Puheenvuoro
Nurmi Mika
,
edustaja
Otsikko:
Seurakuntarakenteiden kehittämisen päälinjat (Kirkkohallituksen esitys 11/2012)
Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä marraskuuta 2012 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, piispat, kirkolliskokousedustajat. Rakennamme omakotitaloa Lohjalle. Ostimme keväällä tontin, ja kesä oli perustus-, rakenne-, lvi-, sähkö-, pohjaratkaisu- ja niin edelleen -suunnitelmien aikaa. Useiden kymmenien, ehkä jopa satojen sähköpostien, puhelinneuvottelujen ja tapaamisten jälkeen suunnitelmat valmistuivat. Silti rakennustyömaalla, nyt kun talo on noussut jo vesikattoon, on jäänyt monia ratkaistavia ja korjattavia kysymyksiä. Mutta ennen kuin olimme ostaneet tontin ja aloittaneet suunnittelun olimme laskeneet kustannuksia, määritelleet budjetin.
Käsissämme on Seurakuntarakenteen päälinjat, kirkkohallituksen esitys, joka on valmisteltu huolellisesti, ja seurakuntien palaute on otettu huomioon. Siitä suuri kiitos. Rakenteiden selvittämisen katalyyttinä ovat toimineet kuntarakenteen tulevat muutokset. Tavoitteena on turvata seurakuntaelämä myös tulevaisuudessa kaikkialla Suomessa. Hallinnosta ja tukitoimista syntyvät säästöt ovat olleet yksi rakenneuudistuksen välttämättömyyden perusteista. Päälinjasta päätettäessä meillä ei ole käytössämme tietoa muutoksen taloudellisista vaikutuksista. Taloudelliset kysymykset ovat suurelta osin selvittämättä ja avoimia. Esityksen sivulla 28 kohdassa 6.2 sanotaan: "Esitetyn mallin euromääräisiä taloudellisia vaikutuksia ei pystytä arvioimaan ennen kuin on selvillä, kuinka monta seurakuntataloutta kirkossa tulee olemaan, miten ne muodostuvat, ja millaiselle tasolle kirkollisveroprosentti päätetään." Mikäli kirkolliskokous päättää edetä esityksen päälinjan mukaisesti, on valmistelun seuraavassa vaiheessa mielestäni välttämätöntä arvioida muutosten taloudellisia vaikutuksia. Kirkkohallituksen esityksestä selviää, että taloudellisten kysymyksien laskeminen on vaikeaa vaihtoehtojen moninaisuuden ja eri muuttujien runsauden takia. Tämä ei voi olla este tai selitys tehdä laskelmia ja arvioita uudistuksen valmistelun ja toteuttamisen kustannuksista.
Miten paljon uusi rakenne säästää verorahoja, kun sitä verrataan nykytilaan? Taloudellisten vaikutusten arviointi voisi perustua esimerkiksi kolmeen skenaarioon. Niissä voitaisiin hahmottaa hallinnon ja toiminnan päälinjat riittävällä tarkkuudella. Talouden osalta päätösten tulee jatkossa perustua valmisteluvaiheen laskelmiin, ei arvauksiin tai mielikuviin. Jotain laskelmia on ilmeisesti kuitenkin jo tehty. Esityksen sivulla 28 lausutaan edelleen: "Jos seurakuntatalouksia on sata tai vähemmän, voidaan laskennallisesti arvioida, että seurakuntataloudet olisivat taloudellisesti itsekannattavia." Olemme tekemässä merkittävää ja isoa päätöstä, jolla on kauaskantoisia vaikutuksia. Jotta Uusi seurakuntayhtymä -rakenteen tavoite hallinnon keventämisen ja tukipalvelujen keskittämisestä ja niistä saatavista säästöistä toteutuisi, on eri vaihtoehtoja hahmotettava ja niitä selvitettävä jo valmistelun yhteydessä.
Palaan rakennustyömaallemme Lohjalle, jossa olen viettänyt iltoja ja viikonloppuja. On ollut mielenkiintoista jutella alueen muiden omakotirakentajien kanssa. Kaikkien puhetta on yhdistänyt se, että kun he kertovat omasta kodinrakennusprojektistaan, he mielestään rakentavat alueen, kenties koko Lohjan, kustannustehokkainta ja halvinta taloa.
Paluu