Puheenvuoro
Mäkinen Kari
,
arkkipiispa
Otsikko:
Kirkolliskokouksen kevätistuntokauden 2015 alkamisajankohdan siirtäminen (Puhemiesneuvoston ehdotus 1/2014)
Täysistunto:
Keskiviikkona 5 päivänä marraskuuta 2014 klo 9.00
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Puhemiesneuvoston ehdotuksen taustalla on kaksi havaintoa, joista toinen on se, että nämä istuntoviikot täällä ovat työmäärältään edustajien kesken jakaantuneet epätasaisesti. On niitä valiokuntia, jotka työskentelevät aamusta iltaan, pitkiä päiviä. Sitten on niitä valiokuntia, joilla ei ole juurikaan töitä. Tämä vaihtelee suurelta osin istuntoviikoittain riippuen asioista.
Toinen havainto on ollut se, että istuntoviikon työsuunnitelmaa on ollut edeltä käsin vaikea suunnitella ja se myöskin istuntoviikon pituuden osalta on elänyt ja vaihdellut niin, että sitä joudutaan arvioimaan kokoajan uudelleen. Näitä kysymyksiä tuskin pystytään kokonaan ratkaisemaan niillä keinoilla, joita puhemiesneuvosto keskustelunsa perusteella on nyt esittämässä.
Ensinnäkin puhemiesneuvosto esittää sen kaltaista käytäntöä, jossa valiokuntien työskentelyn painopiste olisi täysistuntoaikojen ulkopuolella, siis istuntokauden ulkopuolella ja sillä tavoin mietinnöt valmistuisivat pääsääntöisesti viikolla. Käsiteltävät mietinnöt valmistuisivat pääsääntöisesti ennen täysistuntojen alkamista ja silloin ne voitaisiin jakaa myös edustajille tutustumista ja perehtymistä varten hyvissä ajoin.
On toki selvää, että istuntoviikoilla on aina joitakin kiireellisiä asioita, joista täytyy käydä sekä lähetekeskustelu että mietinnön käsittely ja päätös saman istuntoviikon, saman istuntokauden aikana. Näin ollen tähän painopisteen siirtymiseen siihen, että mietinnöt olisivat valmiita jo tämän istuntokauden alkaessa, niin siihen ei voida kokonaan siirtyä vaan on otettava huomioon, että on asioita, joissa täytyy edetä toisella tavalla. Niitä on varmasti ja erityisesti talousarvion, toiminta- ja taloussuunnitelman sekä tilinpäätöksen osalta jokaisella istuntokaudella.
Puhemiesneuvoston ajatuksena tämän työskentelyn tehostamiseksi on se, että istuntoviikkoa siis istuntokautta lyhennetään sillä tavoin, että kirkolliskokouksen täysistunnot alkaisivat tiistaiaamuna. Tällöin maanantai jäisi valiokuntia varten. Valiokunnat, jotka tarvitsisivat sen ajan, voisivat työskennellä silloin jo maanantaina ja ottaa aikaa nyt tällä hetkellä varsinaisesta siis tästä avajaispäivästä. Tämän hetken maanantaista aika ison osan vie tiedotustilaisuus, puhemiesneuvoston ensimmäinen kokous. Tämän ehdotuksen mukaisesti suunnitelma on se, että myöskin nämä pidettäisiin jatkossa maanantaina, jolloin tiistai, joka olisi ensimmäinen täysistuntopäivä, ensimmäinen varsinainen kirkolliskokouksen istuntokausipäivä niin se voisi olla tiivis ja ilman tämän kaltaisia katkoja. Se olisi kokonaan silloin yhteisen työskentelyn aikaa. Silloin tiistaina voitaisiin käyttää täysistuntotyöskentelyyn tai sitten siihen työskentelyyn, mikä sillä hetkellä ja sen työtilanteen perusteella katsottaisiin tarkoituksen mukaiseksi. Voitaisiin käyttää myöskin tiistai-ilta, koska tämän järjestelyn mukaan myöskin piispat voisivat neuvotteluunsa kokoontua maanantai-iltana.
Lisäksi puhemiesneuvosto on suunnitelmissaan lähtenyt siitä, että torstai-iltaan sijoitettu oheisohjelma, joka on ollut kiinnostavaa ja hyvää, mutta se voisi olla ainoastaan kevätistuntokausilla, jolloin tätäkin kautta saisimme tehokkaampaa työskentelyaikaa sille ajalle, kun olemme täällä. Ja sitten edelleen istuntoviikko pyrittäisiin saamaan päätökseen perjantaina lounaaseen mennessä. Toki, niin kuin nytkin, tilanteen mukaisesti, ja asioitten ja niitten käsittelyn vaativan tilanteen mukaisesti. Tämän kaltainen on siis puhemiesneuvoston suunnitelma työskentelytavan kehittämiseksi. Koska kirkolliskokouksen työjärjestys määrää, että tämä kirkolliskokous alkaa näitten päivien jälkeisenä maanantaina, jollei kirkolliskokous ole toisin päättänyt, niin puhemiesneuvosto on myöskin arvioinut niin, että emme tässä vaiheessa esitä muutosta työjärjestykseen, vaan nyt esitämme, että kirkolliskokous päättää, niin kuin työjärjestys sanoo, ensi kevään osalta. Jolloin siis ensi kevään istuntokausi alkaisi tiistaina 5.5., maanantai olisi tämä valiokuntapäivä, puhemiesneuvostopäivä, tiedotustilaisuuspäivä, piispojen neuvottelupäivä, ja sillä tavoin saataisiin ensi keväänä myöskin kokemus siitä, miten tämä uusi järjestely toimii. Jos näyttää, että se toimii hyvin, voisimme arvioida muutosta tuohon työjärjestykseen.
Paluu