Puheenvuoro
Hyttinen Marjatta
,
edustaja
Otsikko:
Talousvaliokunnan mietintö 4/2007 Kirkon työmarkkinalaitoksen ja sen toimiston toiminnasta vuonna 2006
Täysistunto:
Torstaina 10 päivänä toukokuuta 2007 klo 13.00
Teksti:
Arkkipiispa. Hyvät kirkolliskokousedustajat. Talousvaliokunta on käsitellyt kertomusta Kirkon työmarkkinalaitoksen ja sen toimiston toiminnasta vuonna 2006. Valiokunta on kuullut asiantuntijana sopimusjohtaja Risto Voipiota. Nyt käsittelyssä on Kirkon työmarkkinalaitoksen ensimmäinen toimintakertomus. Kirkon työnantajaorganisaatio aloitti vuosi sitten toimintansa uusitussa muodossa. Työmarkkinalaitoksen toimintaa on joustavoitettu ja päätöksentekoon on saatu uusi työjärjestys. Tämä vihreäkantinen kirjanen ei kuitenkaan paljoakaan eroa aikaisemmista kirkon sopimusvaltuuskunnan toimintakertomuksista. Toimintakertomus kertoo kirkon henkilöstöstä, palkkauksesta, suositussopimuksista ja henkilöstöhallinnosta. Toimintakertomuksessa on runsaasti tilastotietoja kirkon henkilöstöstä. Nämä ovat luettavissa kertomuksen lopussa. Talousvaliokunnan keskusteluissa sopimusjohtaja Voipio esitteli meille lisäksi joitakin minusta mielenkiintoisia tilastoja muun muassa henkilöstön eläköitymisestä. Yhteenvetona voidaan todeta, että naisvoittoinen henkilöstö on naisistunut edelleen siten, että koko henkilöstöstä on tällä hetkellä naisia 71 %. Henkilöstön määrä on viime vuodet pysynyt jokseenkin muuttumattomana. Kirkon palveluksessa olevien keski-ikä on korkea, 48 vuotta. Kirkon henkilöstössä on tulevien vuosien aikana tapahtumassa merkittävää vaihtumista ja uudelleen järjestelyn tarvetta. Oman lisänsä asiaan tuo varmasti seurakuntarakenteen uudistus. Toimintakertomukseen on kerätty paljon muutakin tietoa kuin tässä käsiteltävänä olevassa kertomuksessa on esitetty. Tietoja, joita seurakunnat voisivat omassa toiminnassaan hyödyntää aikaisempaa paremmin.
Toimintakertomuksessa on muutama asia, jotka talousvaliokunnassa aiheuttivat enemmän keskustelua. Näitä olivat palkkausuudistus, työolobarometri ja kirkossa tapahtuva johtamiskoulutus. Palkkausuudistus, työn vaativuuteen perustuva palkkahinnoitteluhanke, jota talousvaliokunta on pitänyt erittäin tärkeänä, on ollut odotettua työläämpi, ja uuden järjestelmän käyttöönottoaikataulua on jouduttu toistuvasti siirtämään. Sopimusta ei siten joulukuussa syntynyt uudesta palkkausjärjestelmästä, mutta asian kehittely jatkuu. Työolobarometrin tuloksista on sivulla seitsemän lyhyt lista ranskalaisin viivoin. Ehkä olisi informatiivisempaa, jos näitä tuloksia olisi käsitelty kertomuksessa hieman laajemmin. Tuloksista voi kuitenkin todeta, että kirkon työolot ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan. Huomattavaa on myös tutkimuksen korkea osallistumisprosentti, mikä kertoo siitä, että kirkon työntekijät ovat sitoutuneita työhönsä ja haluavat vaikuttaa työolosuhteisiinsa. Toisaalta työolobarometrissa esiin tulleisiin työolojen puutteisiin ja heikkouksiin on syytä jatkossa kiinnittää erikoista huomiota. Talousvaliokunta keskusteli myös pitkään johtamisen kehittämisestä. Erikoisesti on painotettava väliportaan esimiesten koulutusta nyt seurakuntarakenteen muuttuessa ja seurakuntien koon kasvaessa. Keskustelua käytiin valiokunnassa palkkauksen ohella myös tulevien vuosien ja vuosikymmenen eläköitymisen vaikutuksesta ja rekrytoinnista. Erittäin tärkeänä pidettiin nuorten seurakunnassa työharjoittelun aikana saaman kokemuksen ja kohtelun merkitystä siihen, miten nuoret suhtautuvat seurakuntaan mahdollisena uutena työpaikkana. Kuten jo edellä todettiin, työmarkkinalaitoksen suuri haaste on uuden palkkausjärjestelmän käyttöön oton valmistelu ja toteutus. Seurakunnat tarvitsevat tässä työmarkkinalaitokselta runsaasti käytännön tukea ja neuvontaa.
Arvoisa puheenjohtaja, talousvaliokunta esittää kirkolliskokoukselle, että se hyväksyy kertomuksen Kirkon työmarkkinalaitoksen ja sen toimiston toiminnasta vuodelta 2006.
Paluu