Puheenvuoro



Pesonen Tuomo, viestintäjohtaja

Otsikko:
Kyselytunti

Täysistunto:
Keskiviikkona 5 marraskuuta 2014 klo 16.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kirkolliskokousedustajat,
Sopinee, että jaan tämän edustaja Niirasen varsin laajan kysymyskokonaisuuden kahteen osaan ja vastaan ensin yhteen kokonaisuuteen ja sen jälkeen kysymystä jatkettuani jälkimmäiseen? - Kiitos

Edustaja Niiranen kysyy:
Kirkko on panostanut aiempaa tuntuvasti enemmän ensi sunnuntain seurakuntavaaleihin. Esimerkiksi mainontaa on tehty pitkään ja laajalla rintamalla.
Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan vaaleissa on nyt mukana lähes 19 300 ehdokasta. Neljä vuotta sitten ehdokkaita oli lähes 23 000, eli ehdokkaiden määrä on pudonnut yli 3 000 ehdokkaalla. Samaan aikaan seurakuntien määrä on vain hieman pienempi kuin neljä vuotta sitten (415 v. 2014 ja 449 v. 2010), joten se tuskin selittää ehdokaskatoa.

Myös nuorten, alle 30-vuotiaiden ehdokkaitten määrä on pudonnut edellisistä vaaleista. Kun vuonna 2010 ehdokkaista oli nuoria 9,5 prosenttia, on heitä nyt vain 7,2 prosenttia. Esimerkiksi Kuopiossa nuorten ehdokkaitten määrä on KT:n mukaan suorastaan romahtanut (KT 16.9.2014).
Onko kirkkohallitus tyytyväinen seurakuntavaalien ehdokasasetteluun? Onko vaaleihin tehty taloudellinen ja toiminnallinen panostus hyvässä suhteessa ehdokasasettelun kanssa?

Vastaus: Olemme tyytyväisiä siihen, että ehdokkaita on näinkin paljon.

Ehdokkaita näissä vaaleissa on muutama tuhat vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Seurakuntien määrän väheneminen on varmasti yksi syy rekrytointivaikeuteen, mutta syitä on myös muita. Olemme saaneet viestejä, että etenkin sellaisissa seurakunnissa, joissa on ollut takana isoja seurakuntaliitoksia (kuten Tampere ja Oulu), on ehdokashankinta ollut vaikeampaa. Lähihistoria on osoittanut, ettei ylipäätään ole helppoa saada ihmisiä sitoutumaan pitkäjänteisesti luottamustehtäviin (puolueet, järjestöt). Ilmiö on tuttu kaikissa vaaleissa. Siksi olemme iloisia, että ehdokashankinta onnistui näinkin hyvin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ehdokkaita oli monissa seurakunnissa enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Nuorten ehdokkaiden määrä väheni viime vaaleista vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä. Viime vaaleissa viestinnän pääasiallisena kohteena olivat nuoret päättäjät ja nuoret äänestäjät. Tätä taustaa vasten tämän vuotistakin tulosta voi pitää ihan hyvänä. Kirkkohallitus ei rekrytoi ehdokkaita, vastuu on seurakunnallisella tasolla.

Edustaja Niirasen kysymystaustointi jatkuu edelleen seuraavasti: - Seurakuntavaaleissa on käytössä vaalikone, johon ehdokkaitten vastausajan piti alun perin päättyä 3.10., mutta sittemmin vastausaikaa jatkettiin viikolla, 10.10. saakka. Ehdokkaista julkistettiin myös analyysi tilanteessa, jossa peräti puolet vastauksista puuttui.
Vaalikone avattiin äänestäjille 13.10., mutta ehdokkaille annettiin vielä senkin jälkeen mahdollisuus muokata omia vastauksiaan. Nyt tämä muokkausmahdollisuus on ensi perjantaihin (7.11.) saakka kaikille niille ehdokkaille, joiden vastauksia ei ole vielä julkistettu.
Kotimaa-lehden (23.10.2014) mukaan MTV:n vaalikoneasiantuntija on kritisoinut tällaista muokkausmahdollisuutta, ja samoin ovat tehneet myös Ylen vaalikoneasiantuntija ja Helsingin Sanomien vaalikonetuottaja. Myös vaaliasiantuntija, professori Sami Borg on katsonut, että tällainen jatkuva muokkausmahdollisuus rikkoo koko vaalikoneen idean, sillä ehdokkaat voivat nyt esimerkiksi kopioida muiden ehdokkaitten antamia vastauksia.
Miksi kirkkohallitus on tietoisesti halunnut romuttaa monissa vaaleissa hyvin toimineen vaalikoneen sallimalla seurakuntavaaliehdokkaille mahdollisuuden vastata vaalikoneen kysymyksiin vielä lähes varsinaisena vaalipäivänä?

Vastaus:
Tilanne oli hetken aikaa vaikea, mutta korjasimme vaalikoneen toimintakykyisemmäksi ja totuudenmukaisemmaksi. Vastausaikaa oli pakko pidentää, sillä poikkeuksellisen suuri joukko vastaajista oli ymmärtänyt väärin hengelliseen taustayhteisöön ja parisuhteeseen liittyvät kysymykset. Seurakuntavaalien vaalikoneen vastausaika ehdokkaille oli kaksi viikkoa. Suunnitelmissamme oli myös varaviikko, mikäli tilanne niin edellyttäisi ja näin myös toimittiin. Kun vaalikone tällöin suljettiin saimme ehdokkailta vielä satoja palautteita, että he olivat valinneet lähimmän hengellisen taustayhteisönsä väärin.
Väärinymmärryksen vuoksi lupasimme vaalikoneen olevan auki kaikille ehdokkaille äänestyspäivään saakka. Saamamme tarkennetun tiedon pohjalta päädyimme yhteistyössä MTV:n kanssa siihen, että vaalikoneen vastausten muokkaaminen sulkeutui ennen ennakkoäänestystä niiden ehdokkaiden osalta, joiden tiedot vaalikoneessa oli julkaistu. Ne ehdokkaat, jotka eivät olleet vastanneet vaalikoneeseen saavat vastata siihen perjantaihin 7.11. asti. Tämä on muuten MTV:n käytäntö vaalikoneissa. Näillä muutoksilla on pyritty varmistamaan se, että äänestäjillä on mahdollisimman kokonaisvaltainen käsitys ehdokkaiden näkemyksistä.



Paluu