Puheenvuoro



Pesonen Tuomo, viestintäjohtaja

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 7 päivänä toukokuuta 2014 klo 14.30

Teksti:
Puheenjohtaja, jos sopii niin hieman... (Puheenjohtaja: Sopii oikein hyvin) Siis, sen verran vain palaan näihin molempiin kysymyksiin ja tähän käytyyn keskusteluun, että tässä on kysymys hallintoelinvaaleista, ja yleensä tässä yhteydessä ei ole ollut kysymys varsinaisesta ikään kuin evankelioimiskampanjasta. Mutta tämäkin raamitus, jonka olemme antaneet viestinnän kautta, antaa mahdollisuudet ehdokkaille sanoittaa juuri sellaisen kuin itse haluaa, parhaaksi näkee. Tämä on hyvin väljä raamitus, jonka sisällä voi tehdä ja sanoittaa asioita juuri sillä tavalla kuin ehdokas itse parhaaksi näkee. Emme laita lopullisia sanoja ja ajatuksia ehdokkaiden päähän ja suuhun, se ei ole meidän tehtävämme. Meidän tehtävämme on rakentaa väljä kehikko. Ja me emme itse tässä työryhmässä, joka on siis varsin laajasti edustettu, emme ole nähneet tässä teologista ongelmaa. Olen käynyt tästä jokaisen piispan kanssa keskustelun, ja minulle on jäänyt se vaikutelma, että tässä ei ole teologista ongelmaa tässä meidän pääteemassamme. Mutta minäkin kiitän kysymyksestä, koska tämä antoi mahdollisuuden avata tätä problematiikkaa, jos näin voi sanoa.

Mutta seuraavaan kysymykseen. Edustaja Antti Siukonen toteaa ja kysyy: Kirkon työ sosiaalisessa mediassa on toimintakertomuksen mukaan varsin menestyksekästä. Pienillä resursseilla tehdään varsin kattavaa työtä. Hev-hankkeen siirtymäkauden päättyessä yhteiset some-palvelut siirtyivät eri yksiköihin, mistä toimintakertomuksen mukaan neuvottelut on aloitettu. Olisin kysynyt, mihin kirkon some-työn kehittäminen vuodesta 2015 alkaen on osoitettu ja keiden vastuulle Suomi24.fi-keskustelut, Oisko tulta? -blogi, Kirkko Suomessa -Facebook-sivu chatteineen, Suhdeklinikka-palvelu, Rajalla-blogi sekä Lastenkirkko on jatkossa osoitettu, ja millä resursseilla näitä palveluita sekä muita kirkon yhteisiä verkkotyön muotoja kuten mainekriisityötä hoidetaan.

Vastaus: Hengellinen elämä verkossa -hankkeen siirtymäkauden tavoitteet eivät ole toteutuneet niiltä osin, mitä tulee sosiaalisen median koordinoinnin ja taloudellisen vastuun siirtymiseen seurakuntiin. Syyt ovat seurakuntien heikentynyt talous sekä se, että verkkotyö ja sosiaalisen median työ hakevat edelleen paikkaansa kirkon organisaatiorakenteessa ja rakennemuutoksissa. Sosiaalinen media haastaa kirkon uudenlaiseen toimintatapaan, jossa valtakunnallinen yhteistyö ja koordinaatio ovat välttämättömiä. Toiminnallinen osasto, Kirkon tiedotuskeskus sekä Kirkon ruotsinkielisen työn keskus ovat käyneet ja jatkavat edelleen keskusteluja toiminnan priorisoinneista ja mahdollisuuksista jatkaa mainittuja palveluja. Niiden yksiköiden yhtenäisenä vastuuna on palveluiden kehittäminen ja koordinoiminen. Niukkojen resurssien vuoksi haetaan erilaisia kustannustehokkaita tapoja toteuttaa palveluja. Tällä hetkellä tällaisia esimerkkejä ovat Andetag-blogi Hufvudstadsbladetissa ja Rajalla-blogi Suomen Kuvalehdessä. Palvelukohtaista vastuunjakoa ei ole vielä toteutettu, mutta karkea jako toiminnallisiin ja viestinnällisiin palveluihin on tehty. Palveluiden jatko ja onnistuminen vaatii seurakuntien, kirkkohallituksen ja hiippakuntien osallistumista ja tukea.


Paluu