Puheenvuoro



Luoma Tapio, piispa

Otsikko:
Tuomiokapitulin aloiteoikeus seurakuntayhtymän muodostamiseksi sekä taloudelliset kriteerit velvoittaa liittymään seurakuntaliitokseen tai -yhtymään, hallintovaliokunnan mietintö 2/2015 edustaja-aloitteesta 4/2015

Täysistunto:
Perjantaina 6 päivänä marraskuuta 2015 klo 9.15

Teksti:
Arvoisa arkkipiispa, hyvät kirkolliskokousedustajat.

Viime keväänä rauennut seurakuntarakenneuudistusaloite viritti vilkkaan keskustelun seurakuntayhtymän luonteesta. Kun tuota uudistusta valmisteltiin, seurakuntayhtymää koetettiin muokata sellaiseksi seurakunnalliseksi rakenteeksi, joka olisi palvellut monin tavoin uudella tavalla muuttuvassa yhteiskunnassa elävää kirkkoamme. Kun tuo hanke kaatui, seurakuntarakenneajatus, tai seurakuntayhtymäajatus jäi edelleen vahvasti elämään ja siihen liittyy tämä edustaja-aloite, jossa esitetään sellaisia muutoksia kirkolliseen säännöstöön, että tuomiokapitulille tulisi enemmän työkaluja hoitaa omaa tehtäväänsä niin, että se voi tehdä aloitteita seurakuntayhtymän perustamiseksi. Seurakuntayhtymäajattelu on, sen voi katsoa kehittyneen sillä tavalla, että nykyisin voimassa oleva lainsäädäntö näkee seurakuntayhtymän ennen kaikkea sellaisena seurakuntien yhteistoiminnan muotona, joka toteutuu yhden kunnan alueella. Me tiedämme toki, että seurakuntayhtymään voi kuulua seurakuntia useammankin kunnan alueelta, mutta se peruslähtökohta liittyy tähän ajatukseen, että seurakuntayhtymän seurakunnat sijaitsevat yhden kunnan alueella. Näin muodoin seurakuntayhtymäajatus tässä muodossaan nousee siitä näkökohdasta, että seurakuntayhtymä on välttämättömyys. Ja välttämättömyys ennen muuta yhden kunnan alueella sijaitseville seurakunnille.

Seurakuntarakenneuudistusprosessin eri vaiheissa on kuitenkin käynyt ilmi, että seurakuntayhtymästä ajatellaan nykyään painotetusti vähän toisella tavalla. Se ei ole enää pelkästään lain määräämä välttämättömyys tietyllä alueella, vaan se on myös mahdollisuus seurakunnille järjestää yhteistä toimintaa ja yhteisiä rakenteita. Tässä aloitteessa todetaan ja esitetään sitä, että tuomiokapituli saisi aloiteoikeuden seurakuntayhtymän perustamiseksi. Hallintovaliokunta keskusteli tästä asiasta vilkkaasti ja todettiin sen aloitteen, todettiin hyvänä se aloitteen ajatus, että seurakuntayhtymän perustaminen tulisi saattaa lainsäädännöllisesti samalle tasolle kuin, mikä tällä hetkellä on seurakuntaliitosten aikaansaaminen. Kun pohdimme hallintovaliokunnassa tätä aloitetta, totesimme, että tässä oikeastaan on havaittavissa kaksi eri juonnetta taikka ulottuvuutta. Joko tällainen kevyempi malli, jossa tuomiokapitulilla ja piispalla on aloiteoikeus selvityksen tekemisestä seurakuntayhtymän perustamiseksi, muuttamiseksi ja lakkauttamiseksi. Ja sitten toisaalta on olemassa vahvempi tulkinta tästä, jonka mukaan tuomiokapitulilla ja piispalla olisi oikeus tehdä aloite kirkkohallitukselle seurakuntayhtymän perustamiseksi, muuttamiseksi ja lakkauttamiseksi. Keskustelimme pitkään siitä, kummanko näistä linjoista valitsisimme. Lopulta enemmistö oli sitä mieltä, että on tässä vaiheessa järkevämpää ajatella näin, että tämän kevyemmän mallin mukaan lähdettäisiin asiaa ajamaan eteenpäin, jotta mahdollisimman nopeasti tuomiokapitulit saisivat lisää työkaluja oman tehtävänsä hoitamiseen. Tällä hetkellä, kuten totesin, tuomiokapitulit voivat tehdä aloitteita ainoastaan seurakuntajaon muuttamisesta, mutta seurakuntayhtymän perustamiseen tähtäävään selvitystyöhönkään ei ole säädöksellistä perustaa. Näin muodoin esitämme hallintovaliokunnassa, että kirkolliskokous antaisi kirkkohallitukselle tehtäväksi valmistella kevään 2016 kirkolliskokoukselle tarvittavat kirkkolain ja kirkkojärjestyksen muutokset, joilla piispalle ja tuomiokapitulille annetaan aloiteoikeus selvityksen tekemisestä seurakuntayhtymän perustamiseksi, muuttamiseksi ja lakkauttamiseksi. Tähän mietintöön kuuluu eriävä mielipide, jonka mukaan tulisi edetä kuvaamani vahvemman vaihtoehdon mukaisesti. Jonka mukaan siis tuomiokapitulille ja piispalle tulisi varata oikeus tehdä aloite kirkkohallitukselle tällaisen seurakuntayhtymän perustamiseksi, muuttamiseksi ja lakkauttamiseksi. Tähän aloitteeseen kuuluu myös toinen osa, jossa pyydetään selvittämään taloudellisia kriteereitä, joiden pohjalta seurakuntayhtymää voitaisiin velvoittaa perustettavaksi, mutta tältä osin hallintovaliokunta esittää, että näitä kriteerejä, niiden monitahoisuuden vuoksi, ei ole tarkoituksen mukaista tässä yhteydessä lähteä tarkemmin selvittelemään.


Paluu