Puheenvuoro



Vesti Aino, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2014 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2014-2016 (Kirkkohallituksen esitys 3/2013)

Täysistunto:
Maanantaina 4 päivänä marraskuuta 2013 klo 13.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät edustajat. Minä luin tätä toimintasuunnitelmaa seurakuntarakenneuudistukseen valmistautumisen silmälasien lävitse. Täällä löysin sivulta 11 tästä varsinaisesta toimintasuunnitelmasta hyvän periaatteen: "Pohditaan kokonaisuuden tarkoituksenmukaisuutta, mitä uudistaa valtakunnallisesti yhtenäisiksi, mitä taas hoitaa alue- tai paikallistasolla". Tuntuu tärkeältä miettiä, että millä tasolla mistäkin asiasta on viisasta päättää ja miten sitä sitten johdetaan yhdessä. Täällä Kirkkohallitus on perustanut kolme eri työryhmää tätä hanketta varten: seurakuntarakenteiden työryhmän, seurakuntatalouden työryhmän ja rakennemuutoksen tuen työryhmän. Olisin ollut kiinnostunut tietämään, mitä tämä viime mainittu pitää sisällään mutta kuten kuulimme, keskiviikkona on tästä lisäinformaatiota.

Toiseksi iloitsin siitä, että myöskin nämä kirkon tutkimuskeskuksen hankkeet, joita on selvitetty siinä liiteosassa sivulla 31, liittyvät keskeisesti seurakuntarakenneuudistukseen nimenomaan ajatellen sitä evankeliumin julistamis- ja yhteisönrakentamistehtävää. Kaikki kolme hanketta tuntuvat erittäin tarpeellisilta ja ajankohtaisilta. Siellä oli tämä "Kirkon muuttuva yhteisöllisyys". Siinä pohditaan mm. niitten osallistumattomien seurakuntalaisten suhdetta kirkkoon, hengellistä elämää verkossa ja myöskin kirkkoon sitoutumisen alueellisia eroja. Niin kuin viime kevään keskusteluissa huomasimme niin meillä on hyvin monta todellisuutta Suomessa ja erilaisia haasteita riippuen missä päin asumme ja toimimme.

Toinen hanke kirkon tutkimuskeskuksessa on tämä "Uskonnollinen kasvatus elämänkaaressa", johon liittyy keskeisesti tradition siirtäminen uudelle sukupolvelle, mihin tämä Erkki Kujalakin eräässä mielessä viittasi näillä radion lasten ohjelmilla. Ja kolmas on sitten "Virsitutkimushanke". Nämä kaksi viimeistä liittyvät sillä tavalla yhteen, että virret ja muu hengellinen musiikki ovat edelleen tärkeässä asemassa tradition siirtämisessä uudelle sukupolvelle. Laulaminen kiinnittää ikäluokkia siihen uskon yhteisöön ja uskon tulkintaan. Ja lisäksi toinen tärkeä kirkon tutkimuskeskuksella oli tämä tavoite lisätä näistä tutkimuksista tiedottamista. Tutkimuksen tarkoitus on vaikuttaa, että se tulisi käyttöön jollakin tavalla ja sitä sovellettaisiin. Tämä tiedon levitys tapahtuu seminaarien ja mm. tätä erinomaista teologia.fi-sivustoa tukemalla. Sitä kautta voi löytää uutta innostusta ja ihan jopa uusia toimintamuotoja siihen omaan työhön.

Vielä katselin tätä seurakuntarakenneuudistusasiaa; vaikka meillä lainsäädäntö on kesken niin siihen on kuitenkin valmistauduttava muulla tavalla. Ja kun luin niitä valtiovarainministeriön kuntarakenneuudistussivuja, ja sieltä näitä erilaisia perusteita talous-, työpaikkaomavaraisuus- ja yhdyskuntarakenneperusteita ja mietin, että marraskuun loppuun mennessä on kuntien annettava se vastaus, että keiden kuntien kanssa tätä selvitystä lähdetään tekemään, juolahti mieleeni sekin, että entäpä, jos sinne tänne Suomen kartalle jääkin niitä kuntia, jotka syystä tai toisesta jäävät kuntaliitosten ulkopuolelle. Ja millä tavalla sitten näitä, heille aletaan etsiä näitä seurakuntayhtymäkumppaneita, koska kuitenkin olemme päättäneet, että kaikkien seurakuntien on kuuluttava yhtymiin. Olen ymmärtänyt, että hiippakunnat johtavat käytännössä tätä. Siellä saattaa myöskin - tuossa kahvipöytäkeskustelussa nousi sellainen ajatus - että saattaa tulla joku hyvin pieni yhtymä ja kun rovastikuntia ei enää ole niin mistä tämä pieni yhtymä sitten voisi löytää sitä uutta yhteistyömateriaalia mutta näistä varmaan keskustellaan lisää myöhemmin.

