Puheenvuoro
Niemelä Pauli
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon paikallistason rakenteita koskevan sääntelyn muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2015 kirkkohallituksen esityksestä 3/2014 - Ensimmäinen käsittely
Täysistunto:
Keskiviikkona 6 päivänä toukokuuta 2015 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajatoverit.
Päätämme tällä viikolla asiasta, jota pidän hyvin monitahoisena ja kauaskantoisena. Monitahoisena siksi, että jos ajattelen mietintöä vain esimerkiksi Oulun seurakuntayhtymän näkökulmasta, mielelläni sitä kannattaisin. Kun pohdin asiaa oman hiippakunnan tai koko kirkon näkökulmasta, joudun painamaan toisessa käsittelyssä punaista nappia, ellei sitten tapahdu jotain aivan yllättävää. Kauaskantoisuuden näkökulmasta on puolestaan hyvää johdatusta, että tämän jälkeen käsittelemme kirkon tulevaisuusselontekoa. Arvioin lyhyesti mietintöä tulevaisuusselonteon parin suuntamerkin avulla. Perustelen mietinnön hylkäämistä kolmella näkökulmalla.
Ensiksi kirkolliskokouksen aiemmin linjaamilla säädöillä tästä yhtymämallista tulee mielestäni liian raskas. Jokainen, joka on toiminut sekä itsenäisessä seurakuntataloudessa, että yhtymän seurakunnassa, tietää, että yhtymämalli on raskas, kankea. Hallinto tulee lisääntymään. Tämä on vastoin kirkkomme tulevaisuusselonteon linjausta rakenteiden laihtumisesta. Suunta on siis väärä. Mietinnössä yritetään kyllä kovasti markkinoida ajatusta yhtymämallin laajasta variaatiosta. Lopulta tämä osoittautuu kosmeettiseksi. Käytännössä yhtymämallin keveys tai raskaus muodostuu vain siitä, halutaanko yhteisiä seurakunnallisia palveluja vai ei, yhtymään. Yhtymä kantaa vastuun tukipalveluista niin kuin nykyinenkin minimi yhtymässä edellyttää. Toiseksi tämä yhtymämalli ei tue kaikilta osin tulevaisuusselonteon mukaista seurakuntalaisten vastuunkannon lisäämistä. Seurakuntatasolla vapaaehtoinen työ kyllä mahdollistuu nykyiseen tapaan, mutta kun vastuu tukipalveluista siirtyy yhtymän kannettavaksi, ennakoin ja pelkään samalla, että yhtymän erikoistuneilla eri toimijoilla katkeaa kosketus ja yhteys paikallisiin seurakuntiin. Silloin näivettyy myös seurakuntalaisten vastuun kanto. Pidän tätä erittäin huonona ja todennäköisenä kehityskulkuna. Tulevaisuudessa seurakuntalaiset on kyettävä houkuttelemaan, kantamaan vastuuta kirkon tehtävän toteuttamisesta. Yhtymämalli ei valitettavasti tue tätä kehitystä.
Kolmantena perusteena mietinnön hylkäämiseen pidän sitä, että tässä ei ole kauaskantoisesti mietitty, mitä kirkko on ja miten se toimii kirkkona paikallisella, hiippakunnallisella ja kokonaiskirkon tasolla. Tämä tulisi hahmotella jatkossa yhtenä kokonaisuutena, ettei tulisi osauudistuksia ja samalla valuvikoja, kuten piispa Salmi jo täällä esitti. Asetan toiveeni komiteaan, joka nimetään tällä viikolla. Kirkkomme nykytilaa voisi karrikoiden kuvata tauluna, jossa itse maalaus on pieni, mutta jolla on raskaat ja paksut kehykset. Näitä kehyksiä vahvistaisimme nyt entisestään, jos hyväksyisimme tämän mallin. Tulevaisuudessa itse maalaus ja sen viesti tulisi välittyä vahvemmin ja kirkkaammin ja kehykset ohentaa minimiin. Tämä merkinnee muun muassa ohuempaa hallintoa, sääntelyn olennaista purkamista, siirtymistä työntekijäkeskeisyydestä seurakuntalaisten vastuunkantoon ja yhä vahvempaa keskittymistä kirkon perustehtävään. Arvoisat edustajat, kirkollemme on suotu vahva autonomia määritellä, miten se haluaa toimia kirkkona. Nyt on aika hyödyntää tämä täysmääräisesti ja vapauttaa kirkko olennaiseen, perustehtävänsä toteuttamiseen. Kiitos.
Paluu