Puheenvuoro



Seppälä Tapio, edustaja

Otsikko:
Kirkon keskusrahaston talousarvio vuodelle 2015 ja toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2015-2017 (Kirkkohallituksen esitys 6/2014)

Täysistunto:
Maanantaina 3 päivänä marraskuuta 2014 klo 13.00

Teksti:
Arvoisa puheenjohtaja, hyvät sisaret ja veljet. Jo lapsesta asti olen lukenut Raamattua suomen kielellä, välillä innostuneemmin ja välillä ehkä ennakkoluuloisemmin. Koulussa ja myöskin rippikoulussa ja pyhäkoulussakin on tullut asiat tutuiksi. Sitten kun uskonnonopetus pääsi siihen asti, että tätä asiaa vähän laajemmin keskusteltiin tai puhuttiin niin sitten sain tietää, että kun reformaatio toteutui niin yksi näistä reformaation periaatteista oli, että jokaisella ihmisellä on oikeus kuulla Jumalan sanaa omalla kielellänsä. Tajusin silloin, että uskonpuhdistuksen ansiota on se, että saan kuulla Jumalan sanaa eikä siitä tarvitse enää tässä vaiheessa taistella.

Nyt tämä osaltaan Lutherin hanke täyttää 500 vuotta ja hänen jalanjälkiä noudattaen meillä on useita kirkon miehiä noussut esille, jotka ovat kääntäneet Raamatun meidän omalle kielellemme ja suomen kieli on siitä kehittynyt hienoksi kirjakieleksi ja myöskin sitten reformaation muita periaatteita, jotka liittyvät työn etiikkaan ja rehellisyyteen tai myöskin aivan ymmärtämiseen, kun kysytään, että ymmärrätkös mitä luit. Nyt tämä juhlinta täyttää 500 vuotta. Siitä innostuneena tietysti tein ponnen, että tälle reformaation merkkivuodelle varataan riittävät resurssit. Kun löysin talousarviosta tämän sivun, missä on kirkkohallituksen strategisia hankkeita, niin katsoin, että kuinka paljon näitä varoja sellaiseen käytetään. Siinä tämä vuosi on aika korkealla tasolla, noin 6 miljoonaa ja sitten noin 4 miljoonaa tästä eteenpäin. Sitten katsoin täältä, että paljonko täällä on selvästi kirkon sanomaan, hengelliseen identiteettiin, tähän kirkon substanssiin liittyviä strategisia hankkeita. Totesin, että lähetyskumppanuusneuvottelut, jotka ovat ehkä tätä sisältäviä, se loppuu tähän vuoteen 150 000 ja sitten Hengellinen elämä -verkossa, joka sivuaa tätä jollain tavalla, 900 000, se loppuu tähän vuoteen ja tietysti seurakuntavaalit nämä ovat sellaisia, jotka myöskin sisältävät sisällöllistä puolta. Katsoin, että mitä tässä tulee olemaan sitten hengellisesti merkittäviä strategisia hankkeita, jotka liittyvät kokonaiskirkkoon. Tulin siihen tulokseen, että tämä reformaation merkkivuosi on näistä ainoa. Tämä on siis sivulla 10 tässä ykköspaperissa, jos joku on kiinnostunut strategisista hankkeista ja niihin varatuista resursseista.

Katsoin sitten, mitä ne tämän kirkolliskokouksen hyväksymän ponnen riittävät resurssit ovat. Ne ovat tälle vuodelle 60 000, ensi vuodelle 60 000, vuodelle 2016 100 000 ja sitten teesien oveen naulaamisvuotena 2017 150 000 euroa. Mietin, että kuinka näillä resursseilla pidetään, että voidaan juhlia tämmöinen tämän kirkollisen olemassa olomme ehkä merkittävintä juhlaa 500 vuoteen. 100-vuotisjuhlat ovat myös varmasti olleet merkittävät ja seuraavat yhtä suuret juhlat ovat sitten, kun vietetään 1000-vuotisjuhlaa. Mutta näin suuria juhlia muita ei ole tässä lähiaikoina tiedossa. Sitten mietin, kuinka sillä 150 000:lla tai 100 000:lla järjestetään koko valtakuntaa koskevia mahdollisia tilaisuuksia, kuinka pidetään yhteyksiä tieteen maailmaan, kuinka toimitaan yhteistyössä itsenäisyyden juhlavuoden järjestelijöiden kanssa. Mietin, kuinkahan paljon valtio arvostaa tätä itsenäisyyden juhlavuotta, että onko heilläkin joku tämmöinen satojatuhansia tai pari miljoonaa vai onko heillä enempi rahaa tähän varattuna. Sitten ajattelin tiedotusta, televisiota, radiota, lehdistöä tai sisältöjen tuottamista seurakunnalle ja muuhun kirkon käyttöön.

Täytyy myöntää, että minusta, kun on kirkon keskeinen hengellinen ja sisällöllinen strateginen hanke tulevina vuosina, tämä on ainoa hengellinen. Muut on kaikki rakenteen kohentamista, laitteitten laittamista ja koulutusta, hallinnon koulutusta ym. Tämä on ainoa näistä hankkeista, niin tässä on siis ensi vuodelle 60 000, seuraavalle 100 000 ja sitä seuraavalle 150 000 euroa. Ja tämä on kuitenkin kirkon identiteetin kannalta olennainen merkkivuosi. Rohkenen tässä myös viitata siihen puheenvuoroon, jonka arkkipiispa täällä aluksi käytti. Toivon, että talousvaliokunta miettii tätä kysymystä vielä tykönänsä, ovatko nämä luvut sellaisia, joilla tarkoitetaan, että annetaan riittävät resurssit reformaation merkkivuoden viettämistä varten.


Paluu