Puheenvuoro
Kujala Erkki
,
edustaja
Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017, talousvaliokunnan mietintö 4/2014 kirkkohallituksen esityksestä 6/2014
Täysistunto:
Torstaina 6 päivänä marraskuuta 2014 klo 14.30
Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Sanon heti alkuun, että en aio tehdä mitään muutosehdotuksia, mutta painotan muutamia asioita, joita tässä talousvaliokunnan esityksessä jo tuli esille, ja sitten esitän muutamia kysymyksiä, tai ainakin yhden kysymyksen.
Tuossa edustaja Seppälä jo puhui tästä reformaation juhlavuodesta ja sanoi, että se on ainoa hengellinen hanke, mikä tässä toiminta- ja taloussuunnitelmassa on. Minäkin kiinnittäisin siihen huomiota, että kyllä meidän taloutemme pyörii, ja mihin rahaa eniten pannaan, niin vahvasti täällä rakenteiden puolella. Eli kaikki tällaiset lisäykset ja menot ovat rakenteissa. Meillä on sillä tavalla minusta, kaikkeen siihen viitaten, mitä täällä tällä viikolla on puhuttu, että nämä strategiat painottuu niin paljon näihin rakenneasioihin, ja tämä hengellinen puoli ei oikeastaan tule paljon mitenkään täällä esille. En tämän vuoden talousarvioon esitä lisäystä, mutta viitaten eiliseen keskusteluun ja siihen, miten tulevaisuudessa tätä hengellistä kasvatusta meillä voitaisiin lisätä, niin tähän kouluttamiseen. Täällä viitattiin siihen, mitä tapahtuu Etiopiassa, meidän yhdessä kirkkojen maailmanneuvoston sisarkirkossa. Siellä koulutetaan 100 000 ihmistä viemään opetusta, evankeliumin opetusta, eteenpäin. Nyt kun meillä on nämä kaksi asiakirjaa, jotka täällä tällä viikolla ovat olleet esillä, eli tämä tulevaisuusselonteko ja Kirkko: yhteistä näkyä kohti - minä jo silloin tiistaina puhuin tästä, että meidän pitäisi aloittaa tällainen koulutus, niin minä kyllä kehottaisin kirkkohallitusta miettimään sitä, että miten tämä asia toteutettaisiin tulevaisuudessa.
No sitten näistä muista. Täällä talousvaliokunta otti kantaa tähän eläkerahaston lisärahoitukseen, ja siellä sanottiin, että pitää vakavasti harkita, jos sitä prosenttiosuutta nostetaan. Minä vielä painottaisin sitä, että kun tätä harkitaan, päädyttäisiin siihen, että sitä ei nosteta. On aivan siten kuin talousvaliokunta sanoo, että se lisää kuormitusta nyt jo tänne keskushallinnolle tuleviin seurakuntien menoihin, ja jokainen sentti siellä aina lisää sitä kuormaa, että yritetään mennä tällä tavalla. Tuossa puhuttiin vanhempien kirkolliskokousedustajien kanssa, että tämä pelko siitä, että eläkkeet loppuvat muutaman vuoden kuluttua, on ollut esillä jo vuosikymmenet täällä kirkolliskokouksessa. Aina se on juuri siinä, että kohta se loppuu, mutta aina on rahastossa kuitenkin rahaa riittänyt.
Sitten puuttuisin näihin rakennerahoihin sen verran, että tekisin nyt kysymyksen jo tässä vaiheessa kirkkohallitukselle - onko se kansliapäällikkö joka tähän vastaa. Täällä on varattu seurakuntarakenteiden kehittämishankkeeseen 150 000 seuraaville vuosille, niin että tätä avattaisiin vähän, miten tätä rahaa aiotaan käyttää. Koska meillä ei mitenkään muuten täällä nyt ole tällä viikolla tämä rakenneuudistus esillä, niin että saataisiin pieni tieto siitä, että missä mennään, ja mihin tämä raha käytetään, tämä 150 000 vuosittain. Pyytäisin tähän vastausta.
Ja sitten tästä kirkon kokonaisselvityksestä tämä varaus, tänne on 600 000 nyt varattu rahaa. Se tuntuu aika paljolta. Vielä viitaten siihen eiliseen keskusteluun, kun täällä painotettiin sitä, että niitten pitää olla riippumattomia ja mahdollisimman paljon ulkopuolisia tähän komiteaan, niin kyllä minä pienen varoituksen sanan siihen esittäisin, että ei nyt aivan vierailta - kyllä pitäisi uskon asiat olla tärkeitä niille ihmisille, ja heidän pitäisi tuntea kuitenkin kokonaiskirkon tilanne. Siihen, mihin edustaja Aakko viittasi, että vähän muualtakin kuin kehä III:n sisäpuolelta. Tuossa tulevaisuusselonteossa minun havaintoni mukaan ei ollut Lapuaa pohjoisempaa ketään, että kyllä tähän pitäisi ottaa kattavasti kautta maan, vaikka se olisikin pieni se komitea, niin silti siihen mahtuisi eri puolilta Suomea olevia ihmisiä.
Vielä sen verran tuohon Kipaan - en rupea väittelemään tästä asiasta, koska meitä on täällä aika monta, jotka esitimme pari varoituksen sanaa ja panimme vastaankin suorastaan silloin, kun tätä Kipaa kehiteltiin. Sen kulut, kun sinne on varattu 200 000 vuosittain tähän neuvontaan, niin kyllähän nämä lisäävät niitä kuluja. Sitten taas kirkon henkilöstöön, vaikka se täällä keskushallinnossa on hieman vähentynyt, niin kun lasketaan yhteen, niin 101 ihmistä, jotka ovat siellä Kipassa, niin kyllähän kokonaishenkilöstömäärä on lisääntynyt, ja näin ollen myöskin kulut.
Sitten vielä yleisenä huomiona sanoisin, kun meidän kirkostamme on tullut sellainen kuva, että siellä valitetaan kahta asiaa, eli jäsenet karkaavat ja rahat loppuvat, ja on aina rahan puute. Lopetettaisiin tämä valitus tästä rahan puutteesta, koska rahaa on sen verran, kun sitä kirkollisveroilla tulee, ja sijoitustoiminnalla. Toiminta on sovitettava sen mukaan, ja lopetettava tämä valitus. Meillä on vähän samanlainen asenne kuin sillä maanviljelijällä, jolla milloinkaan ei ollut kaikki hyvin. Hänellä oli aina jotain huomautettavaa. Yhtenä vuonna kun tuli oikein hyvä sato, niin naapuri sanoi: eikö tullut hyvä sato? Isäntä sanoi, että kyllä, mutta kyllä maa köyhtyi. Eli ei hän nähnyt sitäkään hyvin. Meillä on pikkuisen tämä maan köyhtymisen pelko siinä, että rahat loppuu. Luotettaisiin vähän siihen, mitä tämän viikon Jeesuksen lähettämiskehotuksessa oli. Hän kielsi ottamasta mitään mukaan, niin kuin muistatte siitä raamatunkohdasta, ja luotettiin siihen vain, että Jumala pitää huolen. Kiitos.
Paluu