Puheenvuoro
Pesonen Tuomo
,
viestintäjohtaja
Otsikko:
Kyselytunti
Täysistunto:
Keskiviikkona 15 päivänä toukokuuta 2013 klo 15.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat,
Edustaja Kati Korolainen kysyy:
Seurakuntavaalit järjestetään jälleen 2015 syksynä. Viime vaaleissa äänestysaktiivisuus nousi jopa 17 prosenttiin, mikä on kuitenkin edelleen varsin matala. Millaisia suunnitelmia kirkkohallituksella on äänestysaktiivisuuden kasvattamiseen?
Viime vaaleissa kärkenä oli nuorten äänestysaktiivisuus, millä teemoilla tuleviin vaaleihin mennään?
Viimeksi kirkko toimi pioneerina ja laski äänestysikärajan 16 vuoteen. Voitaisiinko tällä kertaa harkita esimerkiksi sähköistä äänestämistä?
Arvoisa puheenjohtaja, – jaan vastausvastuun näissä kysymyksissä kirkkoneuvos Pirjo Pihlajan kanssa siten, että vastaan näistä kysymyksistä kahteen ensimmäiseen. Haluan ystävällisesti korjata pienen virheen, mikä sisältyi kysymykseen, seuraavat vaalit järjestetään jo syksyllä 2014.
Edellisten seurakuntavaalien äänestysvilkkaus todellakin nousi kokonaisuudessaan, joskin alueelliset erot olivat huomattavia. Äänestysikärajan laskeminen 16 vuoteen osaltaan vilkastutti nuorten äänestäjien kiinnostusta kirkon päätöksentekoa ja samalla vaikuttamismahdollisuuksia kohtaan.
Tulevissa vaaleissa nuoria ei suinkaan ole unohdettu, mutta nyt kampanjointia on ajateltu laajemmasta näkökulmasta. Kirkkohallituksen nimeämä vaaliviestintätyöryhmä päätti lähestyä yleisellä kilpailulla mainostoimistoja hyvän tekemisen teemalla. Taustana tälle painotukselle oli varsin laajalti saamamme palaute, jonka voisi tiiviistää siten, että ”jos olisin tiennyt , miten paljon kirkko tekee hyvää, olisin ajatellut toisin…” tällaista olemme saaneet kuulla niiltä, jotka ovat eronneet kirkosta tai harkitsevat sitä tai ovat palanneet kirkon jäsenyyteen.
Kilpailussa tarjouksen jätti kolme tunnettua mainostoimistoa, joista parhaaksi havaittiin myös viime vaalien mainoskampanjan toteuttanut helsinkiläinen mainostoimisto Kultainen Sherpa. Pääotsikko monipuolisessa ja raikkaassa toteutuksessa on Usko hyvän tekemiseen.
Tällä teemalla haluamme lähestyä paitsi nuoria myös erityisesti niitä, joiden kosketuspinta kirkkoon on ohentunut tai katkennut. Kohderyhmä on siis selvästi laajempi kuin juuri äänioikeuden saaneet tai leimallisesti kirkkoaktiivit.
Äänestysprosentin kasvattamiselle emme ole asettaneet mitään tarkkaa raja-arvoa – ensisijainen tavoite on kasvattaa edellisten vaalien äänestysvilkkautta.
Kiitos
Paluu