Puheenvuoro



Jalava Markku, edustaja

Otsikko:
Seurakuntavaalien ajankohdan siirtäminen ja sähköinen äänioikeutettujen luettelo (Hiippakuntavaltuustoesitys 3/2016)

Täysistunto:
Torstaina 12 päivänä toukokuuta 2016 klo 9:00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja ja hyvät edustajat.

Tämä vaalitapojen kehittäminen on tärkeä asia ja kannatan kaikkia tapoja, joilla kirkon vaaleja voidaan yksinkertaistaa ja helpottaa. Niin tässäkin esitettyjä asioita, eli siirtää isänpäivästä - tunnen myös käytännössä ne ongelmat, mitä on ollut vaalien järjestämisessä isänpäivänä. En usko, että se nyt on ollut varsinaisesti se este äänestysprosentin nousulle, mutta monenlaista hankaluutta siitä tulee. Kannatan myös tuota tässä keskustelussa esitettyä ajatusta, että ennakkoäänestystä ainakin osittain voisi suorittaa viikonloppuna.

Tämä sähköinen luettelo on ihan hyvä ja sitä on kunnallisella puolella tai valtiollisissa vaaleissa kokeiltu. Viime kaudella käytiin perusteellinen keskustelu sähköisestä vaalista, siis tarkoittaa sitä, että kotona voisi netissä äänestää ja siinä silloin päädyttiin siihen, että sitä kohden edetään. Että suinkaan sitä ei hylätty, vaan edetään sitä kohden ja yhteistyössä valtion vaalien kanssa. Se kannattaa pitää mielessä. Tässä pari viikkoa sitten osallistuin itse, niin kuin varmaan muutkin, osuuskaupan vaaleihin ja äänestin kotona vahvan tunnistautumisen kautta ja en kyllä ymmärrä, mikä epäkohta siinä voisi olla kirkkoa ajatellen. Jos joku äänestää niin, että siinä on sitten perheenjäseniä lähellä, yhtä hyvin he voivat olla siellä vaalipaikalla ja kuiskata, että äänestä noin ja se on sitten sen henkilön vastuulla. Ei sitä kuitenkaan kukaan voi väärinkäyttää. Niin että voisi esimerkiksi äänestää toisen puolesta. Se on äärimmäisen hankalaa.

Kannatan myös niitä esityksiä, mitä siis täällä tulee esille, myös toinen vaaleja koskeva esitys, niin ne on myös kannatettavia. Tässä yhteydessä aina esitetään se, että on hankalaa tehdä näitä lakimuutoksia ja että ne tulevat kalliiksi ja onko vaalit nyt niin tärkeät, että koska niitä nyt kuitenkin kirkossa pidetään vähän toissijaisena asiana. Minusta vaalit on kuitenkin yksi tapa, jolla mitataan esimerkiksi sen yhteisön toimivuutta ja elävyyttä. Niihin kannattaa satsata ja sitä kautta voidaan toimintaa kehittää ja tulee hyviä asioita esiin, niin kuin täälläkin voidaan nähdä. Edustaja Hagmanin puheenvuorossa kannatan monia kohtia, mutta tuo loppu meni vähän ohitse. Kannattiko hän siirtymistä tämmöiseen henkilövaaliin vai kuitenkin valitsijayhdistysten kautta? Mielestäni on tärkeätä, että se ei mittaa pelkästään henkilöiden saamia äänimääriä, vaan myös erilaisia mielipidesuuntauksia ja niiden voimasuhteita. Tässä mielessä on tärkeätä, että yritetään sitä, että äänestäjillä olisi mahdollisuus arvioida, ketä ja mitä hän äänestää, eli tämä ehdokkaiden tunnettuvuus, mutta myös se, että mitä eri valitsijayhdistykset edustavat vaaleissa, ja valita niiden välillä.


Paluu