Puheenvuoro
Rajala Pertti
,
edustaja
Otsikko:
Kirkkoherranvaalia koskevien kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen säännösten muuttaminen, lakivaliokunnan mietintö 1/2010 kirkkohallituksen esityksestä 1/2009
Täysistunto:
Torstaina 6 päivänä toukokuuta 2010 klo 15.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat. Kuulun myöskin tämän aloitteen alkuperäisiin allekirjoittajiin. Järkyttävältä tuntui kuulla, kun lakivaliokunnan puheenjohtaja kertoi, että 50 vuotta kirkkoherran vaali on ollut samanlainen ja sitä on yritetty uudistaa. Pahalta tuntui myös, kun veli Huttunen on menettänyt uskonsa tähän hyvään asiaan, jonka taakse hän on nimensä joskus piirtänyt. Tuntuu, että moni muukin veli ja sisar on ehkä uskonsa tähän välillisen vaalin paremmuuteen menettänyt, mutta minä en ole. Siksi olenkin pettynyt tähän lakivaliokunnan esitykseen. Sinänsä mielenkiintoista on, että lakivaliokunta tuo mietinnössä selkeästi esille kantoja, miksi välillinen vaali olisi parempi. Löydätte niitä kohdasta 3.1, jossa lakivaliokunta heti alussa toteaa, miten välillisessä vaalissa voitaisiin hakijoita arvioida paremmin ja kuinka johdonmukainen ja selkeä on tämä kirkkohallituksen esitys. Juuri tämän jälkeen yllättää, että sen jälkeen lakivaliokunta alkaa sotkea selvän asian. Eli valiokunta tuo aivan kummallisia malleja. Olen sitä mieltä, mitä lakivaliokunta itsekin sanoo, että tämä avaa, Veikko Vennamoa siteeraten, pelin politiikalle mahdollisuuksia, ellei sitten seurakunta johtosäännöissään tai muissa asiakirjoissaan selkeästi päätä etukäteen ja pysyvästi, miten seurakunnan kirkkoherra valitaan. Kaiketi olemme kirkossamme hyvin laajasti laidasta laitaan ja keskeltä sitä mieltä, että meillä ei ole tällä hetkellä toimivaa kirkkoherran vaalijärjestelmää. Viimeaikaiset esimerkit, muistaakseni mm. Keravalta, kertovat sitä, että tavallinen seurakuntalainen ei voi ymmärtää meidän tapaamme millä tavalla kirkkoherra nykyään valitaan. Vaaliprosessit ovat tämän lisäksi pitkiä ja vaali ei kerta kaikkiaan toimi. Siksi minua kovasti ihmetyttää, kun pitkällisten pohdintojen jälkeen ollaan nyt päästy selkeään esitykseen, että sitä ei voida viedä eteenpäin. Kaiken lisäksi, kun ei ole löydetty toimivaa vaihtoehtoa, olisikin esitetty jokin selkeä tapa, miten toimitaan toisin. Minä en jaksa uskoa tähän tiehen, mitä lakivaliokunta esittää. Eilen puhuin täällä siitä, että meillä ei ole päätöksentekokykyä ja me teemme hallinnostamme entistä monimutkaisempaa, tässä on jälleen yksi esimerkki siihen.
Puheenjohtaja, siksi esitän ja tulen ponsien kohdalla esittämään, että kirkolliskokous hyväksyy kirkkohallituksen esityksen.
Paluu