Puheenvuoro
Huovinen Eero
,
piispa
Otsikko:
Valitsijamiesten ehdotus 6/2009 Kirkon ulkoasiain neuvoston jäsenten ja varajäsenten vaalia varten
Täysistunto:
Torstaina 5 päivänä marraskuuta 2009 klo 9.15
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Först vill jag säga att ombudet Kankkonens tal är rätt att Sixten Ekstrands namn skulle skrivas också med r. Jotkut ovat myös kysyneet kirjoitetaanko Topi Haarlaan nimi neljällä a:lla, kyllä kirjoitetaan. Kirkon ulkoasiain neuvoston jäseniksi on pyritty valitsemaan eri alojen asiantuntijoita. Ekumeenista teologiaa, ulkosuomalaistyön kokemusta, lähetystyön tuntemusta, lähetysteologian tuntemusta ja niin kuin äsken sanoin ulkoasian hallinnon tuntemusta ja hiippakuntien edustavuutta on pidetty tärkeänä. Ulkoasiain neuvostossa on pitkään ollut tapana, että Porvoon hiippakunnasta on sekä varsinainen että varaedustaja ja niin myös tällä kerralla. Tänä vuonna istuvassa ulkoasian neuvostossa Oulun hiippakunnalla ei ole ollut yhtään edustajaa ja sekin näkyy tässä meidän ehdotuksessamme. Kaikista ehdokkaista ei ole helppoa sanoa, mihin hiippakuntaan heidät sijoitettaisiin, esimerkiksi suurlähettiläs Irma Ertman, joka on siis suurlähettiläänä Strasbourgissa Ranskassa Suomen pysyvässä edustajistossa Euroopan neuvostossa, joka on ollut ulkoasiain neuvoston jäsen. Hänellä on toki oma kotiseurakuntansa Suomessa, mutta hän on pitkään työskennellyt ulkomailla, pääkonsulina Göteborgissa ja nyt siis Strasbourgissa. Hän on ulkosuomalaistyön asiantuntija ja ollut ulkosuomalaistyön toimikunnan sekä Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksen jäsen meidän kirkkomme delegaattina vuonna 2003. Ei ole siis yksiselitteisesti selvää, minkä hiippakunnan edustajaksi hänet nimettäisiin; vähän sama koskee Tuula Svinhufvudia. Ekstrand ja Westerlund ovat Porvoon hiippakunnasta, Niilo Pesonen Oulun hiippakunnasta, Mika Pajunen arkkihiippakunnasta, ohjelmajohtaja Hanna Ojanen muuttaa ensi vuoden alussa Tukholman ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtajaksi ja asuu siellä. Hän oli nöyränä jo kysymässä, pitäisikö hänen jättää paikkansa, mutta kun asiaa sitten mietittiin, niin todettiin, että Tukholmasta sekä lentoyhteydet että matkakustannukset ovat paljon halvempia kuin jostakin Pohjois-Suomesta ja sen vuoksi ei pidetty esteenä, että hän työskentelee siellä. Hanna on antanut varsin tärkeän panoksen muun muassa ekumeenisen strategian kirjoittamiseen. Topi Haarlaa edustaa Espoon hiippakuntaa, tai ei edusta, vaan tulee Espoon hiippakunnasta. Pekka Särkiö on Tampereen hiippakunnan pappi ja Sari Lindström samoin.
Sixten Ekstrand on Porvoon hiippakunnan hiippakuntadekaani, teologian tohtori, Åby Akademin entinen käytännöllisen teologian professori ja palvellut kirkkoherrana ja kappalaisena Pernajan seurakunnassa. Hänet on valittu myös Luterilaisen maailmanliiton ensi kesänä pidettävän yleiskokouksen delegaatiksi meidän kirkkomme edustajaksi, 49-vuotias. Åsa A. Westerlund täällä tunnetaan hyvin. Hän on lääkäri ja kirkolliskokousedustaja ja toimi viime kesänä Euroopan kirkkojen konferenssin yleiskokouksessa meidän kirkkomme edustajana. Hanna Ojasen jo esittelin, ikä noin neljäkymmentä. Hän opiskellut aikoinaan Italiassa ja väitellyt muistaakseni Firenzen ylipistossa kansainvälisestä politiikasta. Mika Pajunen, 33 vuoden ikäinen pappi arkkihiippakunnasta, joka on kirjoittanut väitöskirjansa ekumeenisesti hyvin mielenkiintoisesta aiheesta, nimittäin arkkipiispa Aleksi Lehtosesta ja Lehtonenhan oli jo 1930-luvulta alkaen merkittävä ekumeeninen vaikuttaja, erityisesti niihin yhteyksiin, jotka koskivat meidän luterilaisen kirkkomme ja anglikaanikirkon yhteyksiä. Pajunen on myös osallistunut kirkkomme edustajana Luterilaisen maailmanliiton yleiskokoukseen Winnipegissä Kanadassa vuonna 2003. Niilo Pesonen, 41-vuotias Oulun hiippakunnan hiippakuntadekaani, teologian tohtori, paitsi että hän tulee Oulun hiippakunnasta niin hänen erityisvastuualueenaan on ollut pohjoisen ekumenian, niin sanotun Barentsin meren yhteistyö eri kirkkojen välillä, johon kuuluu ei vain skandinaavisia kirkkoja vaan myös yhteistyö Venäjän ortodoksisen kirkon kanssa koko Pohjoisessa Euroopassa. Topi Haarlaa on noin 30-vuoden ikäinen leppävaaralainen teologian ylioppilas, tradenomi ja maanviljelijä. Hän on toiminut pitkään paikallisseurakunnan luottamushenkilönä ja ollut hyvin aktiivinen kirkon ulkoasiain kysymyksissä ja ekumeenisissa kysymyksissä. Pekka Särkiö on 46 vuoden ikäinen Keski-Lahden kirkkoherra, teologian tohtori. Hän opiskellut 1990-luvulla useita vuosia ulkomailla, on hyvin kielitaitoinen ja toimii tällä hetkellä Suomen Pipliaseuran puheenjohtajana. Hän on Suomen ekumeenisen neuvoston jäsen ja oli Luterilaisen maailmanliiton yleiskokousdelegaattina Hong Kongissa vuonna 1997. Näin hänellä on laajaa kansainvälistä kokemusta, tiettävästi juuri tänään lähtee raamattulähetyskysymyksissä Kiinaan. Sari Lindström on noin 50-vuoden ikäinen Akaan seurakunnan kirkkoherra, entinen kirkolliskokousedustaja, monet muistavat varmasti hänet täältä. Hän on toiminut kirkon lähetystyön toimikunnan varapuheenjohtajana.
Kaikista näistä ehdokkaista valitsijamiehet olivat kirkolliskokoukselle tekemässään ehdotuksessa yksimielisiä, paitsi Pekka Särkiön kohdalla äänestettiin, hänen rinnallaan toisena ehdokkaana oli Jukka Keskitalo. Pekka Särkiö sai 12 ääntä ja Jukka Keskitalo 11 ääntä. On syytä ottaa huomioon, että nykyisessä kirkon ulkoasiain neuvostossa, jos se valitaan tällä kiintiöllä kuin tässä on esitetty, Lapuan hiippakunnalla on kaksi edustajaa, Tampereen hiippakunnalla on kaksi edustajaa. Jos taas valitaan Keskitalo, silloin ollaan Lapualla on 3 ja Tampereella yksi edustaja. Sukupuolijakautuma ulkoasiain neuvostossa on tasan 5-5 varsinaisten jäsenten osalta ja sama tasajako myös varajäsenten osalta.
Paluu