Mutta kun etsin tätä konkretiaa, yritin päästä tähän seurakuntarakenteeseen käsiksi niin löysin sieltä esimerkkejä Tampereen hiippakunnasta ja Porvoon hiippakunnasta. Tampereen hiippakunnassa näköjään lähdetään marraskuussa liikkeelle tällaisella laajalla rintamalla. Siellä on kutsuttu kaikki kirkkoherrat, talouspäälliköt, hiippakuntavaltuusto, kirkolliskokousedustajat, johtavat luottamushenkilöt ja lisäksi myös työyhteisökonsultteja. Ja he miettivät, tarkoitus on luoda yhteisen tulevaisuuden ajattelun tila, suunnitella yhdessä, miten kirkon rakenneuudistusta tehdään Tampereen hiippakunnassa. Ja Porvoossa taas käsittääkseni vierailtiin näissä yksittäisissä seurakunnissa. Näiden erilaisten valmistautumisten yhtenä sisältönä on se, että seurakunta on pyhien yhteisö ja se yhteisön rakentaminen ja rakentuminen se on lainsäädäntöä, se on rakenteita, mutta se on vielä jotain muutakin. Se on sitä luottamuksen syntymistä ja sitä, että meillä ois tarve ymmärtää sitä muutosta ja sitoutua siihen. Olin ilahtunut, että Tampereen hiippakunnan suunnitelmassa oli myöskin sanoitettu meille muillekin innostukseksi, näin ajattelen sivuilla 42-43 siinä varsinaisessa suunnitelmassa. Miten he tätä pyhien yhteisöä ovat vahvistamassa? Heillä on mm. tällainen "Kasvojen teologia" -foorumi ja hengellisen ohjauksen rakenteen kehittäminen ja siellä on ihan tarkasti kerrottu mitä se sisältää. Tiedän, että meillä on myöskin omassa hiippakunnassa saman tyyppistä toimintaa ja taisi olla ihan jokaisen hiippakunnan sivuilla mutta siellä ei ollut tarkemmin kerrottu mitä ne sisältävät ne tavoitteet.

Moni meistä on päättämässä tästä asiasta usealla tasolla; paikallisseurakunnassa, hiippakunnassa ja sitten vielä täällä yhdessä. Ja minulla ei ole tähän toimintasuunnitelmaan mitään lisäehdotuksia mutta sisällöllisesti haluaisin heittää teille yhden haasteen tuolta kuntapuolelta. Nimittäin arkkihiippakunnan alueella Satakunnassa Kokemäen ja Huittisten kaupunginjohtajat, Köyliön hallintojohtaja sekä yksi luottamushenkilöaktiivi olivat perustaneet tällaisen "Kuntarakenneuudistus"-rokkibändin. Kuulemma menneinä vuosina ei olisi tullut kysymykseenkään, että he soittaisivat samassa bändissä mutta nyt kun valtio ehdottaa heitä samaan kuntajakoselvitysalueeseen niin he haluavat käydä laulu ja musiikki edellä päin tätä yhteistä haastetta. Ja haluan ihan vakavissani ehdottaa, että kun me teemme näitä seurakuntarakenneselvityksiä ja -esityksiä niin järjestäisimme niiden kokousten lisäksi myöskin tällaisia vapaamuotoisempia tilaisuuksia kuten saunailtoja tai yhteislaulutilaisuuksia, jossa voisi se tunnepuoli ja hengellinen yhteys sais ravintoa, voisimme innostua ja löytää keskinäistä kiintymystä ja iloa niin kuin täälläkin kun laulamme yhteisessä messussa tai tuolla kahvipöytäkeskusteluissa etsimme sitä yhteistä tuttuutta ja iloa ja luottamusta.


Paluu