Puheenvuoro



Keskitalo Jukka, kansliapäällikkö

Otsikko:
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa - Suomen evankelis-luterilaisen kirkon
tulevaisuusselonteko (Kirkkohallituksen esitys 7/2014)


Täysistunto:
Tiistaina 4 päivänä marraskuuta 2014 klo 12.30

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Meillä on käsissämme toinen kirkon tulevaisuusselonteko, sarjassaan toinen. Ensimmäinen oli syksyllä 2010 ilmestynyt Kirkko 2020 -tulevaisuussselonteko. Tämä on siis nyt neljän vuoden jälkeen toinen sarjassaan. Ennen kuin tämä tulevaisuusselonteko on tähän pöydällemme päätynyt, sillä on ollut tietty prosessi. Eli kirkolliskokous marraskuussa 2011 antoi tehtävänannon kirkkohallitukselle laatia tulevaisuusselonteko. Tämän tehtävänannon pohjalta kirkkohallitus sitten vuotta myöhemmin, 2012 marraskuussa, perusti työryhmän ja antoi aiheeksi "Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa". Jo ennen tämän tehtävänannon antamista kirkkohallituksen täysistunto oli keskustellut aiheesta ja haarukoinut sitä teemaa. Mikä olisi se ajankohtainen kysymys, mihin nyt halutaan keskittyä? Monikulttuurisuus nousi hyvin nopeasti esille, mutta ei kuitenkaan ainoastaan ikään kuin sosiologisena tosiasiana, siis sellaisena asiana, että monikulttuurisuus lisääntyy tai ulkomaalaisten tai vieraskielisten määrä Suomessa lisääntyy. Ei ainoastaan tämä näkökulma, vaan pikemminkin se, mitä tämä tosiasia, että Suomi monikulttuuristuu, mitä se merkitsee kirkolle. Mitä se merkitsee kirkkona olemisen tavalle ja kirkon itseymmärrykselle ja missiolle?

Tehtävänannossaan kirkkohallituksen täysistunto, perustaessaan siis työryhmän työstämään tätä tulevaisuusselvitystä, antoi muutamia ikään kuin ohjaavia apukysymyksiä, joihin toivottiin vastausta. Niitä kysymyksiä olivat muun muassa nämä: mitä monikulttuurinen ja moniarvoinen toimintaympäristö merkitsee kirkolle ja sen missiolle? Miten kirkko elää ja toimii tilanteessa, jossa kirkon uskoon sitoutuminen on selkeästi heikentynyt, ja niiden osuus, jotka eivät kerro uskovansa Jumalaan, on lisääntynyt? Millainen on vieraanvarainen ja kutsuva kirkko, millainen on sen jumalanpalveluselämä ja yhteisökulttuuri? Millainen on kirkko, joka yhä enemmän tarvitsee jäseniään ja heidän osaamistaan? Millainen on kirkko, joka suuntautuu ulospäin, ihmisten kohtaamiseen ja yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen, organisaation sisäisen itsensä työllistävyyden sijaan? Millaista voisi olla kirkkomme moderni sisälähetys? Millainen on kirkko, joka laskeviin käyriin tuijottamisen sijaan ryhtyy näkemään ympärillään yhä enemmän mahdollisuuksia ja toimimaan konkreettisesti niiden suuntaisesti? Tällaisia aika isoja kysymyksiä täysistunto esitti, ja toivoi niihin tulevaisuusselonteossa otettavan kantaa.

Nyt meillä on pöydillämme ja käsissämme Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa -tulevaisuusselonteko. Se poikkeaa hieman tuosta neljän vuoden takaisesta selonteosta, joka oli ikään kuin laajempi yleiskatsaus. Tämä fokusoi yhteen teemaan, samoin kuin myöskin kerran vaalikaudessa valtioneuvoston eduskunnalle antamat selvitykset myöskin keskittyvät yhteen teemakokonaisuuteen. Tulevaisuusselonteon tarkoituksena on herättää keskustelua. Sen tarkoituksena on laajentaa kirkon tulevaisuuteen liittyvän päätöksenteon tietopohjaa kaikilla organisaation tasoilla. Toivonkin, ja kirkkohallituksen toive on, että tämä tulisi laajaan keskusteluun - se tulee tietysti täällä kirkolliskokouksessa ja se menee valiokuntaan ja sitä pohditaan - mutta toive on, että se ei ainoastaan jäisi tänne kirkolliskokoukseen, vaan teidän mukananne ja muutenkin kulkeutuisi hiippakuntiin ja seurakuntiin.

Minusta tuo tulevaisuusselonteko voisi toimia keskustelun avaajana, keskustelun apuvälineenä, esimerkiksi seurakuntien työntekijäseminaareissa tai kokoontumisissa, kun pohditaan vaikkapa toimintakauden tai vähän pitemmän ajan painopisteitä. Se voisi toimia esimerkiksi kirkkoneuvoston tai seurakuntaneuvoston seminaariaiheena. Samaten tietenkin hiippakuntatasolla on varmasti mahdollisuuksia tätä hyödyntää. Eli vahva toive on, että tämä ei jää tähän, vaan tämä leviää keskustelupuheenvuorona läpi kirkon ja eri tasojen.

On ollut puhetta työryhmän puheenjohtajan Jari Jolkkosen kanssa, että minä päätän puheenvuoroni tähän - tarkoituksena oli piirtää taululle raamit ja piispa Jolkkonen työryhmän puheenjohtajana koettaa kuvata, minkälainen taulu raamien sisällä on. Kiitoksia.





Paluu