Puheenvuoro



Siukonen Antti, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017 (Kirkkohallituksen esitys 6/2014)

Täysistunto:
Maanantaina 3 päivänä marraskuuta 2014 klo 13.00

Teksti:
Arvoisa herra arkkipiispa, hyvät edustajatoverit. Eilisiltana olin varautunut tänä aamuna heräämään 5:30 karuun herätykseen kännykän herätyskellosta. Yllätyksekseni sain kuitenkin herätä paljon lempeämmin 4-vuotiaan poikani ääneen: "Iskä, mennäänkö jo olkkariin?" Vaikka tämä herätys tuli vähän aikasemmin kuin olin suunnitellut niin se ei haitannut mitään, kun se tapahtui niin lempeällä tavalla. Varmaan arvaatte, että joku aasinsilta tästäkin taas pitää vetää tuohon talousarvioon. Olette aivan oikeassa. Sivulla 12 ja 13 on käsitelty tätä meidän muutamien edustajien jättämää talousarvioehdotusta, joka liittyy kirkon yhteisen verkkotyön rahoitukseen. Olin iloinen lukiessani siitä, että talousarvioehdotuksemme oli saanut käsittelyssä osakseen puoltavan valmistelun. Talousarvioon on valmisteltu ehdotuksemme suuntaiset resurssit sekä HEV-hankkeen aikana luoduille valtakunnallisille yhteisöpalveluille että myös tähän rippikoulu- ja nuorisotyön verkkopalvelun brändiä vahvistavalle ja paikallista seurakuntatyötä tukevalle verkkopalvelulle. Kiitos siitä.

Talousarviovalmistelussa ehdotuksemme resurssivaraus on tehty vuodelle 2015, mutta vuodet 2016 ja 2017 on jätetty ilman. Valmistelussa on lähdetty siitä, että perusrahoitusta suurempaan määrärahaan ei ole varaa. Olen täysin päinvastaista mieltä. Minusta meillä ei ole varaa olla satsaamatta nykytilanteessa verkkoon.

Hyvät edustajatoverit, olen pitänyt näitä kirkon verkkotyöhön liittyviä asioita esillä aika säännöllisesti esillä täällä kirkolliskokouksessa. Näen omassa työssäni niiden vaikuttavuuden ja merkityksellisyyden enkä vain lasten ja nuorten kannalta vaan ihan kaikkien ikäryhmien kannalta. Tämä koskettaa koko meidän jäsenistöä ja jäsenistön ulkopuolistakin väestöä. Seuraan myös melko hyvin alaan liittyviä tutkimuksia ja voin kertoa teille, että yhteisen verkkotyön tarve ei ole tulevina vuosina vähentymässä. Seurakunnissa on kiitettävästi otettu vastaan sosiaalisen median työkuormaa siellä läsnäolosta mutta edelleen kirkon yhteiselle verkkotyölle on olemassa sellainen tontti, jota yksittäiset seurakunnat tai seurakuntayhtymät eivät voi kantaa. Nämä palvelut verkossa elävät, uudistuvat, jotkut loppuvat mutta uusia syntyy. Tätä täytyy koko ajan seurata ja miettiä. Sitä varten tarvitaan kirkon yhteistä verkkotyötä. Sitä varten tarvitaan sovittu työnjako seurakuntien, yhtymien, hiippakuntien ja kirkkohallituksen välillä. Sitä varten tarvitaan keskitettyä kehitys- ja koordinointivastuuta, hyvin luotuja verkostoja ja pelisilmää sille, mihin resursseja juuri nyt kannattaa satsata. Siihen tarvitaan myös resursseja. Tarve ei tule poistumaan. Monesti kuulemme verkosta puhuttaessa vain netin kautta tehdyistä eroamisista. Voin kertoa teille iloisia uutisia, että verkossa olemme myös onnistuneet kohtaamaan hillittömän määrän ihmisiä heidän omien elämänkysymystensä keskellä ja myös kääntämään monen sormen pois tältä kuuluisalta eroamisnapilta. Jos määrärahat vedetään tulevina vuosina perusmäärärahatasolle, emme kykene enää vastaamaan riittävän hyvin ihmisten tarpeisiin verkossa.

Nyt tulee tämä allegoria tähän tämän aamuiseen herätykseen. Sen viesti on teille kaikille mutta erityisesti talousvaliokunnan jäsenille. Toivon, että valiokunta soisi mietinnössään meille talousarvion käsittelijöille lempeän heräämisen tähän yhteisen verkkotyön resursointiasiaan. Se tapahtuisi näppärimmin niin, että talousvaliokunta puntaroituaan asiaa, lisäisi ehdotusta vastaavat yhteisen verkkotyön resurssit myös vuosille 2016 ja 2017.


Paluu