt ja siunatut ja kaikki muutkin, koko henkilökunta. Siihen on saatava mukaan myös luottamushenkilöt, ja kaikki luottamushenkilöt. Prosessin jokaiseen vaiheeseen mahdollisimman suuri joukko mukaan. Tämä on suuri tiedotuksellinen haaste, niin kuin taisin joskus aiemminkin puhua. Sen elämänkokemus on monta kertaa osoittanut. Tässä kirkolliskokouksen työssä yksi sellainen mielenkiintoinen piirre, jota olen hieman uutena ihmisenä ihmetellyt. Täällä harvoin kukaan nousee puolustamaan kirkkohallituksen tai jonkun muun esitystä, niin kuin jossakin kunnallishallinnossa kunnanjohtaja tai kunnanhallituksen puheenjohtaja aina ottaa kommenttipuheenvuoron ja puolustaa sitä esitystä ja ikään kuin ampuu alas näitä tällaisia kaikkein kummallisimpia epäilyjä. Tällaista johtajuutta kyllä kaipaisin ja kaipaan sitten, kun tätä lähdetään käytännössä toteuttamaan. Johtajuutta kaivataan kaikilla tasoilla, kirkkohallituksen tasolla, tuomiokapitulitasolla ja siellä paikallisella tasolla. Asiat pitää selittää tarkasti ja hyvin, ja siihen tämä käsillä oleva mietintö, sen perustelut antavat oivalliset, asialliset lähtökohdat. Muutosta pitää johtaa talvisodan ihmeen mahdollistamalla komppanianpäälliköitten tai joukkueitten johtajien tulkaahan perästä -johtamisideologialla. Esimerkin voimalla tämä prosessi johdetaan hyvään maaliin. Puheenjohtaja, niin kuin totesin, ei tämä täydellinen esitys ole, mutta hyviä aineksia riittävästi. Kyllä tästä hyvä tulee, jos niin tahdotaan.


Paluu